Photivo downloaden

Bewerk je al een tijdje RAW-bestanden, dan ben je wellicht bekend met RawTherapee. Een goede en even uitgebreide download is Photivo. Dit open source programma heeft alles in huis om RAW-foto's gemakkelijk en met veel opties te bewerken.

Waarom een apart RAW-bewerkingsprogramma?

Met een digitale camera is het mogelijk om foto's in RAW-formaat te maken. Dit bestand bevat letterlijk de ruwe en onbewerkte gegevens. RAW-foto's zijn om deze reden vaak erg groot. De bewerkingssnelheid met een standaard bewerkingsprogramma kan daarom erg traag gaan.

Een paar van Photivo's opties:

  • Kleurbewerking
  • Bijsnijden en draaien
  • Perspectief- en lenscorrectie
  • Scherper maken
  • Filters, zoals vignette

Photivo is erg uitgebreid en je gelooft bijna niet dat het helemaal gratis is. Een struikelblok is echter wel de interface van dit programma. Verwacht geen handige knoppen en vele keuzebalken die voor zich spreken. Het is echt even uitzoeken hoe alles werkt.

Veel bewerkingsopties

Het is even behoorlijk wennen om te werken met deze download, maar als je het eenmaal onder de knie hebt zijn de opties enorm groot. De download werkt met vijf rubrieken, waaronder Camera, Geometry en Lab Color/Contrast. Onder elke rubriek vallen weer een stuk of vijftien opties, die je vervolgens nog kunt doseren.

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Bewerken.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is RawTherapee.