De 5 beste gratis VPN verbindingen – veilig en anoniem surfen

Is er eigenlijk wel een goede en betrouwbare, gratis VPN verbinding? Veel mensen die verstand hebben van computers zullen je zeggen van niet. Maar het is wel degelijk mogelijk, als je kunt leven met een aantal beperkingen.

Jij bent op Downloaden.nl gekomen, omdat je op zoek was naar gratis software. Voor een VPN verbinding zul je dus waarschijnlijk ook niet gaan betalen. Maar laten we je dan op zijn minst goed voorlichten. Hieronder kun je onze keuzes lezen wat betreft de beste gratis VPN verbindingen in 2017. Onthoud daarbij wel één ding: deze services zijn dan wel gratis, maar daar is een goede reden voor. Wil je weten waarom je een VPN verbinding zou moeten gebruiken? Lees dan eerst even onze andere blog hierover.

1. Tunnelbear

+ Super gebruiksvriendelijk
+ Clients voor zowel mobiel als desktop
Niet echt veel opties

De huisstijl van TunnelBear ziet er misschien schattig uit, maar het is een gratis service om serieus te nemen. Je kunt kiezen uit gratis en betaalde abonnementen. De enige beperking op de gratis variant: je kunt per maand maar 500MB gebruiken.

Dit zijn niet echt veel MB’s, dus je kunt TunnelBear niet altijd aan laten staan. En een film downloaden wordt ook lastig. Maar voor de momenten dat je net wat extra bescherming nodig hebt, is het een geweldige service!

Interessant detail: TunnelBear heeft onlangs zijn privacybeleid aangepast, waardoor er nog minder data van gebruikers worden verzameld. Zo hoef je onder andere je voornaam niet meer in te vullen tijdens het aanmelden.

Wil je meer dan bovenstaande? TunnelBear heeft verschillende abonnementen, waarbij je geen last meer hebt van de gratis beperkingen. Denk daarbij aan het downloadlimiet, het aantal beschikbare landen en het aantal verbonden apparaten.

2. Windscribe

+ 10GB per aand
+ Uitmuntend privacybeleid
Geen Android client

Windscribe is een relatieve nieuwkomer als het gaat om een gratis VPN, maar de hoeveelheid gratis MB’s en het privacybeleid maken het meteen de beste. Je mag maximaal 10GB gratis opmaken per maand en je kunt kiezen uit 8 externe serverlocaties.

Het enige wat je hoeft te doen: aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord, waarbij het e-mailadres optioneel is. Verbindingsgeschiedenis, IP-adressen of bezochte sites worden niet opgeslagen. Wanneer je actief verbonden bent worden gebruikersnaam, VPN-server en datahoeveelheid wel bewaard, maar na 3 minuten weer verwijderd. Nog niet overtuigd? Er is ook een ingebouwde adblocker en firewall.

Extra GB’s? Dan kun je of betalen, of tweeten over Windscribe, of een vriend aanmelden.

3. Hotspot Shield Free

+ Makkelijk in gebruik
+ Tot 750MB gratis
Computerprestaties kunnen eronder lijden
Configuratieopties beperkt

Hotspot Shield Free is een van de bekendere namen als het gaat om VPN verbindingen. Als je betaald, heb je de keuze uit een IP-adres uit een totaal van 20 landen. Maak je gebruik van de gratis versie, dan zul je het moeten doen met het land dat Hotspot Shield voor je kiest.

Belangrijk om te weten: een Amerikaanse privacy waakhond (Center for Democracy & Technology) heeft laatst beweerd dat de gratis versie van Hotspot Shield verkeer omleidt naar websites van partners. Deze zouden ongevraagde advertenties bevatten. Hotspot zelf zegt het niet eens te zijn met deze uitspraken, maar wijst wel op hun beleid dat de gratis versie wordt onderhouden door middel van advertentie uitkomsten.

4. Speedify

+ Handige prestatie boost technologie
+ Privacy
Per maand slechts 1 GB verbruik
Gratis variant heeft weinig instellingen

Speedify heeft maar één doel, zoals de naam al doet vermoeden: jou laten profiteren van encryptie en anonimiteit, terwijl je internetverbinding maximale snelheid behoudt.

Om dat voor elkaar te krijgen, maakt de dienst gebruik van alle beschikbare internetverbindingen. Zo kan er een Ethernet-verbinding (breedband) met een mobiele 3G / 4G-verbinding gecombineerd worden. Zelfs als je maar één type internetverbinding hebt, zegt Speedify dat hun technologie voor turbocompressie de snelheid nog verder zal versnellen.

Ook bij het gratis abonnement krijg je volledige toegang tot de servers. De enige beperking is de hoeveelheid data. De eerste maand krijg je 4GB om op te maken, daarna wordt dat 1 GB. Niet veel, maar meer dan genoeg voor een basisbeveiliging tijdens het internetbankieren en e-mailen.

5. PrivateTunnel

+ Beschikbaar op verschillende apparaten
+ Makkelijk in gebruik
Beperkte locatie keuze
Niet altijd even goede prestaties

Wat vooral erg fijn is aan PrivateTunnel: je kunt het op meerdere devices gebruiken: Windows, Mac, iOS en Android. En er wordt ook een gratis variant van de dient aangeboden. Een soort van dan. Het is meer een proefpakketje; je krijgt 200 MB gratis en deze mag je gebruiken naar eigen inzicht. Zijn deze MB’s op, dan moet je bij betalen.

Als VPN verbinding werkt Private Tunnel erg goed, alhoewel de verbinding niet altijd even stabiel is. Maar daarentegen is de software erg makkelijk in gebruik, dus het is zeker aan te raden om deze client eens uit te proberen!