Dit zijn de fijnste en betrouwbaarste torrent clients

Het is 2019. Er zijn misschien wel honderden manieren om ‘te downloaden’. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? En wat nu de beste manier is? Wij helpen je op weg door de beste torrentclients op een rijtje te zetten.

Downloaden betekent niets meer dan dat je een pakketje met data van een server op jouw computer neerzet. Dit kan een afbeelding zijn, of een PDF-bestand. Maar als mensen het over downloaden hebben, bedoelen ze meestal films, series, muziek en games. En het vaakst wordt dat nog steeds gedaan via een torrent client.

Wat is een torrent client?

Dit is niets meer dan een programma dat om kan gaan met torrents. Het is dus logischer als we eerst even uitleggen wat torrents dan precies zijn.

Torrents zijn een geweldige manier om grote bestanden zoals films, games en tv-series te downloaden. Die torrents maken jouw computer onderdeel van een zogenaamde zwerm. Ben jij iets aan het downloaden via een torrent client? Dan kunnen andere mensen op hun beurt weer iets van jouw computer halen. Zo help je elkaar aan de data die je wilt en nodig hebt. Op deze manier downloaden is een betrouwbare en vaak zeer snelle manier om enorme bestanden op je computer te zetten.

Die torrent bestanden zijn dus ongelooflijk handig. Maar om ze te gebruiken, heb je wel de juiste software nodig.

Zijn torrents legaal?

Ook best een belangrijke kwestie als we dit onderwerp behandelen. Torrents hebben een slechte naam, aangezien ze vaak in verband worden gebracht met piraterij. Maar op zichzelf zijn ze niet illegaal en je kunt ze in heel veel legitieme situaties tegenkomen,. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van open source software en data die gewoon openbaar zijn.

Het hangt allemaal af van de inhoud die je downloadt. Als de maker van bepaald materiaal toestemming geeft dat het zomaar gedownload mag worden, is er niets aan de hand. Had er eigenlijk betaald voor moeten worden? Dan kun je ervan uitgaan dat je illegaal bezig bent. In Nederland kun je hier tegenwoordig zelfs een brief over thuis krijgen van ‘Dutch Filmworks’, een filmdistributeur. Hierin staat de eis dat je de content toch nog moet betalen. Wil je dit omzeilen? Dat kan vrij makkelijk via een VPN verbinding.

1. qBittorrent

+ Geen reclame
+ Handige extra opties
– Minder opties dan bij sommige andere clients

Sommige torrent clients komen met de meest ingewikkelde functies. Anderen houden dingen zo eenvoudig mogelijk.

qBittorrent zit precies in het midden hiervan. Het doel van de software is vooral om in de behoeften van de meeste gebruikers te voorzien, terwijl de computer zo min mogelijk CPU en geheugen gebruikt. De software beschikt over een geïntegreerde torrent-zoekmachine, mediaspeler, codering, prioritering van torrents en de bestanden binnen die torrents, IP-filtering en torrent-creatie, en het komt het dichtst in de buurt van uTorrent.

2. Vuze

+ Duidelijke, goed ontworpen interface
+ Uit te breiden met plug-ins
– Bevat advertenties

Vuze claimt de krachtigste bittorrent client op aarde te zijn. We weten niet zeker hoe ze het op andere planeten doen, maar hier maken ze zeker kans op de titel!

Er zijn twee versies: het simpele Vuze Leap en het goed uitgeruste Vuze Plus. Via beiden kun je torrents downloaden, media afspelen en ondersteunen ze koppelingen naar magneetbestanden. Vuze Plus voegt daarbij ook nog antivirusbescherming toe en biedt de mogelijkheid om mediabestanden vooraf te bekijken.

Een van de grootste voordelen van Vuze is de interface. Deze bevat duidelijke, simpele taal en en zelfs de geavanceerde functies zijn prima te gebruiken door nieuwelingen.

3. Deluge

+ Oud en vertrouwd
+ Uit te breiden met plug-ins
– Enigszins onoverzichtelijke interface

Deluge bestaat bestaat al wel een tijdje en je kunt het programma zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt. Dat komt omdat het uitbreidbaar is via plug-ins, waarmee je Deluge compleet aan je eigen wensen aan kunt passen.

Wil je iets dat lijkt op uTorrent, maar zonder dat er ongewenste software op je computer komt te staan? Geen probleem. Wil je alfabetisch downloaden, gedownloade bestanden meteen verplaatsen naar specifieke mappen, snelheden aanpassen aan je internetverbinding, grafieken maken, downloads inplannen, Deluge integreren met Chrome of Firefox, of batch-hernoemen van downloads? Dat is ook geen probleem.

4. uTorrent

+ Downloads inplannen
+ Erg klein
– Bevat advertenties

uTorrent, dat ook wel bekend staat als μTorrent, is er al sinds 2005 en het is de meest gebruikte gratis torrent-client. Er zijn echter wel wat puntjes van kritiek: het platform maakt gebruik van advertenties. Zorg er daarom voor dat je tijdens de installatie alles aandachtig leest en alle software die je niet nodig hebt, uitvinkt.

Als je het niet erg vindt om wat beter op te letten tijdens de installatie, is uTorrent wel degelijk nuttig en effectief. En misschien nog wel het grootste voordeel: het programma legt niet te veel druk op je systeem. Het is net niet zo groot als één digitale foto.

5. BitTorrent

+ Downloads inplannen
+ Erg klein
– Bevat advertenties

BitTorrent en uTorrent worden door dezelfde makers onderhouden en liggen aan dezelfde basis. BitTorrent is zelfs een nieuw ontwikkelde versie van uTorrent, Waarom bestaan ze dan toch nog naast elkaar?

De software is redelijk identiek, toch zijn er een paar belangrijke verschillen. BitTorrent biedt bijvoorbeeld seeding via het web, je kunt er comments en reviews toevoegen en het is allemaal net wat meer privé.