FileZilla downloaden

FileZilla is een FTP client. Met FileZilla kun je heel gemakkelijk bestanden en webpagina’s uploaden en downloaden van en naar verschillende servers. Dit kan handig zijn om grote bestanden te bewaren, bijvoorbeeld als back-up.

Wat is FTP? 

FTP staat voor File Transfer Protocol. Dit protocol vergemakkelijkt de uitwisseling van bestanden tussen computers. Je hoeft zo niet ellenlang te wachten tot een bestandsoverdracht is voltooid, maar pakt het bestand meteen van een FTP-server af. Een van de belangrijkste functies van een FTP-server is echter het standaardiseren van bepaalde handelingen en taken die tussen verschillende besturingssystemen verschillen.

Naast het makkelijker maken van bestandsoverdrachten, worden FTP servers vaak gebruikt als er back-ups van grote bestanden moeten worden gemaakt. Denk hierbij aan complete websites, of al het (digitale) materiaal dat voor tijdschriften en dergelijke wordt gebruikt. Ook in een thuissituatie is het gebruik van een FTP-server heel handig! Berg al je foto's en belangrijke documenten op een veilige plek op, zodat je er in het geval van crashes en dergelijke nog makkelijk bij kan.

Belangrijkste functies en kenmerken van FileZilla:

  • Bestanden groter dan 4GB versturen
  • Meerdere FTP verbindingen naar verschillende adressen
  • FTP adressen toevoegen aan favorieten
  • Wijzigen van bestanden op de FTP server
  • Zoeken naar bestanden op de FTP server
  • Beschikbaar voor Windows, Mac OS X, Linux en BSD

FileZilla is eenvoudig, gebruiksvriendelijk en zeer uitgebreid. FileZilla werkt in een zelfde soort scherm als dat je van Windows Verkenner gewend bent. Hierdoor is het super makkelijk om bestanden uit je eigen mappen te verslepen naar de FTP-server.

En daarnaast is het programma helemaal gratis!

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Computer opschonen.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is AppCleaner.