Antivirus downloads: met deze tips maakt malware geen kans

Malware kan je computersysteem flink verstoren. Bovendien loop je wanneer je er niet goed tegen beschermd bent het risico dat privacygevoelige gegevens verzameld worden, soms voor reclamedoeleinden, soms zelfs voor fraude. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen. In dit artikel presenteren we je de beste anti-malwaresoftware. Tevens gaan we in op algemene anti-hacktips.

Wat is malware?

Malware is software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, privacygevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot versleutelde informatie van gebruikers. Het staat voor malicious software, oftewel kwaadaardige software en wordt onderverdeeld in virussen en spyware.

Voorbeelden van malware

Je kent de virussen van ruim tien jaar geleden nog wel: je kreeg een e-mailtje, klikte op een bestand of link en je computer was geïnfecteerd. Of je downloadde een programma van internet, waarna heel je systeem vastliep. Tegenwoordig zijn de technieken van hackers echter flink verfijnd. Voordat je het weet haal je een virus binnen en wordt gevoelige informatie gestolen. Voorbeelden van virussen en spyware:

  • Computervirus: schadelijke code die bestanden kapotmaakt en daarmee overlast veroorzaakt.
  • Trojaans paard (trojan horse): schadelijke software waarvan je in eerste instantie waarschijnlijk denkt dat die nuttig is. Na installatie kunnen bijvoorbeeld wachtwoorden en bankgegevens gestolen worden.
  • Commerciële spyware: software die gegevens van de computergebruiker verzamelt voor reclamedoeleinden.
  • Adware: hierbij worden steeds ongewenste reclamevensters weergegeven.
  • Keyloggers en hackingprogramma’s: manieren en software waarbij bewust gevoelige gegevens gestolen worden, bijvoorbeeld met als doel het plegen van identiteitsfraude of het verkrijgen van geld.

Malware voorkomen: 3x gratis antivirus downloads

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan malware flink wat schade en overlast veroorzaken. Hieronder adviseren we je daarom drie verschillende antimalwareprogramma’s, gratis in gebruik. Deze gratis antivirussoftware heeft betaalde upgrades voor iedereen die nóg beter beschermd wil zijn.

1. AVG Antivirus FREE

AVG is een bekend en gebruiksvriendelijk antimalwareprogramma, waarvan de gratis versie AVG Antivirus FREE je de noodzakelijke beveiliging biedt. Het screent op en blokkeert virussen, spyware, overige malware, onveilige koppelingen, downloads en e-mailbijlagen.

  • Realtime beveiligingsupdates
  • Periodieke algemene scans en controles inplannen of handmatig uitvoeren
  • De identity Protection beschermt je gegevens
  • Download voor Windows, MacOS en Android

AVG Antivirus FREE downloaden?

Uitbreiden met de betaalde versie? Met AVG InternetSecurity profiteer je van extra’s als WiFi bewaking, webcam bescherming, extra scans (bv anti-adware, anti-spam in e-mail) en anti-ransomware (anti-gijzelen van bestanden).

AVG InternetSecurity downloaden – free trial van 30 dagen

2. Panda Free Antivirus

Panda Security maakt met hun antivirussoftware gebruik van de cloud, waardoor je computer minimaal belast wordt. De software beschermt tegen virussen, trojans, wormen, spyware, adware en overige malware. De gebruiksvriendelijke interface is zowel in Nederlands als Engels in te stellen.

  • Gebruiksvriendelijke interface in Nederlands of Engels
  • Minimale belasting voor je computer
  • Download voor Windows en MacOS

Ook Panda Antivirus heeft betaalde updates, namelijk Panda Antivirus Pro, Panda Internet Security, Panda Global Protection en Panda Gold Protection. Extra voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld WiFi bescherming, telefoon lokalisatie na diefstal en vergrendelen op afstand, back-ups maken.

Van alle vier de betaalde Panda Protection pakketten heeft Downloaden.nl een gratis trial voor je beschikbaar. 

3. SuperAntiSpyware

Naast spyware, beschermt SuperAntiSpyware ook tegen trojans, wormen en andere bedreigen op het internet. Niet voor niets werd dit programma al meer dan 30 miljoen keer gedownload. Het programma is gratis in gebruik.

  • Handmatige scans, compleet, snel of aangepast
  • Pop-ups blokkeren met adblocker
  • Potentiële gevaarlijke software in quarantaine plaatsen
  • Ongewenste programma’s en werkbalken deleten
  • Download voor Windows

Naast bovengenoemde antimalware programma’s zijn er tal van andere mogelijkheden. Andere bekende software is bijvoorbeeld Norton Antivirus, McAfeeAvira Free AntivirusAdvanced Systemcare Free en Malwarebytes Anti Malware. Allemaal prima voorbeelden van gedegen scanners die goede bescherming bieden.

Geef cybercriminelen geen kans: overige anti-hackertips           

Wat kun je naast het installeren van goede antimalware nog meer doen om te voorkomen dat gevoelige gegevens gestolen worden? Hieronder geven we je nog een aantal adviezen.

Doorzie psychologisch hacken

Soms download je bijvoorbeeld iets van internet en heb je geen idee dat er schadelijke software achter schuilt. Met een antimalwareprogramma ben je beter beschermd. Maar naast deze ‘verborgen’ software, zijn er ook genoeg hackingtechnieken die goed zichtbaar zijn, maar tevens zo goed vermomd dat velen dit niet in de gaten hebben. Vaak vallen deze in de categorie phishing.

Bij deze techniek zetten hackers in op psychologie. Zij proberen een handeling bij je uit te lokken, bijvoorbeeld:

  • Je pinpas verloopt indien je de pincode niet binnen vijf dagen wijzigt, klik hier om te wijzigen (mail die afkomstig lijkt te zijn van je bank).
  • Je hebt een bedrag van €5000 gewonnen, laat hier je gegevens achter om het bedrag te incasseren.
  • Via je webcam hebben we erotische content van je opgenomen. Maak nu €1000 (of Bitcoin) over om discreet te blijven.
  • Klik niet op verdachte links of bestanden

Heb je in de gaten dat iemand je (psychologisch) probeert te hacken? Klik nooit op verdachte links of bestanden! Dit kan genoeg zijn om in (computer)problemen te komen. Je herkent verdachte links en bestanden onder andere aan:

  • Onbekend e-mailadres (of mailadres dat precies lijkt op bijvoorbeeld die van je bank, maar dan met een o (letter) vervangen door een 0 (cijfer), een minimale ‘typfout’, et cetera
  • Voordat je op een link klikt, ga je er altijd even met je muis over om te zien wat de bestemming van de link is. Verdachte URL? Niet klikken!
  • Instellingen als banken, de Belastingdienst, verzekeringsmaatschappijen, vragen je nooit per e-mail om je gegevens te wijzigen, dus trap daar zeker niet in.

Controleer het domein (URL)

Heb je ergens op geklikt en word je doorgestuurd naar een ander domein? Of wil je iets downloaden en kom je op een ‘vage’ URL die er verdacht uitziet en waarbij er geen slotje bovenin de balk staat. Denk dan tweemaal na voordat je verder gaat met je geplande handelingen. Bij twijfel, niet doen.

Gebruik verschillende wachtwoorden

Velen kiezen er in verband met gebruiksgemak voor om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dit is niet slim, want wanneer je inloggegevens via één platform achterhaald worden, dan kunnen inbrekers ook gemakkelijk bij je andere accounts. Maak indien mogelijk gebruik van een tweestapsverificatie.

Stel een VPN-verbinding in

Met een VPN maak je gebruik van een ander IP-adres, waardoor je internetactiviteiten verborgen kunt houden. Hierdoor wordt het voor cybercriminelen tevens moeilijker om gevoelige gegevens te achterhalen. Zeker wanneer je gebruikmaakt van een openbaar netwerk is een VPN-verbinding een aanrader.

Veilig downloaden en internetten

Houd je je aan bovenstaande richtlijnen en zorg je voor een goede malwarescanner? Dan wordt de kans dat je gegevens gestolen worden of je computersysteem verstoort wordt een stuk kleiner. Benieuwd naar meer software voor het beveiligen van je computer, zoals downloads voor VPN-verbindingen, password protectors, virusscanners en spyware removers? Bekijk dan hier alle downloads voor veilig surfen.