uTorrent downloaden

Zoek je naar een fijne torrent client om te downloaden? Kies dan voor uTorrent!

Downloaden via het BitTorrent netwerk

Laten we voor het gemak eerst beginnen met het uitleggen wat BitTorrent nu eigenlijk is.

BitTorrent is een systeem om peer-to-peer (p2p) gegevens uit te wisselen. P2p is een netwerk van computers die diensten aan elkaar aanbieden. Als je downloadt via BitTorrent, wordt het p2p netwerk ingeschakeld. Bestanden staan namelijk niet direct op de eigen server, maar verspreid bij mensen die bij BitTorrent zijn aangemeld. Het downloaden gaat dus decentraal: je ontvangt stukjes van een bestand van verschillende aangesloten computers (een swarm). In een torrent bestand staat waar deze stukjes zich allemaal bevinden en hoe groot ze zijn. Op jouw computer voegen al die losse stukjes zich vervolgens samen tot één geheel.

Natuurlijk moeten al die ontelbare downloads wel worden gecontroleerd. Dit wordt gedaan door de zogenaamde tracker. Via een BitTorrent client als uTorrent, maak je hier contact mee. Dit programma zorgt ervoor dat alle verschillende stukjes op de juiste manier op jouw computer worden opgeslagen.

uTorrent: downloaden met magnetlinks

De meest makkelijke manier om iedere BitTorrent client te gebruiken: magnetlinks. Ga in je browser naar een website die torrents aanbiedt. Zoek vervolgens naar een bestand dat je graag zou willen downloaden. Klik op het rode magneetje en in je torrent client zie je vervolgens dat er een download is gestart. Verder hoef je niets te doen!

Downloaden via magnetlinks is populair, omdat deze zelf op zoek gaan naar benodigde torrent bestanden voor de door jouw gewenste content. 

Het fijne van uTorrent zit ‘m vooral in de compactheid. Het programma is nog geen 3MB groot en neemt echt bijna geen systeemprestaties in beslag. Je kunt het dus rustig op de achtergrond laten draaien terwijl je met iets anders bezig bent.

Belangrijkste kenmerken uTorrent:

  • Supersnel
  • Nog geen 3MB groot
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Ingebouwde zoekoptie
  • Op afstand te bedienen (met app op smartphone)
  • RSS functie
  • Sleep een .torrent bestand in het programma om de download te starten
  • Ondersteuning van magnetlinks
  • Pauzeren en hervatten
  • En nog veel meer!

Disclaimer

Bij het gebruiken van Torrents zal het je opvallen dat er naast normale bestanden (zoals open-source software en vrije werken) ook auteursrechtelijk beschermde bestanden te vinden zijn. Volgens de Nederlandse wet is het niet toegestaan om beschermd materiaal te verspreiden, en ook niet om dit te downloaden. Onze website heeft niet het doel om verspreiding van dit materiaal te bevorderen, maar probeert enkel om de werking van torrents en populaire programma's duidelijk te maken. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet en download. Verdiep je daarom in wat wel en niet mag volgens de wet en handel hier naar. 

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: BitTorrent Clients.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is Download Accelerator Plus.