Veilig online

Wanneer je in een winkel iets af wilt rekenen, dan doe je dit vaak met je pinpas. Zeker wanneer het om een relatief hoog bedrag gaat kijk je even over je schouder of er niemand mee kijkt terwijl je je code intypt en je schermt het apparaat om te pinnen bovendien af met je handen. Zo komt er niemand achter je code! Ook online heb je behoorlijk wat gevoelige en persoonlijke informatie te verbergen, waarvan je liever niet wilt dat iemand anders hier toegang toe krijgt. Toch gaan velen van ons een stuk minder veilig om met online gegevens. Dan hebben we het niet alleen over bankgegevens, maar ook over e-mail, software en onveilige websites vol virussen. Daarnaast kiest men vaak geen veilig wachtwoord, wordt tweestapsverificatie gezien als ‘gedoe’ en delen we zomaar wanneer we op vakantie zijn via social media. Dit terwijl er altijd pottenkijkers op de loer liggen die op jouw gegevens uit zijn of je proberen te hacken!

We helpen je graag om daar een stokje voor te steken! Daarom verzamelden we op deze pagina de beste gratis software voor veiliger internetten. Kies hieronder jouw besturingssysteem (Windows, MacOS, iOS of Android) en ontdek onze verzameling software van hoge kwaliteit.

Gratis virusscanner, malware scanner en firewall

Het is belangrijk om je PC te beveiligen met een goede virusscanner en deze regelmatig te laten scannen op virussen en malware. Zo kun je op tijd ingrijpen wanneer een virus op jouw computer is gedetecteerd. Het is bovendien verstandig een virusscanner te combineren met een firewall, zodat je direct een melding krijgt wanneer je je op een website bevindt die onveilig is en iemand probeert in te breken. Zo kun je dit direct verijdelen!

Een gratis virusscanner vinden is gemakkelijk via Downloaden.nl. Er zijn verschillende bedrijven die een gratis antivirus aanbieden van goede kwaliteit en die regelmatig updates krijgen voor de nieuwste virussen. We raden je aan een keuze te maken uit de virusscanners die we op deze pagina voor je verzameld hebben. Hier vind je bovendien niet alleen virusscanners voor Windows, maar helpen we je ook bij een Mac virusscan of een virusscanner Android. Antivirus software is absoluut essentieel onderdeel van veilig internetten!

VPN Gratis downloaden

Door gebruik te maken van een VPN, een Virtueel Particulier Netwerk ofwel Virtual Private Network in het Engels, voeg je een extra beveiligingslaag toe aan jouw online gedrag. Een VPN-verbinding is een internetverbinding die gebruikmaak van een ander IP-adres dan de jouwe of zelfs een IP-adres in een totaal ander land. Zo kun je je internetactiviteiten verborgen houden of websites bezoeken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn, bijvoorbeeld omdat je in een ‘verkeerd’ land zit. Fijne programma’s om een VPN-verbinding tot stand te brengen zijn Goose VPN, NordVPN en Norton VPN.

Wil je inhoudelijk meer weten over VPN? Kijk dan eens bij de VPN Gids!

Wachtwoordbeveiliging

Als je voor iedere dienst en website hetzelfde wachtwoord gebruikt of gebruikmaakt van erg simpele wachtwoorden, ben je een gemakkelijke prooi voor cybercriminelen. Wij snappen dat het echter niet te doen is om zoveel verschillende wachtwoorden te onthouden als je voor alles een ander wachtwoord gebruikt. We adviseren daarom om je wachtwoorden op te slaan in een beveiligde omgeving, waardoor ze niet te achterhalen zijn, maar jij er wel altijd gemakkelijk bij kan. Een goed voorbeeld hiervan is LastPass.