Webbrowsers

Het nieuws bijhouden, software downloaden, een liedje op YouTube aanzetten, kleding shoppen of je bankzaken regelen: er gaat geen dag meer voorbij waarin we geen gebruik maken van onze webbrowser. Ben je echter niet helemaal tevreden over je browser of wil je een specifieke browser downloaden? Op deze pagina hebben we bij Downloaden.nl de beste browsers voor je verzameld.

Wat is een browser?

Je internetbrowser is in feite je portaal naar het wereldwijde web. Het is een programma of app die je installeert op je computer, tablet, smartphone of zelfs gameconsole die je in staat stelt op webpagina’s te bekijken op het internet. Binnen een browser kun je doorgaans de URL van een webpagina intypen (zoals www.downloaden.nl) om naar deze website te surfen of kun je via een zoekmachine zoeken naar hetgeen je nodig hebt. De browser vertaalt de programmeertaal van websites vervolgens naar een leesbare webpagina die iedereen kan begrijpen in de vorm van tekst, plaatjes en linkjes waar je op kunt klikken.

Welke browser heb ik?

Wanneer je een computer, tablet of smartphone koopt is er doorgaans al een webbrowser geïnstalleerd. Zo krijg je bij een Windows computer automatisch Microsoft Edge (voorheen Internet Explorer), beschikken apparaten van Apple over de browser Safari en krijg je bij een Android smartphone Google Chrome. Heb je dus nog nooit zelf een browsers gedownload, dan is de kans groot dat je een van deze browsers hebt, afhankelijk van je apparaat.

Dat betekent echter niet dat je geen andere browser kunt gebruiken dan vooraf geïnstalleerd is op je apparaat. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gekozen voor een Chrome download of Firefox download om Microsoft Edge of Safari te vervangen. Dit komt doorgaans voor door persoonlijke voorkeuren, zoals gebruiksgemak, uiterlijk snelheid en privacy. Maak je veel gebruik van de diensten van Google? Dan is Google Chrome erg handig, omdat je Google-account dan wordt gesynchroniseerd en je meteen gebruik kunt maken van diensten als Google Drive, YouTube en Google Docs.

Wat is de beste browser?

Hierboven benoemden we dus al enkele browsers, dit zijn de vier browsers die het vaakst gebruikt worden in Nederland. Dit omdat het dus bekende namen zijn, ze vooraf geïnstalleerd zijn of omdat ze optimaal synchroniseren met andere software die vaak gebruikt wordt. Er zijn er echter nog veel meer. Zo zijn er speciale browsers die geoptimaliseerd zijn voor muziek- of andere medialiefhebbers.

Ook zijn er een aantal browsers die zich bewust op privacy richten. Dit wordt ook wel een private browser genoemd. We hebben ook de beste private browsers voor je verzameld op deze pagina. Voordelen op het gebied van privacy die deze browsers verzorgen zijn bijvoorbeeld het blokkeren van advertenties, anoniem surfen, een ingebouwde VPN en het blokkeren van cookies. Daarmee wordt je privacy beter gewaarborgd en kunnen bijvoorbeeld commerciële organisaties je internetgebruik niet volgen. Met een private browser is veilig internetten de maatstaaf.

Daarnaast zijn er speciale browsers die zich richten op het zogenaamde dark web, zoals Tor. Dit zijn websites die doorgaans niet publiekelijk toegankelijk zijn via een gewone browser of zoekmachine. Het dark web is vooral berucht vanwege illegale handel die er bedreven wordt, maar biedt ook toegang tot bijvoorbeeld overheidsdocumenten vrijgegeven door klokkenluiders of geeft journalisten complete anonimiteit. Voor een doorsnee consument is het dark web echter weinig interessant.  

Internetbrowser downloaden gratis?

Of je nu op zoek bent naar een eenvoudig internetbrowser, de beste private browser of een dark webbrowser, bij Downloaden.nl hebben we een selectie gemaakt van de beste browsers die je gratis kunt downloaden. Door hierop te klikken vertellen we je alles over deze internetbrowsers en kun je ze bovendien eenvoudig downloaden. Selecteer eerst jouw besturingssysteem (Windows, MacOS, iOS (iPhone en iPad) of Android) en op basis hiervan tonen we welke browsers geschikt zijn voor jouw apparaat.