Rar en Zip (Compressie - Unzip)

Wanneer een verzameling van bestanden er veel MB’s bedraagt en daarmee behoorlijk groot is, dan wordt deze meestal ‘gezipt’ of gecomprimeerd. Dit wordt dan doorgaan een .rar of .zip map. Deze mappen kun je niet altijd zomaar openen, maar hier heb je een compressie of unzip programma voor nodig.

Bij Downloaden.nl hebben we de beste gratis software voor je verzameld om een RAR file te openen of een ZIP file te maken. Selecteer hieronder jouw besturingssysteem (Windows, MacOS, iOS of Android) en ontdek een selectie aan programma’s die jou helpen bij het uitpakken en inpakken van RAR en ZIP bestanden.

ZIP file maken en ZIP openen

Een ZIP bestand is als het ware een digitale verzamelmap waarin doorgaans meerdere bestanden samengevoegd zijn. Een ZIP file maken kent een aantal voordelen wanneer je meerdere bestanden tegelijkertijd wilt versturen of delen. Omdat het slechts één bestand is, in plaats van een hele verzameling, weet je zeker dat je niet vergeet of kwijtraakt. Bovendien wordt alles overzichtelijk in één mapje geplaatst. Een ander voordeel van ZIP is dat de bestanden bovendien gecomprimeerd worden. Hierdoor is het bestand minder groot en daardoor gemakkelijker en sneller te versturen, zonder verlies van data. Ook is het mogelijk encryptie toe te passen op de data, waardoor de gegevens versleuteld zijn en de veilig ervan dus beter gewaarborgd wordt.

Een ZIP bestand is gemakkelijk te herkennen doordat de naam zal eindigen op de extensie .zip. Heb je een zipbestand gedownload, dan is het vaak nodig specifieke software te hebben om deze te kunnen ‘unzippen’, wat het openen van een ZIP bestand betekent. Dit is vaak niet automatisch geïnstalleerd op computers, al is dat bij een Mac-computer doorgaans wel het geval.

Heb je dus een Windows computer en wil je een ZIP download openen? Dan wordt er doorgaans gekozen voor het programma WinRAR. Met dit gratis programma kun je .rar en .zip bestanden uitpakken en unzippen en ze vervolgens direct openen. Daarnaast is Winrar ook erg handig voor het inpakken van bestanden en veelzijdiger dan WinZIP. Laatstgenoemde is wel beschikbaar voor Mac, terwijl WinRAR enkel op Windows en Android werkt. Zo kun je zonder problemen bijvoorbeeld meerdere foto’s, video’s of zakelijke bestanden in één keer versturen via de mail.

Rar bestand openen

Naast .zip wordt er ook nog wel eens voor gekozen om bestanden samen te voegen in een .rar formaat. Een RAR file is in essentie vrijwel hetzelfde als een ZIP bestand, deze bestanden worden vaak ook gemaakt en geopend met dezelfde software. Het verschil is dat ZIP bestanden doorgaans wat sneller gemaakt zijn, maar de compressie van RAR beter is. Voor écht grote bestanden is het maken van een .rar daarom soms een betere optie.

Waar voor het openen van een .zip soms al software geïnstalleerd is op je computer, zeker als je Mac gebruikt, is dat voor het openen van een .rar bestand vrijwel nooit het geval. Hiervoor is speciale software nodig, genaamd een RAR extractor, zoals WinRAR voor Windows en Android of The Unarchiver voor Apple.

RAR to ZIP

Omdat je voor een RAR download dus extra software nodig hebt op deze te openen, wordt er door Mac gebruikers nog wel eens voor gekozen om deze te converteren naar een ZIP file. Dit doe je eenvoudig door even op “RAR to ZIP” of “RAR naar ZIP” te Googlen en je file te uploaden bij een van de opties.

Extra informatie over .rar en .zip

Met een compressie programma (uitpakken en inpakken bestanden) kun je een onbeperkt aantal bestanden samenvoegen en deze als één bestand opslaan in een gezipte map. De totale bestandsgrootte wordt zo drastisch verkleind. Deze mappen zijn vervolgens eenvoudig weer te openen met een gratis unzip programma, die we je op de deze pagina aanbieden.