Fotobewerking: Adobe Photoshop of Lightroom gebruiken?

Maak je regelmatig foto’s die je wilt bewerken? Adobe Photoshop en Adobe Lightroom zijn beide fotobewerkingsprogramma’s. Hoewel ze in basisprincipes overeenkomen, zijn het toch twee heel verschillende programma’s. Welke van deze twee Adobe programma’s past het beste bij jouw wensen als fotobewerker? In dit artikel zetten we de verschillen en voordelen van beide programma’s tegenover elkaar.

man bewerkt foto's

 De functies van Adobe Photoshop en Lightroom

Adobe Lightroom en Photoshop zijn beide geschikte fotobewerkingsprogramma’s. Waar Lightroom vooral als digitale fotostudio wordt gebruikt, is Photoshop een stuk uitgebreider qua functionaliteiten. De belangrijkste functies voor fotobewerking die beide programma’s met elkaar gemeen hebben:

 • Filters over foto’s leggen
 • (Delen) verscherpen, vervagen of in kleur aanpassen
 • Objecten verplaatsen of afbeeldingen vrijstaand maken
 • Iemands uiterlijk aanpassen / retoucheren / clonen
 • 3D-effecten toevoegen
 • Meerdere foto’s tegelijk aan passen
 • RAW-editor

De belangrijkste verschillen tussen Lightroom en Photoshop

Hoewel Photoshop en Lightroom in veel basisfuncties overeenkomen, zijn er ook heel wat verschillen. Op basis van deze verschillen kun je gemakkelijker bepalen welk programma beter bij je past.

1. Doelgroep

Photoshop kwam in 1990 op de markt en wordt gebruikt door fotografen, grafisch ontwerpers, illustratoren en webdesigners. Het programma spreekt dus veel doelgroepen aan en heeft veel (extra) mogelijkheden die voor fotografen niet interessant zijn.

Als reactie daarop bracht Adobe in 2007 Lightroom op de markt. Dit programma richt zich specifiek op (digitale) fotografen. Lightroom bevat alle functies die een fotograaf zich wensen kan en is doordat het veel ‘overbodige’ functies niet heeft, laagdrempeliger in gebruik.

vrouw met fotocamera

2. Functies

Waar de een zweert bij een uitgebreid fotobewerkingsprogramma, mag het voor de ander allemaal wel wat simpeler. Het grootste verschil tussen Adobe Photoshop en Lightroom zit hem dan ook in de beschikbare functies en de omvang van het dashboard. Photoshop heeft veel meer mogelijkheden voor het bewerken van je foto’s. We lichten hieronder een aantal verschillen in functies uit.

Eén foto versus meerdere foto’s en elementen (lagen)

Waar Lightroom geschikt is voor het bewerken van een specifieke foto, is Photoshop veel geschikter om verschillende elementen uit foto’s, afbeeldingen en vectoren te bewerken en samen te voegen. In Photoshop werk je namelijk met lagen. Het programma werkt perfect samen met andere Adobe programma’s zoals Illustrator, waarmee je bijvoorbeeld zelfgetekende lettertypen of vectoren kunt inladen.

Kortom, wanneer je je foto’s een hele andere uitstraling wilt geven en veel elementen tot in detail wil aanpassen of toevoegen, dan is Photoshop de beste keuze. Wil je je huidige digitale foto aantrekkelijk maken zonder allerlei poespas, dan is Lightroom wellicht een betere keuze voor je.

Photoshop gratis downloaden?

Presets versus actions

Zowel in Photoshop als in Lightroom kun je meerdere foto’s tegelijkertijd bewerken. Tevens kun je vooringestelde bewerkingen uitvoeren, handig wanneer je al je foto’s op dezelfde manier wilt bewerken. Bij Photoshop heet dit een action, bij Lightroom een preset.

Het voordeel van Lightroom tegenover Photoshop is dat je met de presets eerst een preview ziet alvorens je de bewerking uitvoert. Zo vergelijk je sneller verschillende presets met elkaar. Bij Photoshop moet je de bewerking eerst doorvoeren alvorens je het effect ziet. Met Lightroom bespaar je in dit geval tijd.

Lightroom gratis downloaden?

laptop met fotobewerking kind

Retoucheren, clonen en gummen

In beide Adobe programma’s kun je ongewenste objecten wegwerken. Denk hierbij aan pukkels in het gezicht, ongewenste details op de achtergrond, et cetera. Wanneer de bewerkingen wat ingewikkelder worden en je grote gebieden wilt aanpassen of vervangen dan kun je beter werken met Photoshop, bijvoorbeeld wanneer je een grote groep toeristen op een achtergrond wilt uitgummen of een donkere bewolkte lucht wilt vervangen door een helderblauwe lucht. Lightroom is in deze voorbeelden meer geschikt om de toeristen te vervagen of de kleurtoon van de lucht aan te passen.

Bewaren van bestanden

Lightroom bestanden worden opgeslagen in een catalogus. Iedere bewerking die je uitvoert wordt tevens in de geschiedenis bewaard. Zo raak je het originele bestand nooit kwijt. Bij Photoshop daarentegen moet je ieder nieuw bestand opslaan en wanneer je het programma afsluit dan is de geschiedenis weg. Het bewerkte bestand sla je op onder een andere naam, zodat je het bestand niet overschrijft.

3. Moeilijkheidsgraad

De omvang van het dashboard en de vele functies van Photoshop hebben tevens een invloed op de moeilijkheidsgraad van het programma. Zeker voor beginners kan het lastig zijn om Photoshop goed onder de knie te krijgen en de gewenste functies te vinden in het menu. Lightroom is simpeler opgebouwd en dus zeker voor beginners gemakkelijker in gebruik.

4. Desktop versus mobiel

Photoshop is bij uitstek een geschikt programma voor desktop (Mac en Windows). Wil je alvast kleine bewerkingen op mobiel doen om vervolgens op desktop de grotere bewerkingen te doen, dan kan dat met de app Photoshop Express.

Lightroom daarentegen kun je zowel op Windows, Mac, iOS als Android gebruiken. Handig als je direct je foto op social media wilt delen of wanneer je een collectie foto’s als diavoorstelling wilt casten naar je smart tv.

5. Prijs

Waar in het verleden de prijzen tussen Photoshop en Lightroom ver uiteen lagen, zijn ze tegenwoordig voordelig zowel los als in één pakket verkrijgbaar (prijzen juni 2020):

 • Lightroom (1TB): €12,09 per maand
 • Lightroom + Photoshop (20GB): €12,09 per maand
 • Lightroom + Photoshop (1TB): €24,19 per maand

Download hier je gratis Lightroom proefabonnement voor Windows, MacOS, iOS of Android.

Download hier je gratis Photoshop proefabonnement voor Windows en MacOS.

Totaalpakket Adobe Creative Cloud

Naast de losse programma’s, kun je ook Adobe Creative Cloud aanschaffen. In dit volledige pakket voor beeld- en videobewerking vind je naast Photoshop en Lightroom onder andere Illustrator, InDesign, Premiere Pro en Acrobat DC. Je slaat alles op in de cloud. Hier lees je alle voordelen van Adobe Creative Cloud.

 • Individuele gebruikers: €60,49 per maand
 • Teams/bedrijven: vanaf €36,29 per maand
 • Studenten en docenten: €19,66 per maand

Zoals je leest profiteren studenten en docenten van maar liefst 65% korting op de standaardprijs en is het dus zeker voor deze groep interessant om het gehele pakket aan te schaffen.

Starten met Adobe Photoshop en/of Lightroom? Download dan hier de gratis proefversie van CC of sluit je abonnement af.

Conclusie: Lightroom of Photoshop?

Op basis van bovengenoemde verschillen kun je het beste bepalen welke van deze twee fotobewerkingsprogramma’s beter bij je past. Samengevat bevat Lightroom vrijwel alle functies voor het bewerken van (digitale) foto’s. Wanneer je ingewikkeldere bewerkingen en grote aanpassingen doet of meerdere beelden wilt combineren dan is Photoshop beter geschikt. Voor beginners is Lightroom relatief gemakkelijker te leren dan Photoshop. Testen met beide programma’s of meerdere Adobe programma’s combineren, dan is het totaalpakket Adobe CC absoluut de beste keuze.

Heb je een keuze gemaakt?

Download Photoshop of Download Lightroom.