Beheren en bekijken

Staan er veel foto's op jouw computer opgeslagen? Dan raak je waarschijnlijk al snel het overzicht kwijt wanneer je die ene foto zoekt van een vakantie van 5 jaar geleden. Herkenbaar? Download een van onderstaande gratis programma's waarmee je je foto's kunt beheren én bekijken.

Gratis fotoviewer

Windows bevat standaard een simpele fotoviewer, maar hierin zitten alleen eenvoudige functies als roteren en het weergeven van een diashow. Als je heel veel foto's hebt, is dit niet altijd even handig. Er zijn gelukkig een hoop gratis alternatieven te downloaden die een stuk uitgebreider zijn. 

Een van de betere voorbeelden van een gratis fotoviewer, is XnView. Binnen dit programma kun je al je afbeeldingen beheren én bekijken. Daarbaast bevat de software een handige vergelijkingsfunctie: zo is het eenvoudig om dubbele foto's in één keer van je computer te verwijderen. En dat scheelt onder andere weer in schijfruimte. Op zoek naar een programma waarmee je gratis stockphoto's kunt downloaden? Dan raden wij Adobe Stock aan.

Bewerken

Op Downloaden.nl vind je een apart gedeelte met krachtige bewerkingsprogramma's voor afbeeldingen. Heb je niet veel nodig? Dan kun je ook gewoon een normale fotoviewer gebruiken voor wat (kleine) bewerkingen. Denk hierbij aan het aanpassen van kleur en licht, bijsnijden, rechttrekken, etc. Voor veel mensen is dat ook meteen het enige wat ze nodig hebben! Een fijn programma hiervoor is IrfanView. Meteen je favoriete foto's verwerken in een mooi fotoboek? Probeer dan eens CEWE Fotoboek!

Omgekeerd kan het trouwens ook. Een programma dat vooral gericht is op bewerken, maar ook een 'beheerfunctie' heeft, is PhotoScape.