Chatten en bellen

Sinds de eerste chatboxen werden geopend op het internet, is er veel veranderd op het gebied van hoe we met elkaar communiceren. Het meeste contact met andere mensen hebben we via apps op je smartphone of via de computer. Moet er dan toch gebeld worden? Dan het liefst wel zo goedkoop mogelijk, of zelfs helemaal gratis via het internet

Zeker sinds de uitbraak van het coronavirus begin 2020 is het digitaal bellen én videobellen nog groter worden. Chatapps en apps voor beeldbellen zijn ongekend populair geworden, maar welke kies je? Bij Downloaden.nl vind je de populairste gratis apps en programma’s om mee te chatten, bellen en videobellen.

Gratis bellen en gratis videobellen

Met een programma zoals Skype wordt het nog gemakkelijker om in contact te blijven met de mensen waar je om geeft. Of dat nu familie of vrienden zijn, collega’s of zakenpartners. Je kunt gratis met elkaar (video)bellen, maar ook chatfuncties zijn zeer populair.

Skype is dan wellicht het oudste programma als het gaat om gratis bellen en daarmee erg bekend, maar er zijn ondertussen veel alternatieven bijgekomen. Wat dacht je van bellen via WhatsApp bijvoorbeeld of groepsgesprekken houden via Microsoft Teams.

Beeldbellen: hoe werkt dat?

Beeldbellen is in feite bellen via internet terwijl je toch elkaar kunt zien op het scherm van bijvoorbeeld een computer, laptop of smartphone. Zo blijft het niet bij allen horen tijdens het gesprek, maar ook zien. Het is relatief eenvoudig, gratis en de enige vereiste is een werkende internetverbinding.

Voor bellen met vrienden of familie op afstand, maar ook voor contact met ouderen die kwetsbaar zijn of ver weg wonen kan beeldbellen een goede oplossing zijn. Dit is dan ook veelvuldig gedaan tijdens de coronapandemie. Echter is beeldbellen voor ouderen niet altijd gemakkelijk, met name vanwege de moderne techniek. Kies daarom voor een programma dat je samen gebruikt dat niet al te moeilijk is en waarbij geen ingewikkelde zaken zoals een account komen kijken. Een beetje uitleg blijft bijna altijd noodzakelijk, maar we raden je aan om WhatsApp of te gebruiken via het telefoonnummer of Google Meet/Hangouts via de computer. Voor laatstgenoemde hoeft er slecht een linkje te worden geopend, waarna je een naam intypt en klaar. Inloggen is niet nodig. Ook FaceTime is een goede optie wanneer je allebei een Apple-apparaat hebt. Dit is standaard geïnstalleerd en downloaden is dus niet nodig. Bij WhatsApp en FaceTime werkt het beeldbellen op dezelfde manier als gewoon bellen, alleen houd je de telefoon niet tegen het oor, maar recht voor je.

Online team meeting

Beeldbellen wordt de laatste jaren met name door bedrijven enorm veel gebruikt. Veel werknemers werken vanuit huis, maar moeten toch vergaderen. Een videochat is daarvoor de ideale oplossing, zodat je elkaar toch kunt zien terwijl je met elkaar belt. Dat verkleint toch een beetje de afstand met je collega’s. Voor bedrijven is het hierbij voornamelijk belangrijk dat je kiest voor kwalitatief goede, snelle en veilige software, die bovendien de mogelijkheid biedt tot een groepsgesprek. Bedrijven kiezen hierbij doorgaans voor Google Meet, Microsoft Teams, Zoom of GoToMeeting.

Gratis chatten

Hoeveel wordt er überhaupt nog met elkaar gebeld? Veel contact verloopt via chatapps op je telefoon of de computer. Handig, want zo hoef je niet voor iedere wissewasje elkaar aan de lijn te hebben. Een ander voordeel van chatten, is dat je meerdere mensen tegelijk kunt spreken. Dat is vooral zakelijk handig!

Er zijn ontelbaar veel apps en programma’s te downloaden voor een online chat. Wat de beste chat app is voor jou, is vooral afhankelijk van wat andere mensen in jouw omgeving gebruiken. WhatsApp is in Nederland het populairst, maar het op privacy gerichte Telegram wordt steeds bekender.

Gratis apps en software via Downloaden.nl

Ben jij op zoek naar de beste software voor chatten, online bellen of om een videogesprek te voeren? Bij Downloaden.nl hebben we een selectie gemaakt van de beste en populairste software. Kies jouw besturingssysteem (Windows, Mac, iOS of Android) en ontdek welke apps geschikt zijn voor jouw apparaat.