Adobe CC: het beste pakket voor beeld- en videobewerking!

Adobe is een van ’s werelds meest toonaangevende aanbieders van professionele programma’s voor fotografie, illustratie, ontwerp en video. Met hun pakket Adobe Creative Cloud (CC) verenigen ze de beste services in één pakket.

Meer weten over de mogelijkheden en voordelen van Adobe Creative Cloud? Dan is dit artikel voor jou bedoeld!

Wat is Adobe Creative Cloud?

Adobe CC is een collectie van Adobe software die voor ontwerpers vaak de belangrijkste basis vormt voor al hun designprojecten. Ieder programma heeft haar eigen unieke mogelijkheden en de software is zo met elkaar verbonden dat je vanuit het ene programma gemakkelijk bestanden inlaadt in een ander Adobe programma. Zo haal je het maximale uit je designprojecten.

Adobe CC bevat de volgende belangrijke programma’s:

 • Photoshop
 • InDesign
 • Illustrator
 • Premiere Pro
 • XD
 • Acrobat DC

Met Creative Cloud profiteer je van cloudopslag tot 100 GB om bestanden op te slaan, te delen, samen te bewerken en te openen waar je maar wilt.

In dit artikel gaan we eerst kort in op bovengenoemde Adobe programma’s. Vervolgens geven we je tips over hoe je het beste een samenspel opzet tussen deze programma’s, vertellen we je meer over de prijs

Adobe Photoshop: fotobewerking

Voor het bewerken van je afbeeldingen is Photoshop hét programma. Filters over foto’s plaatsen, delen van foto’s vervagen of verscherpen, objecten verplaatsen of toevoegen, afbeeldingen vrijstaand maken… Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is met dit unieke programma.

Adobe Photoshop downloaden?

Adobe InDesign: opmaken van drukwerk

Voor het maken van onder andere visitekaartjes, flyers en folders, wenskaarten en nieuwsbrieven is InDesign de beste keuze. Hierin voeg je teksten en afbeeldingen naar wens toe en maak je je bestand drukgereed. De opties zijn erg uitgebreid en je kunt bijvoorbeeld ook tekstvakken en afbeeldingen over elkaar heen plaatsen hoe je maar wilt. De keuzes uit lettertypen voor tekst zijn eindeloos.

Adobe InDesign downloaden?

Adobe Illustrator: vectoren ontwerpen

Grafisch ontwerpers, illustrators en DTP’ers zitten goed met Illustrator, het programma om illustraties mee te tekenen. Zo maak je zelf logo’s, pictogrammen, typografie en ander type vectoren. Deze vectoren kun je bijvoorbeeld weer inladen in je Photoshop of InDesign-bestand. Het voordeel van vectoren is dat je ze zover kunt uitrekken als je wilt, zonder daarbij kwaliteit te verliezen.

Adobe Illustrator downloaden?

Adobe Premiere Pro: videobewerking

Ook voor videobewerking zit je goed met Adobe CC. Het programma Premiere Pro laat jou je filmpjes op alle mogelijke manieren bewerken. Voeg overgangseffecten en geluid toe, laat achtergrondgeluiden en -beelden verdwijnen en knip en plak waar je maar wilt.

Adobe Premiere downloaden?

Adobe XD: prototypes bouwen

Voor het bouwen van prototypes van websites, apps en games is XD bij uitstek een geschikt programma. Aan de hand van vectoren en rasters maak je interfaces, zelfs met animaties. Je hoeft geen developer te zijn om met het programma te werken, het is zo ingericht dat iedereen het gemakkelijk kan leren. Het grote voordeel is dat je met meerdere teamleden aan één project tegelijkertijd kunt werken.

Adobe XD downloaden?

Adobe Acrobat DC: PDF’s maken én bewerken

Acrobat DC is een uitgebreidere versie van Adobe Acrobat Reader en biedt diverse extra functies, zoals het (automatisch) invullen ondertekenen van PDF-formulieren, het bewerken en samenvoegen van verschillende bestanden tot PDF en het converteren naar PDF of van PDF naar een ander bestand. Kortom, alles wat je met een PDF wilt doen is mogelijk met Acrobat DC.

Adobe Acrobat DC downloaden?

Overige toepassingen Adobe Creative Cloud

Met Adobe CC krijg je toegang tot de belangrijkste Adobe programma’s zoals hierboven genoemd. Daarnaast krijg je ook nog een aantal andere toepassingen tot je beschikking, onder andere voor je mobiele apparaten. Hiermee kun je alvast bewerkingen uitvoeren via apps, om je bestanden later toe te voegen in de uitgebreidere desktopprogramma’s.

Mobiele apps Adobe CC:

 • Adobe Capture CC: vector- en patroonmaker
 • Adobe Illustrator Draw: teken- en vectorontwerp
 • Adobe Photoshop Sketch: tekenprogramma
 • Adobe Comp CC: lay-outs creëren
 • Adobe Preview CC: voorvertoningen Photoshop bekijken
 • Adobe Premiere Rush: videobewerking
 • Adobe Lightroom for mobile: foto’s delen en bewerken
 • Adobe Photoshop Mix: afbeeldingen combineren
 • Adobe Photoshop Fix: afbeeldingen retoucheren

Programma’s combineren voor maximaal resultaat

Als je de programma’s van Adobe bekijkt dan zijn ze zo uitgebreid dat het maar goed is dat alle functies onder verschillende programma’s onderverdeeld zijn. Maar goed, soms is het wel handig om verschillende functies te combineren. Gelukkig heeft Adobe de programma’s zo ingericht dat het altijd gemakkelijk is om projecten in te laden in andere programma’s.

Maak je bijvoorbeeld een vector in Illustrator? Dan laad je deze gemakkelijk in InDesign in. Zo ook voor afbeeldingen uit Photoshop naar InDesign of Premiere Pro. En met de apps kun je alvast voorbewerkingen uitvoeren. Kortom, Adobe heeft de programma’s zo ingericht dat je ze altijd makkelijk kunt combineren voor het perfecte resultaat.

Waarom Creative Cloud?

In 2013 kwam Adobe Creative Cloud Services op de markt. Naast de beschikking tot vele applicaties, werd het tevens populair dankzij de handige functie om alles in de cloud op te slaan en daardoor altijd en overal toegang te hebben tot je opgeslagen werken. Erg handig wanneer je vanuit meerdere locaties werkt of wanneer je bestanden wilt delen en samen wilt bewerken. Met Creative Cloud heb je altijd toegang tot de laatste updates en alle Adobe programma’s.

Ook kritiek op Creative Cloud?

Adobe CC biedt wat dat betreft vooral voordelen, omdat je altijd toegang hebt tot je bestanden en de laatste updates. Toch stuitte deze nieuwe abonnementsvorm op wat kritiek. Waar je in de vroegere CS-versies van Adobe namelijk eenmalig het programma aankocht voor onbeperkt gebruik, betaal je met Adobe CC een maand- of jaarbedrag om gebruik te blijven maken van de programma’s.

Wanneer je je abonnement stopzet, dan kun je de programma’s niet meer gebruiken en dus ook geen eerder gemaakte werken (opgeslagen als Adobe-bestand) meer openen. Let dus goed op, wanneer je je abonnement stopzet, zorg dan dat je al je bestanden hebt geëxporteerd als bestand dat ook zonder betaalde versie van Adobe te openen is.

Wat kost Adobe CC?

Sommige programma’s van Adobe zijn gratis beschikbaar en de grote programma’s, zoals Photoshop en InDesign zijn gratis te downloaden als proefversie. Wanneer je echter te allen tijde toegang wilt hebben tot alle functies van Adobe, dan schaf je een Adobe CC abonnement aan. Hierbij betaal je per maand of per jaar (relatief goedkoper) een bepaald bedrag voor jouw wensen.

De prijs is afhankelijk van diverse factoren, zoals welke programma’s je wilt en wat voor type gebruiker je bent. Voor een volledig Creative Cloud-lidmaatschap (prijzen mei 2020):

 • Individuele gebruikers: €60,49 per maand
 • Studenten en docenten: €19,66 per maand
 • Teams: vanaf €36,29 per maand

65% studentenkorting

De korting die Adobe biedt aan studenten (vanaf 13 jaar) en docenten is het benadrukken waard. Met een prijs van €19,66 per maand is dit namelijk een korting van 65% ten opzichte van de standaardprijs. Deze prijs geldt voor het eerste jaar lidmaatschap, daarna is de prijs €30,24 per maand (50% korting).


Adobe CC voor studenten en docenten downloaden met 65% korting? Klik dan hier.

Wil je Adobe CC aanschaffen? Download dan hier de gratis proefversie of sluit je abonnement af. Liever rustig aan beginnen en bekend raken met de Adobe tools? Dan raden we je aan om te beginnen met Photoshop.