Screenshots Maken

Maak jij wel eens een screenshot? Dan weet je dat dit niet altijd even soepel gaat. Zo kun je bij de standaard functie van Windows alleen het volledige kopiëren, waarna je de afbeelding in Paint moet plakken om deze op te slaan. Onhandig! Gelukkig zijn er een hoop oplossingen te downloaden voor dit 'probleem'. Van screenshot programma's waarmee je met losse hand een gebied kunt selecteren, tot het intensief bewerken van de gemaakte afbeelding. Met onderstaande gratis programma's voor screenshots ga jij jezelf waarschijnlijk een hoop frustratie besparen!

Gratis screenshot software

Een bewijs van verzending, een grappig plaatje met tekst, een stappenplan dat je aan het maken bent: de screenshot functie is eigenlijk onmisbaar. 

Met een programma als Ashampoo Snap 12 kun je echt alle kanten op als het gaat om screenshots. Leg heel je beeldscherm vast, of selecteer een klein gedeelte. De opnames worden meteen opgeslagen en er is ook de optie om deze meteen te bewerken. Om je screenshots te beschermen, is het ook mogelijk om een watermerk in te voegen. Kortom; er is zoveel meer mogelijk dan alleen de standaard 'prtscrn' functie van Windows!

Ook de screen capture software Snagit is een uitstekende keuze. Je kunt Snagit gratis downloaden en 30 dagen proberen. Groot voordeel is dat je binnen de tool ook direct pijlen, cirkels en tekst kunt toevoegen. Je kunt zelfs je screen recorden en bestanden opslaan als PDF, mp4 of GIF. Of maak een vaste template aan waarin je de schermafbeeldingen kunt plaatsen. Handig als je vaak screenshots voor presentaties maakt.

Hoe maak je een screenshot?

Voor het maken van een screenshot zijn er een aantal opties. We zullen de meest bekende snel voor je uitlichten. 

  1. Met de standaard Windows functie 'prtscrn', wat staat voot 'prinscreen'. 'Prtscrn' vind je als toets op je toetsenbord. Als je deze indrukt, wordt er als het ware een foto gemaakt je complete scherm. Als je na deze actie het programma Paint opent en op ctrl + v drukt, verschijnt het screenshot. In Paint kun je de afbeelding verder bewerken of bijsnijden.
  2. Op een Mac computer werkt het allemaal niet wat sneller. Het enige wat je hoeft te doen, is op shit+cmd+4 te drukken. Zo verschijnt er een selectie cursor in beeld die je bedient met de muis en waarmee je een gedeelte van je scherm selecteert. Wanneer je de cursor los laat, wordt het screenshot gemaakt. Je vindt de afbeelding vervolgens terug bij het Bureaublad.
  3. Via een extern programma zoals je hieronder gratis kunt downloaden. De meeste screenshot programma's zijn te gebruiken door middel van een handige sneltoets en het slepen van je muis. Je zult nog wel even een keuze moeten maken: er bestaat zeer eenvoudige screenshot software, tot programma's met uitgebreide bewerkingsopties.