Screenshots Maken

Maak jij wel eens een screenshot? Dan weet je dat dit niet altijd even soepel gaat. Zo kun je bij de standaard functie van Windows 11 alleen het volledige scherm kopiëren, waarna je de afbeelding in Paint moet plakken om deze op te slaan of te knippen. Onhandig! Gelukkig zijn er veel oplossinten te downloaden voor dit ‘probleem’. Bovendien niet alleen voor Windows, maar ook voor andere besturingssystemen. Van screenshot programma’s waarmee je met de losse hand een gebied kunt selecteren, tot het intensief bewerken van de gemaakte print screen. Met de onderstaande gratis programma’s voor screenshot ga jij jezelf waarschijnlijk een hoop frustratie besparen! Selecteer eerst je besturingssysteem (Windows, MacOS, iOS of Android) en ontdek jouw selectie gratis screenshot programma’s.

Gratis screenshot software

Een bewijs van verzending, een grappig plaatje met tekst, een stappenplan dat je aan het maken bent; de screenshot functie is eigenlijk onmisbaar.

Met een programma zoals Ashampoo Snap 12 kun je echt alle kanten op als het gaat om screenshots. Leg je hele beeldscherm vast of selecteer een klein gedeelte. De opnames worden meteen opgeslagen en er is ook de optie om deze meteen te bewerken. Om je screenshots te beveiligen is het ook mogelijk om een watermerk in te voegen. Kortom; er is zoveel meer mogelijk dan de standaard ‘prtscrn’ functie van Windows!

Ook de screen capture software Snagit is een uitstekende keuze. Je kunt Snagit gratis downloaden en 30 dagen proberen. Groot voordeel is dat je binnen de tool ook direct pijlen, cirkel en teksten kunt toevoegen. Je kunt zelfs een schermopname maken en bestanden opslaan zoals PDF, mp4 of GIF. Of maak een vast template aan waarin je de schermafbeeldingen kunt plaatsen. Handig als je vaak screenshots voor presentaties maakt.

Hoe maak je een screenshot?

Voor het maken van een screenshot zijn er een aantal opties, afhankelijk van je besturingssysteem. We zullen de meest bekende snel voor je uitlichten. 

  • Screenshot Windows maken: Wil je graag weten hoe je een screenshot maakt op een Windows computer? Hiervoor is de standaard Windows functie ‘prtscrn’, wat staat voor ‘printscreen’. ‘Prtscrn’ vind je als toets op je toetsenbord. Als je deze indrukt, wordt er als het ware een foto gemaakt van je complete scherm. Als je hierna het programma Paint opent en op ctrl + v drukt, verschijnt het screenshot hier. In Paint kun je de afbeelding vervolgens verder bewerken of bijsnijden.
  • Screenshot Mac maken: Gebruik je een Mac computer? Dan werkt het allemaal wat sneller. Het enige wat je hoeft te doen is cmd + shift + 4 in te drukken op je toetsenbord. Zo verschijnt er een selectie cursor in beeld die je bedient met de muis en waarmee je een gedeelte van je scherm selecteert. Als je cursor loslaat wordt het screenshot gemaakt. Je vindt de afbeelding vervolgens terug op je bureaublad. Een screenshot van je gehele scherm maken kan natuurlijk ook en nog sneller met de toetsencombinatie cmd + shift + 3.
  • Screenshot iPhone maken (werkt ook voor iPad): Wil je iets vastleggen op je iPhone of iPad-scherm? Druk dan bij de nieuwste modellen tegelijkertijd op de aan/uit-knop en op de volumeregelaar naar boven. Er wordt vervolgens een screenshot van je gehele scherm in je fotobibliotheek opgeslagen. Op oudere modellen met een fysieke thuisknop gebruik je deze knop in plaats van de volumeregelaar. Je kunt dus wel enkel screenshots maken van je gehele scherm, die je daarna kunt bewerken.
  • Screenshot Samsung en andere Android apparaten: Heb je een Android telefoon? Dan maken we het je gemakkelijk, dit werkt namelijk op dezelfde manier als bij een iPhone, alleen gebruik je de volume omlaag knop in plaats van omhoog. Bij sommige modellen werkt dit niet en moet je de aan/uit-knop een paar seconden inhouden.

Een andere mogelijkheid is om een extern programma te downloaden, zoals je die hier gratis vindt. De meeste screenshot programma’s zijn te gebruiken door middel van een handige sneltoetsen en het slepen van je muis. Je zult wel nog even een keuze moeten maken: er bestaat zeer eenvoudige screenshot software, maar ook programma’s die je uitgebreide bewerkingsopties bieden.