Computer opschonen

Als je je PC of laptop intensief gebruikt, dan is het nodig om het systeem en de verschillende schijven regelmatig eens schoon te maken. Hierdoor zal je computer weer sneller worden, gedurende de gebruiksduur zal hij namelijk steel voller raken, wat hem langzamer maakt. Feit is echter dat je veel opgeslagen data helemaal niet meer nodig hebt. Er zijn een hoop handige en gratis programma’s ontworpen om je hierbij te helpen. Vaak kun je met één druk op de knop je hele computer scannen op ongebruikte of onnodig in gebruik genomen schijfruimte, waarna je deze aan de hand van de gevonden resultaten eenvoudig op kunt ruimen.

Deze programma’s, ook wel een pc cleaner of een disk cleanup genoemd, hebben we voor je verzameld op deze pagina. We hebben hierbij gekozen voor gratis oplossingen, waarmee je dus direct zonder betaling aan de slag kan en hebben zelfs oplossingen gevonden voor mobiele apparaten. Kies jouw besturingssysteem (Windows, MacOS, iOS of Android) en ontdek welke opschoon programma’s geschikt zijn voor jouw apparaat.

Het registeren opschonen (Windows 10 o.a.)

Bij intensief gebruik van je computer loopt het register vol met tijdelijke of foute bestanden. Dat is onhandig, want het register is als het ware het ‘hart’ van de computer. Het is een soort database waar bijna alle instellingen van Windows, programma’s en hardware driver in zijn opgeslagen. Ook worden hier de instellingen van het gebruikersaccount in opgeslagen. Het registeren is dus een essentieel onderdeel van Windows en wordt gebruikt bij het opstarten en bij het werken met je computer. Je kunt je dus wel voorstellen dat een computer steeds trager wordt hoe voller dit register wordt. Je computer sneller maken kan dus vaak vrij eenvoudig door dit op te schonen. Je computer register of laptop opschonen kan door bijvoorbeeld regelmatig een fijn programma te gebruiken genaamd Wise Registry Cleaner.

Voor computer die gebruikmaken van het MacOS besturingssysteem is dit minder relevant, maar er bestaat wel degelijk software voor Mac om ongebruikte bestanden, data en software op te sporen om deze systematisch te verwijderen voor een snellere Mac.

Computer & laptop opschonen

Vaak krijgen computerwinkels de vraag: “Mijn computer is traag, maar hij is nog helemaal niet zo oud. Hoe kan ik mijn computer sneller maken?” Niet alleen het register van je PC loopt na verloop van tijd vol met onnodige en foute bestanden. Ook de harde schijf slibt langzaam dicht met bestanden en software die je eigen niet (meer) nodig hebt. Een schijfopruiming kan hierbij helpen. Heb je geen zin of voldoende kennis om dit zelf eens in de zoveel tijd handmatig uit te zoeken en zo je computer of laptop op te schonen? Download dan een PC cleaner die je gehele computer aanpakt. Een van onze programma’s om je PC sneller te maken is de CCleaner download. Een andere topper is Advanced Systemcare PRO.

Tablet of mobiele telefoon opschonen

Bovenstaande problemen komen ook voor bij mobiele apparaten, met name in het geval van Android. Je kunt eenvoudig ruimte vrijmaken op je Android telefoon met een opruimingsprogramma. Neem eens een kijkje in ons overzicht van gratis apps voor het opschonen van je mobiele telefoon.