Cyberduck downloaden

Cyberduck is een gratis, opensource FTP client. Dat wil zeggen dat je met Cyberduck bestanden kunt uploaden naar een FTP server.

Wat is FTP?

File Transfer Protocol (FTP) is een protocol dat uitwisseling van bestanden tussen computers vergemakkelijkt. Zo kun je op een FTP-server makkelijk je back-up opslaan, of bestanden bewaren om ruimte op je harde schijf te besparen. Verder wordt FTP vaak gebruikt door bedrijven die grote bestanden met elkaar moeten uitwisselen. Zo hoeft een belangrijk document niet constant te worden uitgewisseld, maar heeft het een centrale plek waar iedereen er zo bij kan.

FTP is eigenlijk een onveilige manier van werken. Dat komt omdat inloggegevens tot de FTP server onversleuteld over een internetverbinding worden verstuurd. Hackers kunnen deze gegevens dus makkelijk stelen, waardoor jij je bestanden en harde werk kwijt bent. Een veiliger alternatief is SFTP, een protocol dat door de meeste moderne clients wordt ondersteund. Ook door Cyberduck!

De term FTP is echter zo ingeburgerd, dat het nog steeds voor alle soorten manieren van bestanden uploaden naar een server wordt gebruikt. 

Om gebruik te maken van FTP zijn er 2 componenten nodig:

  • Een server waar de gegevens daadwerkelijk worden opgeslagen
  • Een client (zoals Cyberduck) om toegang te krijgen tot de server, bestanden te uploaden, bewerken, etc.

Wat is Cyberduck?

Cyberduck is een zogenaamde FTP client. Het programma start een verbinding tussen jouw computer en een FTP server, waar je je bestanden heen stuurt. Als je het programma opent, kun je via de optie 'upload' bestanden naar de FTP server sturen. Naast FTP en het versleutelde SFTP is er ondersteuning voor clouddiensten als Google Drive, Amazon S3, Rackspace Cloud Files, Windows Azure, Dropbox en meer. 

Belangrijke functies Cyberduck:

  • Mogelijkheid om bestanden, namen en meer te versleutelen (encryptie)
  • Bestanden aanpassen in Cyberduck met je favoriete (tekst)bewerker
  • Drag and drop ondersteuningen
  • Favorieten aangeven (bookmarks)
  • Snelle previews bekijken
  • Downloaden, uploaden, kopiëren en synchroniseren

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Computer opschonen.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is Privacy Drive.