Branden en Rippen

CD’s en DVD’s beginnen langzamerhand verouderd te raken, met ook steeds minder apparaat dat ze af kan spelen. Wil je bepaalde inhoud die je op een CD of DVD hebt staan toch veilig opslaan op je computer of juist bestanden opslaan op een CD of DVD? Dat kan door middel van rippen, branden of kopiëren. Op deze pagina bij Downloaden.nl hebben we de beste software voor je verzameld om hierbij te helpen. Selecteer jouw besturingssysteem hieronder (Windows of MacOS) en ontdek welke programma’s voor jou geschikt zijn. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk gratis, maar toch goede programma’s te selecteren. Aangezien je geen schijfje in een tablet of smartphone kan stoppen, hebben we hier helaas geen apps voor.

Discs blijven betrouwbaar en veilig

CD’s (Compact Disc) en DVD’s (Digital Versatile Disc) worden nog steeds veel gebruikt voor het opslaan van bestanden. Deze schijfjes hebben dan wel een minder grote opslagcapaciteit of kunnen beschadigen, ze zijn wel veilig als je bestanden weinig nodig hebt of als back-up. Andere draagbare media zoals een USB-stick of externe harde schijf kan het slachtoffer worden van malware, waar dat bij disc niet snel het geval is. Als je deze goed bewaart kun je er bijna zeker van zijn dat je bestanden nooit kwijtraken.

CD branden of DVD branden

Als je bestanden vanaf een computer op een CD of DVD wilt zetten, dan noemen we dat ‘branden’. Je selecteert in een speciaal DVD of CD branden programma de data die op de schijf moet komen, kiest een bepaalde volgorde en klikt vervolgen op ‘burn’ of ‘branden’. Ben jij op zoek naar software waar dit mee kan? Dan is bijvoorbeeld InfraRecorder een uitstekende keuze voor een CD branden op Windows 11. Deze applicatie is Nederlandstalig en simpel in gebruik. Het doet zijn werk perfect.

CD kopiëren of DVD kopiëren

Heb je een film, een album of een schijfje met data dat je wilt delen met anderen of veilig wilt stellen? Dan kun je deze DVD of CD kopiëren. Let er wel op dat dit normaal gesproken alleen mogelijk is als de schijf hier niet tegen beveiligd is. Als dit wel het geval is, dan heb je hiervoor speciale software nodig. Een fijn programma om (ook beveiligde) CD’s en DVD’s kopiëren mogelijk te maken is bijvoorbeeld CloneCD of zijn tegenhanger CloneDVD.

CD rippen of DVD rippen

De laatste optie in deze categorie is het ‘rippen’ van een CD of DVD. Dit betekent dat je de inhoud van een schijfje op de computer opslaat. Dit kan handig zijn als je nog oude CD’s heb liggen met data, foto’s of muziek die je graag wilt bewaren. Een andere mogelijkheid is om je complete muziek- of filmbibliotheek te digitaliseren, inclusief je oude home video’s. Weg met al die DVD’s en CD’s die ruimte innemen in je kast, maar alles veilig en eenvoudig op je computer opgeslagen. Hiervoor raden we Nero Platinum Suite downloaden aan als totaaloplossing. Hierin vind je alle hulpmiddelen om dit klusje te klaren, ook als je wilt kopiëren of branden.