Nieuwslezers (Downloaden via usenet)

Downloaden via nieuwsgroepen, oftewel het gebruik van Usenet, is HOT! Dat heeft een reden, want Usenet is gemakkelijk in gebruik en bovendien snel. Veel mensen hebben daarom de voorkeur van Usenet, boven bijvoorbeeld Torrents, bij het downloaden van bestanden via het internet. Ben jij op zoek naar de juiste (gratis) software die je daarbij kan helpen of op zoek naar andere tips voor gratis nieuwsgroepen? Dan ben je bij Downloaden.nl aan het juiste adres beland.

Selecteer hieronder eerst het besturingssysteem van jouw computer (Windows of MacOS) en we tonen je alle Usenet downloads die geschikt zijn voor jouw systeem!

Wat is Usenet?

Usenet is een wereldwijd gedecentraliseerd netwerk voor de uitwisseling van bestanden. Alle bestanden worden geplaatst in zogeheten nieuwsgroepen. Een nieuwsgroep richt zich op een specifiek onderwerp (bijvoorbeeld films of muziek) en is soms zelfs beperkt tot een specifiek land of gebied.

Uit deze nieuwsgroepen (of usenet provider) kun jij vervolgens weer gratis bestanden downloaden die bij jouw interesses aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld films zoeken via nieuwsgroepen of een bepaald muziekalbum van je favoriete artiest. Voor het downloaden daarvan heb je een nieuwslezer nodig.

LET OP: Bij het gebruiken van bepaalde gratis software zal het je opvallen dat er naast normale bestanden (zoals open-source software en vrije werken) ook auteursrechtelijk beschermde bestanden te vinden zijn. Volgens de Nederlandse wet is het niet toegestaan om beschermd materiaal te verspreiden, en ook niet om dit te downloaden. Onze website heeft niet het doel om verspreiding van dit materiaal te bevorderen, maar probeert enkel om de werking van populaire programma’s duidelijk te maken. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet en downloadt. Verdiep je daarom in wat wel en niet mag volgens de wet en handel hier naar.

Spotnet: eenvoudig downloaden via nieuwsgroepen

Een van de fijnste en gratis programma’s om via Usenet te downloaden is Spotnet of diens opvolger Spotnet 2.0 (beiden voor Windows, gebruik voor Mac of andere besturingssystemen SpotLite). Normaal gesproken heb je meerdere website of programma’s nodig om te downloaden via Usenet. Met Spotnet is dat volledig verleden tijd. Je zoekt via Spotnet naar je favoriete media in gratis nieuwsgroepen op Usenet en start direct je gewenste download. Spotnet regelt ook nog eens de NZB-bestanden voor je.

Wat is een NZB-bestand?

Bestanden die op Usenet staan, zijn vaak versnipperd in kleine deeltjes. Elk snippertje informatie wordt apart binnengehaald en heeft een eigen ID-nummer. Deze ID’s staan verzameld in een tekstbestand, dit wordt een NZB-bestand of in het Engels een NZB file genoemd. Om een download weer ‘heel’ te maken, heb je dus deze NZB-bestanden nodig.

Software om NZB-bestanden te repareren

Zitten er fouten in de bestanden dia je via een nieuwslezer zoals Spotnet hebt gedownload? Dan worden deze automatisch gerepareerd. Gebruik je oudere software, dan dien je de downloads zelf te repareren met de bijbehorende par-bestanden. Hier kun je bijvoorbeeld een stukje software zoals Quickpar voor gebruiken.