Nieuwslezers (Downloaden via usenet)

Downloaden via Nieuwsgroepen, oftwel Usenet, is HOT!

Usenet is een wereldwijd, gedecentraliseerd netwerk voor de uitwisseling van bestanden. Alle bestanden worden geplaatst in zogeheten nieuwsgroepen. Een nieuwsgroep richt zich op een specifiek onderwerp (bijvoorbeeld films of muziek) en is soms zelfs beperkt tot een specifiek land of gebied. En uit deze nieuwsgroepen kun jij weer gratis bestanden downloaden die bij jouw interesses aansluiten! Voor dit downloaden heb je een nieuwslezer nodig.

Spotnet: downloaden via nieuwsgroepen

Een van de fijnste en gratis programma's om via Usenet te downloaden is Spotnet of dienst opvolger Spotnet 2.0. Normaal gesproken heb je meerdere websites of programma's nodig om via Usenet te downloaden. Met Spotnet is dat verleden tijd. Je zoekt via Spotnet naar je favoriete media in nieuwsgroepen op Usenet en start meteen de download. Spotnet regelt ook nog eens de NZB-bestanden voor je. 

Software om NZB-bestanden te repareren

Bestanden die op Usenet staan, zijn vaak versnipperd. Elk snippertje informatie wordt apart binnengehaald en heeft een eigen id-nummer. Deze id's staan verzameld in een text-bestand, het zogenaamde NZB-bestand. Om een download weer 'heel' te maken, heb je deze NZB-bestanden nodig. 

Zitten er fouten in de bestanden die je via een nieuwslezer als Spotnet hebt gedownload? Dan worden deze automatisch gerepareerd. Gebruik je oudere software dan dien je de downloads zelf te repareren met de bijbehorende par-bestanden. Hier kun je bijvoorbeeld Quickpar voor gebruiken.