PuTTY downloaden

Verbinding maken met een andere computer? Dan zit je goed met deze gratis PuTTY download voor Windows!

Wat is PuTTY?

PuTTY is een gratis opensource telnet- en SSH-cliënt voor Windows die gebruikt wordt voor het instellen en beheren van remote computers. Het werd ontwikkeld door Simon Tatham en is een krachtig hulpmiddel voor het beheren van servers, serversystemen en netwerken. Met PuTTY kun je een remote verbinding maken met een ander computernetwerk, waardoor je op afstand kunt werken. PuTTY is daarnaast ook handig voor het debuggen van problemen op remote computers.

  • Telnet- en SSH-cliënt
  • Voor Windows en Unix besturingssystemen
  • Remote verbindingen maken
  • Configuratiesysteem: voer IP-adres en poortnummer in
  • Geconfigureerde SSH-sessies opslaan en wijzigen (via Session)
  • Gratis officiële PuTTY download voor Windows

Gratis PuTTY downloaden

Wil je PuTTY downloaden, gratis en voor niets? Dan ben je hier aan het juiste adres. Je plaats dit bestand eenvoudig op je bureaublad of een andere praktische locatie, zodat het razendsnel toegankelijk is. Hoe werkt PuTTY gratis downloaden?

Download PuTTY voor Windows, volg de stappen en plaats PuTTY op de gewenste locatie op je computer.

Hoe werkt PuTTY?

PuTTY werkt door een verbinding tot stand te brengen tussen twee computers, waardoor je op afstand kunt werken. Je maakt de verbinding tussen twee computers via een TCP/IP-protocol. Je kunt de verbinding maken door de IP-adressen van de twee computers in te voeren. Als de verbinding tot stand is gebracht, kun je op afstand via een command line-interface met de remote computer communiceren.

Hoe PuTTY configureren?

Om PuTTY goed te gebruiken moet je het eerst configureren. Je kunt het configuratiescherm openen door op de knop ‘Settings’ te klikken in het PuTTY venster. In het configuratiescherm kun je instellingen wijzigen voor de verbinding, zoals het IP-adres, poortnummer, het type verbinding en de protocollen. Je kunt nu de instellingen aanpassen naar je eigen behoeften.

Zorg er ook voor dat je de juiste poortnummers invoert, zodat je verbinding kunt maken met de remote computer. In de meeste gevallen kan de standaard ‘Port 22’ gebruikt worden. Als je alle instellingen hebt aangepast, kun je de verbinding maken door op de knop ‘Open’ te klikken.

Gebruikersnaam in PuTTY toevoegen

Om niet iedere keer de gebruikersnaam opnieuw te hoeven ingeven, kun je optioneel een gebruikersnaam toevoegen. Dit kan door in het configuratiescherm naar Data > Connection te gaan. Nu kun je de ‘Auto-login username’ invullen en opslaan.

Is PuTTY veilig in gebruik?

Zover bekend is PuTTY een zeer veilig hulpmiddel om op afstand te werken. PuTTY maakt namelijk gebruik van verschillende encryptieprotocollen, zoals SSH en TLS, om je verbinding te beveiligen. Ook kun je de verbinding beveiligen met een wachtwoord en een sleutel.

Download PuTTY gratis!

PuTTY werd in 1999 uitgebracht en ondertussen zijn er al diverse PuTTY updates geweest. Op deze pagina vind je steeds de laatste PuTTY update. Indien je nog nooit met PuTTY gewerkt hebt dan kan dat best lastig zijn. Het is dan ook een tool die voornamelijk gebruikt wordt door IT’ers.

Doordat de PuTTY download gratis is kun je natuurlijk ook experimenteren als je het programma wilt leren kennen. Online zijn er daarnaast genoeg tutorials en tips te vinden. Maak nu gebruik van de gratis PuTTY download en probeer het zelf!

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Algemeen.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is Google Earth.