Auteursrechtelijk materiaal downloaden strafbaar en gevaarlijk

Sinds 2014 geldt in Nederland een downloadverbod. Dat houdt in dat het downloaden van films, series of muziek waar auteursrechten op rusten, strafbaar is. Downloaders kunnen dus een boete krijgen. Het downloaden van torrents is niet alleen strafbaar, maar ook gevaarlijk, zeggen IT-experts

Toestemming Autoriteit Persoonsgegevens om gegevens uit te wisselen

In Nederland werken Dutch Filmworks en Stichting BREIN samen om downloaders en uploaders van films aan te pakken. Zij hebben onlangs toestemming gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens om de persoonsgegevens van overtreders te verzamelen. Zo wordt er onder meer een IP-adres verzameld.

Om overtreders aan te pakken, werken de instanties samen met ICT-bedrijven, zoals het Duitse ICT-bedrijf Tecxipio, dat in eigen land veel ervaring heeft met de opsporing van illegale downloaders.

Gevaren van illegaal downloaden

Het illegaal downloaden is niet alleen strafbaar, maar ook gevaarlijk. Zo kan er bijvoorbeeld malware (virussen) verspreid worden. Nog een stapje erger is ransomware, waarbij alle bestanden op de computer in gijzeling worden genomen. Er moet dan aan cybercriminelen betaald worden om de data terug te krijgen. In de meeste gevallen gaat het om oplichters.

Omdat downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal illegaal is, kunnen downloaders en uploaders hun verbinding met het internet kwijtraken. De provider sluit de klant dan af. Het in Groningen gevestigde Ziggo werd onlangs al gedwongen de website The Pirate Bay ontoegankelijk te maken.

De stichting verzamelt dan bewijs en verzoekt bij de rechter onmiddellijk de inbreuk op de auteursrechten te stoppen. Dat bleek al verschillende keren succesvol bij uploaders: ze moesten stoppen met uploaden, op last van een dwangsom. Uploaders moesten vaak schikken, een onthoudingsbeding tekenen of een schadevergoeding betalen. Dat kan in de toekomst ook met downloaders gebeuren.

VPN gebruiken om gegevens uit te wisselen

Klopt het dat downloaddiensten als torrentservers nu helemaal ontoegankelijk zijn? ‘Nee’, zeggen IT-experts. Daarbij wijzen ze op het bestaan van VPN’s. Dat zijn diensten waarbij een gebruiker kan surfen met een IP-adres uit een ander land. Daardoor wordt het voor instanties moeilijker om bij te houden wat een gebruiker online doet. Ook wordt de data versleuteld, waardoor de onderschepte data zo goed als waardeloos is.

De IT-experts benadrukken dat het uitwisselen van legale gegevens nog steeds mag. Het zogenaamde ‘peer-to-peer’ (van gebruiker tot gebruiker uitwisselen van gegevens) is niet illegaal, mits het om werken gaan die niet auteursrechtelijk beschermd zijn. Toch is het aan te raden dit niet via torrents te doen, omdat er schadelijke software in verstopt kan zitten.

No-log beleid

Betaalde aanbieders van VPN’s hanteren vaak een zogenaamd ‘no-log beleid’. Dat houdt in dat er geen gegevens worden opgeslagen over het internetgedrag van de gebruikers. Als een auteursrechtenorganisatie dan aanklopt bij een VPN-aanbieder, staat deze met lege handen, menen IT-experts. Dat komt ook doordat ze vaak gevestigd zijn in ‘privacyparadijzen’ als Panama of de Britse Maagdeneilanden.

Deze landen hebben een soepele wetgeving als het om privacy gaat. Ze hoeven daardoor vaak niet mee te werken aan buitenlandse opsporingsverzoeken. En als ze daartoe wel verplicht worden, zijn er geen gegevens om te delen.

Alle informatie in dit artikel is bedoeld ter informatie. Het kan alleen voor educatieve doeleinden worden gebruikt. Het downloaden van auteursrechtelijke content is verboden.