De beste voetbaldocumentaires die je kan streamen of downloaden

In deze tijd van het jaar is het altijd heerlijk om binnen te zitten en lekker achter je tv, laptop of iPad te kruipen om te genieten van een goede serie, film of documentaire. In dit artikel gaan we in op die laatste soort, en dan specifiek gericht op voetbal documentaires.

Welke voetbaldocu's mag je de afgelopen tijd zeker niet gemist hebben en zal je nog moeten checken de komende tijd? We geven een overzicht van een paar mooie docu’s die je kan streamen of downloaden.

Sunderland till I die

We beginnen met een serie uit Engeland en dan specifiek gezegd Sunderland. De Engelse voetbalclub Sunderland werd een seizoen lang gevolgd en dat levert geweldige beelden op.

De Engelse club heeft een lastig jaar achter de rug degradeerde uit de Premier League. De club wil koste wat het kost terugkeren op het hoogste niveau. Dat lukte niet, en wat volgde waren nog slechtere jaren. In 2022 keerde de club terug in de Championship en nu wil de club ook doorstoten richting de Premier League.

De documentaire geeft een mooi inkijkje in het Engelse voetbal. Alles wat er binnen een club gebeurt, komt namelijk voorbij. Boze fans, geldproblemen, mislopen van grote deals en hoogte- en dieptepunten op het veld.

Er zijn twee seizoenen van acht afleveringen te kijken, dus genoeg kijkplezier voor de komende wintermaanden.

Louis van Gaal

De tweede documentaire die we graag met jullie delen gaat over onze bondscoach Louis van Gaal. Bij omroep Max en nu via NPO Start is de docu over Van Gaal te zien, die in eerste instantie in de bioscoop getoond werd. Deze tweedelige serie laat echter nog meer zien uit het leven van de Nederlandse trainer.

De documentaire geeft een unieke inkijk in drie jaren van het leven van bondscoach Louis van Gaal, waarin hij onder meer te maken krijgt met kanker en waarin hij weer bondscoach besluit te worden.

Niet alleen Van Gaal zelf komt aan het woord, maar ook zijn vrouw Truus, zijn dochters en voormalig spelers van één van de succesvolste Nederlandse trainers allertijden.

Komende maand is Van Gaal met zijn team actief op het WK 2022 in Qatar. De odds voor zijn team dit WK zijn misschien nog niet geweldig. Maar als iemand zijn elftal tot hoge hoogtes kan leiden dan is het Louis van Gaal wel. Dat bewees hij al in 2014, toen hij vanuit het niets de halve finale bereikte. Kan hij opnieuw zo’n stunt laten zien met Oranje?

Becoming Champ10ns

Met het WK dat is begonnen, is ook deze serie een absolute aanrader om te kijken. Deze documentaire gaat over eerdere wereldkampioenen, zoals Italië, Duitsland en Brazilië. Ieder aflevering geeft een inkijkje in de weg naar de titel van verschillende landen. Hoe ervaren deze teams de road to the worldcup.

Het mooie aan de serie is dat je een mooi inzicht krijgt in het verhaal naar de titel. Iedere aflevering duurt drie kwartier tot een uur, waardoor je mooi wat koude winteravonden of dagen kan vullen.

Wie er in Qatar wereldkampioen zal worden weten we natuurlijk nog niet. Volgens de bookmakers zijn Brazilië en Argentinië de favorieten. Lukt het Lionel Messi om in de voetsporen te treden van zijn illustere landgenoot Diego Maradona? Of is het toch Neymar die met Brazilië de titel voor het eerst sinds 2002 weer naar Zuid-Amerika brengt.

In alle WK’s die volgenden kwam er een Europese wereldkampioen. Het is aan beide Zuid-Amerikaanse landen om hier een kentering in te brengen.