Eenvoudig dvd’s en cd’s rippen: hoe werkt dat?

Het rippen van een DVD of CD biedt uitkomst als je ervoor wilt zorgen dat je bestanden op deze discs nooit verloren gaan. Deze kunnen immers beschadigen na verloop van tijd. Tevens hebben ze heel wat opslagruimte nodig. Door te rippen zet je al je bestanden over op je computer als digitaal bestand. Hoe kun je eenvoudig rippen? Je leest het hier!

Wat is rippen?

Rippen is een term die gebruikt wordt voor het overzetten van de inhoud van een dvd of cd naar een pc. Hierbij maak je als het ware een kopie, zodat jouw bestanden ook digitaal beschikbaar blijven.

Rippen betekenis = het overzetten van een cd of dvd naar een computerbestand

In straattaal betekent rippen overigens stelen, maar dat heeft met het rippen van cd’s of dvd’s niets te maken.

cd rippen macbook

Waarom cd of dvd rippen?

Waarom rippen? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

 • Oude foto’s, muziek en filmpjes die je op cd of dvd had staan, overzetten naar pc en daarna bijvoorbeeld opslaan in de cloud. Zo raken ze nooit verloren.
 • Bestanden van cd of dvd overzetten naar een usb-stick, bijvoorbeeld omdat je je cd- of dvd-speler de deur uit wilt doen.
 • Een grote collectie cd’s en dvd’s rippen omdat ze op dit moment veel kastruimte innemen. Door te digitaliseren ben je daarvan af. Je kunt je complete muziek- en filmbibliotheek digitaliseren.
 • Om back-ups te maken van belangrijke foto’s en films, omdat je met een cd of dvd het risico loopt dat de schijven beschadigen.

De beste programma’s voor rippen

Het rippen van cd’s en dvd’s is niet moeilijk, mits je de juiste tool in huis hebt. Er zijn speciale programma’s voor rippen. Je vindt hier onze beste downloads voor rippen. Onze aanrader: Ashampoo Burning Studio.

Rippen met Ashampoo Burning Studio

Burning Studio van Ashampoo is een tool die speciaal ontwikkeld is voor het branden, kopiëren en rippen van schijven. De tool is gratis in gebruik en is uit te breiden met premium functies.

 • Cd rippen (extraheren): Burning Studio biedt automatische schijf- en nummerherkenning (track recognition). Het kan zelfs automatisch de correcte cd-hoesjes toevoegen. Kwaliteit van geluid raakt daarnaast niet verloren. De output formaten zijn MP3, WMA en WAV.
 • Dvd kopiëren: met Burning Studio kun je tevens HD en Full HD video’s branden, alsook omzetten tot een digitaal bestand. Ook hier raakt de kwaliteit niet verloren.
 • Omzetten naar andere schrijf: soms wil je simpelweg je cd of dvd omzetten naar een andere schijf, bijvoorbeeld een usb-stick. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld muziek wilt luisteren in de auto via usb, of wanneer je films wilt overzetten naar je smart-tv. Via Burning Studio zet je gemakkelijk alles om in het gewenste bestandsformaat.
 • Geluid en beeld bewerken: de tool bevat ook functies voor het knippen en bewerken van films en geluid. Start direct diavoorstellingen of voeg intro’s en outro’s toe. Zo maak je bijvoorbeeld van foto’s van een (werk)gelegenheid eenvoudig de mooiste slideshows.
 • Back-ups beveiligen met wachtwoord: Ashampoo biedt diverse beveiligingsfuncties. Zo kun je bestanden, of speciale mappen, met wachtwoorden beveiligen. Back-ups nemen bovendien zeer weinig ruimte in.
 • Gratis updates: Ashampoo Burning Studio gaat met de tijd mee en blijft de software steeds ontwikkelen, aangepast op de laatste Windows technologie. De tool + updates zijn én blijven gratis in gebruik, zo geven ze zelf aan.
 • Krasbescherming dataschijven: wil je dataschijven creëren die leesbaar blijven? Dan kun je upgraden naar Burning Studio Premium. Hiermee kun je schijven branden met krasbescherming, waardoor ze leesbaar blijven zelfs als de oppervlakten bekrast zijn. Met Premium krijg je toegang tot extra functies voor het beheren van je multimediaprojecten.

Uit Ashampoo Burning Studio reviews blijkt dat gebruikers voor enthousiast zijn over het eenvoudige gebruik en de uitgebreide mogelijkheden van deze tool. Dit omdat je naast functies voor rippen en branden bijvoorbeeld bestanden kunt bewerken. Ook het simpel categoriseren van files behoort tot de grote pluspunten.

Eenvoudig dashboard: voor iedere gebruiker!

Heb je nog nooit een cd of dvd geript? Ashampoo Burning Studio werkt super eenvoudig. Via het dashboard selecteer je wat voor soort bestand je wilt rippen, branden of kopiëren. Vervolgens geeft het programma de juiste stappen aan. Loop deze door en het overzetten van je bestanden is in een mum van tijd gebeurd. Het enige dat je nodig hebt is een Windows computer en je kunt direct aan de slag.