Zo kun je veilig en anoniem downloaden

Downloaden voor eigen gebruik mag op dit moment nog in Nederland, maar hoe lang dat zo blijft is de vraag. Daarom kan het geen kwaad om alvast wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Je wilt natuurlijk niet dat iemand zomaar je internetverkeer in de gaten houdt. Met deze tips kun je redelijk onzichtbaar blijven als je gebruikmaakt van usenet of Bittorrent.

Anoniem downloaden, hoe doe je dat veilig

Downloaden via SSL

Bij veel usenetproviders kun je inmiddels gebruikmaken van SSL-versleuteling. Dat klinkt technisch, maar het betekent gewoon dat niemand kan zien wat je aan het downloaden bent. De bestanden worden versleuteld binnengehaald en dat maakt het voor buitenstaanders onmogelijk om te achterhalen wat je precies binnenhaalt.

Ook je downloadprogramma moet dit ondersteunen, maar gelukkig kunnen populaire programma’s als Newsleecher, Grabit en SABnzbd+ dit allemaal aan. Je moet soms wat instellingen aanpassen zoals het poortnummer en de servernaam, maar dat staat meestal netjes uitgelegd op de site van je nieuwsserver.

Let er wel op dat deze versleuteling wat zwaarder is voor je computer, dus als je een oud beestje hebt, kan het wat trager gaan. Dit principe van versleuteling wordt trouwens ook vaak gebruikt bij het beveiligen van gevoelige informatie bij een Nederlands Online Casino.

Bittorrent en versleuteling

Gebruik je liever Bittorrent? Dan is het goed om te weten dat je bestanden niet alleen binnenhaalt, maar ook deelt met anderen. Daar zit precies het risico, want het verspreiden van auteursrechtelijk materiaal is simpelweg niet toegestaan.

Gelukkig kun je in veel programma’s ook hier versleuteling aanzetten. In bijvoorbeeld µTorrent stel je dit eenvoudig in via de instellingen. Hierdoor wordt je verkeer minder makkelijk herkend door je internetprovider en voorkom je dat je verbinding ineens wordt geknepen. Je wilt tenslotte niet dat je halverwege het binnenhalen van het laatste Formule 1 nieuws ineens zonder verbinding zit.

VPN via ItsHidden

Een andere manier om je dataverkeer af te schermen is via een VPN. Een bekende (en gratis) optie is ItsHidden. Deze dienst maakt een versleutelde verbinding tussen jouw computer en hun servers, waardoor niemand kan meekijken. Je maakt een account aan, stelt op je computer een VPN-verbinding in en je bent klaar. Alles wat je daarna downloadt loopt via een soort beveiligde tunnel. Je surft er meteen anoniem mee over het internet.

Bij de gratis versie wordt de verbinding elke twintig minuten verbroken, maar met een betaalde versie heb je daar geen last van. Alternatief is het Zweedse Relakks, wat net zo werkt en ook redelijk betaalbaar is.

Gebruik een blokkade met PeerGuardian 2

Als laatste is er nog PeerGuardian 2. Deze software zorgt ervoor dat bepaalde ip-adressen automatisch worden geblokkeerd. Denk aan adressen van overheidsinstanties of opsporingsdiensten. De software draait op de achtergrond en houdt de lijsten met te blokkeren adressen up-to-date.

Houd er wel rekening mee dat dit geen perfecte oplossing is, maar het verkleint de kans dat pottenkijkers zomaar kunnen meekijken aanzienlijk. Met een paar simpele aanpassingen maak je het voor anderen een stuk lastiger om je downloadgedrag te volgen. Dat is wel zo prettig, toch?