Wat zijn UTP kabels?

Internet is niet meer weg te denken thuis of op kantoor. Kijk thuis maar is hoeveel apparaten er op het internet zijn aangesloten. Waarschijnlijk zijn dat apparaten zoals je computer, printer, een media box of een tv. Bijna al onze apparaten functioneren dus niet meer zonder werkend internet. Er wordt aangeraden om een UTP kabel aan te sluiten voor een stabiele internet verbinding. Door deze kabel worden de apparaten met het internet verbonden.

Waar staat UTP voor?

De afkorting UTP staat voor Unschielded Twisted Pair. Hier zitten 8 onbeschermde (unschielded) aparte aderen in. Hiervan zijn er 4 paren (Pair) in elkaar gedraaid (twisted). De UTP aders geven het signaal door. De aders zijn in paartjes gedraaid om storingen in het signaal te voorkomen. Hierom zijn de 8 aders in 4 paartjes gedraaid. Er bestaan meerdere namen voor deze kabel. Je kent hem misschien ook wel als internetkabel of ethernet kabel.

Welke categorieën UTP kabels zijn er?

De UTP kabels komen in verschillende categorieën en uitvoeringen voor. Deze categorieën worden ook wel aangegeven met de afkorting cat. Deze gaan van UTP Cat5 tot UTP Cat7. Binnen deze categorieën bestaan ook nog verschillende soorten UTP kabels zoals de UTPCat5 en UTPcat5e. Het grootste verschil binnen deze categorieën is dat de kabels verschillende bandbreedtes aankunnen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kabels met de bijbehorende snelheden:

 • UTP Cat5 kabel
        Deze kabel heeft een overdrachtssnelheid van 100mbit/s en een bandbreedte van 100Mhz.
 • UTP Cat5e kabel
        Deze kabel heeft een overdrachtssnelheid van 1000mbit/s en een bandbreedte van 100Mhz.
 • UTP Cat6 kabel
        Deze kabel heeft een overdrachtssnelheid van 10.000mbit/s en een bandbreedte van 250Mhz.
 • UTP Cat6a kabel
        Deze kabel heeft een overdrachtssnelheid van 10.000mbit/s en een bandbreedte van 500Mhz.
 • UTP Cat7 kabel
        Deze kabel heeft een overdrachtssnelheid van 10.000mbit/s en een bandbreedte van 1000Mhz.

Zoals je kunt zien is hoe hoger de categorie van de UTP kabel, hoe hoger de snelheid maar het is niet zo dat een hogere categorie altijd beter is. Dit komt doordat een netwerk uit meerdere onderdelen bestaat. Je moet er ook rekening mee houden dat niet alle apparatuur zoveel data kunnen verwerken. Een router die maar 100mbit/ s kan verwerken en op een UTP Cat7 kabel wordt aangesloten alsnog maar 100mbit/ s kan verwerken dus dan is een hogere categorie onnodig.

Hoe sluit je een UTP kabel aan?

Aan het uiteinde van de UTP kabel moet een connector zitten om de kabel aan te sluiten. Deze aansluiting wordt ook wel de RJ-45 aansluiting genoemd. Wanneer je een kabel koopt kan je ervoor kiezen om een kabel aan te schaffen waar deze connector al aan vast zit. Maar het is ook mogelijk om een kabel zonder connector te kopen en deze er later zelf op te maken.

Wanneer je een UTP kabel hebt met aan beide kanten een connector dan hoef je alleen nog maar de apparaten met elkaar te verbinden doormiddel van de kabel erin te stoppen. Bijvoorbeeld je laptop met je modem. Deze hebben beide een UTP aansluiting, wanneer je deze twee verbind door de kabel ben je verbonden met het internet.