WordPress downloaden

WordPress is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je zelf een website of blog op wilt zetten. En met reden! Dit Content Managing Systeem (CMS) heeft alle functies die je nodig hebt en meer én is makkelijk om mee te werken. Voor zowel de websitebouwer als de websitevuller.

Wat is Content Managing Systeem?

Een Content Managing Systeem wordt afgekort tot CMS. En het doet precies wat de naam al doet vermoeden: je kunt er allerlei content voor je website mee beheren. Je zet een platte tekst in de editor en na opslaan wordt deze wel opgemaakt aan bezoekers getoond. Dit kan doordat je werkt met templates.

Daarnaast kun je met het CSM vaak ook zonder al te veel kennis, zelf een website in elkaar knutselen. Kies een bepaald thema, schuif wat met menu's, past deze aan en klaar is Kees. Voor alles wat je verder nodig hebt, kun je handige plugins downloaden. Denk hierbij aan WooCommerce om zonder al te veel moeilijlheden een webshop op te zetten, of aan een plugin voor popups of aangepaste knoppen. Alles kan!

Of je nu blogt voor jezelf, je een bekende influencer bent of gewoon graag een website of -shop op wilt zetten; je hebt er wel de juiste software voor nodig. WordPress is altijd een goede keuze!

Zo begon WordPress

WordPress is in 2003 gestart met de gedachte om het publiceren van tekst op het internet makkelijk te maken. Tot die tijd moest je een computercode als HTML kennen om te bloggen. De eerste gebruikers waren op een hand te tellen, maar na een tijdje maakten vele webloggers de overstap naar WordPress. Sterker nog: het programma is uitgegroeid tot één van de grootste open source projecten op het web.

Hoe werkt WordPress?

Als je een blog wilt starten, kun je kiezen uit een van de vele (honderden) templates die andere gebruikers in elkaar hebben geknutseld. Als je verstand hebt van CSS of HTML, kun je natuurlijk ook zelf wat bouwen. Heb je een template? Dan kun je gaan schrijven! Het is heel simpel om pagina's, posts en afbeeldingen toe te voegen en tekst verwerken. Binnen een mum van tijd heb jij een professionele blog!

Een WordPress site bouw je eigenlijk met 3 onderdelen:

  • Thema's: Uiterlijk en functionaliteit aanpassen
  • Plugins: Nog meer functies en mogelijkheden toevoegen
  • Widgets: Kleine, extra functionaliteiten die je aan menu's, headers en footers toevoegt

Wil je meer vrijheid wat betreft het ontwerp? Dan is Adobe Muse wellicht een oplossing voor je!

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Algemeen.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is Notepad++.