FreeMind downloaden

Als je een creatieveling bent die veel zelfstandig werkt zul je het vast wel herkennen: iedere ingeving krijgt meteen aandacht. Dit gaat echter ten koste van je productiviteit én je haalt niet het maximale uit je ideeën. Goed nieuws: je kunt jouw chaotische denkproces prima ordenen met mindmapping software zoals FreeMind. Noteer meteen al je ideeën, geef aan wat elkaar te maken heeft en je hebt meteen een prachtig visueel overzicht van wat er in jouw hoofd omgaat.

Wat is FreeMind precies?

FreeMind is opensource software voor het maken van mindmaps met Windows of MacOS. Omdat het opensource is, betekent het ook dat het gratis is en dat de code openbaar is. Het programma wordt dus constant verbetert door een actieve community van gebruikers.

Je legt je gedachten vast door middel van de klassieke lijntjes. Er staat één onderwerp centraal wat verder wordt uitgedacht. De informatie (nodes zoals ze in het programma heten) die je met het hoofdonderwerp associeert, wordt met lijnen met elkaar verbonden. Deze manier van werken is ideaal als je aan projecten werkt, of moet leren voor een bepaald examen.

Hoe werkt FreeMind?

Toegegeven: het programma verdient geen schoonheidsprijs. Het ziet er een beetje ouderwets uit. Maar dat neemt niet weg dat FreeMind zeer makkelijk in gebruik is! Het simpele menu voor het invoegen van tekst spreekt voor zichzelf en je kunt symbolen toevoegen voor extra duidelijkheid. Denk hierbij aan een groen vinkje als je iets hebt afgewerkt en een uitroepteken als een taak niet over het hoofd mag worden gezien.

Pluspunt: je kunt in FreeMind linken naar andere locaties op bijvoorbeeld het web of je computer. Handig voor ondersteunende informatie die te groot of veel is om zomaar in je mindmap te verwerken.

Handige functies en kenmerken:
  • Drag and drop van ‘nodes’
  • Ondersteunt HTML links (naar het web of andere locaties)
  • Zoeken in de mindmap
  • Ongedaan maken, kopiëren en plakken
  • Categorieën in kleuren opdelen
  • Mindmaps exporteren

Kortom: FreeMind helpt jou om het ‘hele plaatje’ beter te zien!

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Planning en organisatie.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is ContactKeeper.