Google Lens downloaden

Objectherkenning, augmented reality en kunstmatige intelligentie: al die nieuwe technologieën komen samen in Google Lens. De app herkent objecten en teksten op foto’s en kan deze vervolgens voor je duiden. Simpel voorbeeld: richt de camera van Google Lens op het Rijksmuseum en er verschijnt meteen een heel scherm met informatie. Van openingstijden tot geschiedenis van het gebouw.

De geschiedenis van Google Lens

Google Lens was een van de grootste aankondigingen van Google in 2017. De techniek werd ingebouwd in de eigen smartphone én was te gebruiken via Google Foto’s. Maar het uiteindelijke doel van het grootste techbedrijf ter wereld: dat fabrikanten de functie standaard in de camera app gaan verwerken. Dit is tot op heden echter nog niet gebeurd, waardoor Google waarschijnlijk ietwat ongeduldig werd. Ze hebben dus zelf maar een app gelanceerd. Op zich is dit een goede ontwikkeling: niet iedereen vindt het fijn dat iedere foto naar Google wordt gestuurd. Met zo’n aparte app heb je hier tot op zekere hoogte zelf de controle over. 

In de kinderschoenen

De app en de techniek werken nog lang niet op de volle 100%. Sterker nog, het lijkt allemaal in de testfase te zitten. Veel foto’s worden fout uitgelegd. Je kunt gelukkig helpen om de app beter te maken, door iedere opdracht te beoordelen met een duim omhoog of omlaag. Druk je op de button met de duim omlaag, dan verzend je feedback naar Google. Zo wordt de kunstmatige intelligentie beetje bij beetje slimmer.

Hoe gebruik je Google Lens?

1. Open de Google Lens app
2. Richt het beeld op het object naar keuze
3. Tik op het beeld
4. Afhankelijk van de foto kun je informatie bekijken of actie ondernemen

Een paar voorbeelden van toepassingen:

  • Visitekaartje: Sla meteen een telefoonnummer of adres op in je contacten
  • Boek: Recensies en andere informatie bekijken
  • Herkenningspunt of gebouw: Wat is het precies?
  • Schilderij in een museum: Informatie over het kunstwerk of object
  • Planten en dieren: Welke soort is het?
  • Flyers, billboards etc: Voeg evenementen meteen toe aan je Google agenda

Google Lens in de toekomst

Op dit moment heb je nog niet zo heel veel aan Google Lens; het is gewoon een geinige app. Maar wanneer de ontwikkeling een beetje opschiet, kan de toepassing erg interessant worden. Je hoeft je dan nooit meer af te vragen waar je eigenlijk naar kijkt. Richt gewoon je telefoon op het object en de nodige informatie rolt je scherm in. Dit is handig bij bezienswaardigheden op vakantie, maar ook tijdens het boodschappen doen of als je een leuk paar schoenen ziet waarvan je wilt weten waar deze te koop zijn.

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Planning en organisatie.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is OneCalendar.