Scribus downloaden

Scribus is een gratis programma om professioneel uitziend DTP materiaal op te maken. Flyers, folders, kaarten of complete pagina’s: met Scribus maak je er een strak ontwerp van.

Er zijn nogal wat opensource programma;s te downloaden als het gaat om tekstverwerking en andere office taken, maar voor DTP geldt helaas niet. Gelukkig bevat Scribus alles wat je nodig hebt! Het zit vol met functies die je nodig hebt voor het ontwerpen van je eigen tijdschrift, nieuwsbrief, poster en andere documenten.

Scribus: het alternatief voor Adobe InDesign

Moet je regelmatig flyers of folders opmaken, maar wil je geen bakken met geld uitgeven aan DTP software? Dan kom je al snel uit bij Scribus. De interface van het programma is wat rommeliger dan die van zijn betaalde tegenhanger, maar verder kun je er kwalitatief net zulke goede pagina’s mee af leveren. Het programma biedt zelfs de mogelijkheid om drukklare kwaliteit aan te leven. Je hoeft je ontwerp alleen in het juiste PDF formaat op te slaan en de drukker kan er zonder aanpassingen mee aan de slag.

Tot versie 1.4 van Scribus konden er geen bestanden worden geïmporteerd van commerciële software als InDesign. In versie 1.5 is deze mogelijk toch nog toegevoegd.

Hoe werkt Scribus?

Als je ooit met DTP software hebt gewerkt, is ook Scribus redelijk makkelijk om onder controle te krijgen. Je begint met een leeg veel, dat je opvult met frames en lagen. Text frames bevatten al je tekst, image frames de afbeeldingen. Verder kun je andere vormen, kleuren en lijnen toevoegen voor de details van je document.

Als je alle verschillende onderdelen op het document hebt staan, kun je deze verslepen en zo ordenen dat alles goed staat. Voor wat extra complexiteit, is het mogelijk om je werk in lagen op te bouwen. Verder kun je gebruik maken van kleur scheidingen, CMYK en kleuren kopiëren.

Belangrijke kenmerken Scribus:
  • Hoogwaardige DTP software
  • Ook Nederlandstalig
  • Bestanden drukklaar afleveren
  • Lettertypes zelf toevoegen
  • Scripts creëren voor automatiseren van bepaalde handelingen
  • Ontwerpen met behulp van lagen
  • PDF ondersteuning voor o.a. transparantie

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Tekst en Administratie.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is WPS Office Free.