4x Illustrator tips die het designen veel makkelijker maken

Het is waarschijnlijk geen verrassing voor je dat Illustrator van Adobe één van de populairste softwaretoepassingen is. Het helpt je bij tekenen en ontwerpen op de computer. Het is een soort digitaal tekengereedschap om bijvoorbeeld vormen, lijnen, kleuren en afbeeldingen te combineren. Het is natuurlijk leuk om hierin te duiken en creatief bezig zijn, maar het is soms ook handig om wat slimme trucjes te kennen om het je net even wat gemakkelijk te maken. We geven je daarom 4 tips rond de meest frequent gestelde vragen over Adobe Illustrator.

Hoe maak je een vector bestand in Illustrator?

Door het creëren van een vectorbestand (.svg) kun je illustraties schaalbaar maken (en dus groter en kleiner maken) zonder verlies van kwaliteit. Een vector blijft altijd scherp en heeft een kleine bestandsgrootte. Dit is daarom handig voor bijvoorbeeld logo’s of drukwerk. Maar hoe maak je zo’n vector van je illustratie in Adobe Illustrator?:

 1. Klik in het menu op “Bestand” en ga dan naar “Nieuw”.
 2. Vul in hoe groot je ontwerp is (in pixels of centimeters) voor het nieuwe canvas.
 3. Selecteer de juiste kleurmodus. Kies RGB voor digitaal gebruik en CMYK voor drukwerk.
 4. Begin nu met het maken van je ontwerp of illustratie.
 5. Maak gebruik van vectoren om je illustratie te maken, zoals vormen, lijnen en tekst. Je kunt deze natuurlijk zelf het juiste formaat maken.
 6. Klaar met ontwerp? Ga dan opnieuw naar “Bestand” en selecteer dan “Opslaan als”. Kies vervolgens een vectorformaat om op te slaan, zoals .svg, .ai of .eps..
 7. Klaar!

Hoe zet je .ai naar .indd om?

Soms wil je een Illustrator bestand (.ai) ook kunnen gebruiken als Adobe InDesign bestand (.indd) om hier verder te werken. Hoe dit werkt leggen we je uit in onderstaande stappen:

 1. Open eerste Adobe InDesign.
 2. Ga naar “Bestand” en kies dan voor “Nieuw document”.
 3. Geef de juiste formaten aan van het document dat je wilt creëren.
 4. Ga opnieuw naar “Bestand" en selecteer nu “Plaatsen” of “Importeren”. Je kunt nu het Illustrator bestand invoegen in InDesign.
 5. Wijzig het invoegde bestand nu naar de juiste grootte, dit kan zonder verlies van kwaliteit.
 6. Ga weer naar “Bestand” en selecteer “Opslaan als”. Je kunt nu het bestandformaat .indd selecteren.
 7. Klaar! Je kunt dus .ai naar .indd omzetten door het .ai bestand simpelweg in InDesign te laden.

Hoe maak je een patroon in Illustrator?

Een patroon maken in Illustrator is nuttig soms omdat je hiermee een herhaling creëert die je vervolgens voor allerlei andere ontwerpen kunt gebruiken. Denk aan achtergronden, een kledingprint, of als briefpapier. Een patroon creëren in Illustrator kan in slechts een aantal stappen:

 1. Maak in Illustrator een nieuw document aan met de juiste afmetingen en kleurmodus (RGB voor digitaal en CMYK voor drukwerk).
 2. Begin met het ontwerpen van een vorm die je wilt gaan herhalen.
 3. Klaar met ontwerpen? Selecteer dan de volledige vorm en houd “alt” (of bij Mac “option”) ingedrukt op je toetsenbord. Sleep vervolgens met de vorm. Je zult zien dat hij nu gekopieerd zal worden. Je kunt dit naar wens blijven herhalen om zo een steeds vaker terugkerend patroon te maken.
 4. Selecteer nu je gehele patroon. Ga nu in het menu naar “Object” en dan “Groeperen” om alle losse elementen van het patroon te groeperen.
 5. Ga nu in het menu naar “Bewerken” en klik vervolgens op “Patroon maken”. Je ziet nu een voorvertoning van het patroon en kunt het patroon een naam geven. Eventueel kun je nog wat experimenteren met het eindresultaat. Klik op “OK” als je klaar bent.
 6. Je kunt het patroon nu gebruiken in andere ontwerpen. Hiervoor gebruik je het gereedschap genaamd “Vullen” waarna je het kunt selecteren uit je lijst met patronen. Door dubbel te klikken kun je het eventueel nog bewerken.

Hoe maak je een stippellijn in Illustrator?

Met een stippellijn in Illustrator kun je dingen laten zien zonder per se een doorlopende lijn of losse puntjes te moeten tekenen. Denk aan markeringen of optionele muren. Hoe maak je zo’n stippellijn in een paar stappen?:

 1. Selecteer de “pen” (P) aan de linkerkant van je scherm.
 2. Klik nu op de plek waar de lijn moet beginnen. Houd nu “shift” ingedrukt en klik op de plekken waar je stippen wilt hebben. Maak dus meerdere puntjes. Door shift ingedrukt te houden wordt er automatisch een rechte lijn van gemaakt.
 3. Selecteer nu de lijn door erop te klikken en ga in het menu naar “Venster” en dan “Lijn”. Er opent nu een scherm (Strokes) waarin een optie genaamd “Type” staat. Hiernaast kun je een uitklapmenuutje openen waarin de optie “Stippellijn” staat. Klik hierop.
 4. Je kunt de stippellijn nu nog aanpassen met de regelaars die in beeld verschuiven. Zo kun je bijvoorbeeld te tussenruimte tussen de stippen nog aanpassen.
 5. Sla de stippellijn op en je kunt hem nog vaker gebruiken!

Illustrator wordt een eitje!

Zo zie je maar, Illustrator hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Wil je ook graag meer oefenen met Illustrator om hiermee overweg te kunnen? Begin dan vandaag nog met onze gratis Illustrator download!