YouTube Music versus Spotify: welke streaming muziekdienst kiezen?

Denk je aan een muziek streamingsdienst, dan is de kans groot dat Spotify het eerste in je opkomt. Niet onterecht, want Spotify stond in het eerste helft van 2020 op maar liefst 46% van de smartphones geïnstalleerd. Volgens het Dutch Apps Market rapport van Telecompaper heeft de muziek app echter te vrezen van YouTube Music, een vergelijkbare dienst die de juiste troeven in handen heeft om Spotify voorbij te streven.

Tussen Spotify en YouTube Music zitten veel overeenkomsten, maar ook verschillen die voor jou misschien doorslaggevend zijn om een van de twee te kiezen. Na het lezen van dit artikel maak je een weloverwogen keuze tussen deze muziek streamingsdiensten.

you are what you listen to

Miljoenen nummers beluisteren met Spotify en YouTube

Zowel met Spotify als YouTube Music kun je miljoenen nummers beluisteren. Het aanbod is groot en de kans dat je een nummer niet vindt op een van de twee diensten is klein.

Om advertentievrij te luisteren en offline af te spelen is een betaalde account bij beide partijen vereist. Dat wil echter niet zeggen dat de gratis versie niet prima dienst voor je kan doen. Hier kun je alvast Spotify gratis downloaden. YouTube kun je gratis gebruiken via de app die standaard op de meeste smartphones geïnstalleerd staat.

Verschillen: Spotify versus YouTube Music

De voordelen van een betaalde account bij een van de twee streamingsdiensten zijn duidelijk:

  • Advertentievrij muziek luisteren
  • Muziek downloaden voor offline afspelen
  • Extra functionaliteiten, zoals betere kwaliteit geluid

Welke van de twee streamingsdiensten past het beste bij je voorkeuren? We zetten Spotify Premium en YouTube Music tegenover elkaar.

1. Aanbod muziek en zoekfunctie

Zowel Spotify als YouTube Music maken gebruik van dezelfde grote database wat betreft muziek. Van de nieuwste nummers tot oude klassiekers, de kans is klein dat je je favoriete songs in de apps niet zult vinden. Ben je op zoek naar live concerten en parodieën, dan is YouTube Music de overduidelijke winnaar. Als je op een nummer zoekt dan krijg je bij YouTube Music meer en diverse hits.

Een ander voordeel aan YouTube Music tegenover Spotify, is dat je tevens op omschrijvingen kunt zoeken. Denk aan termen als Jazz in combinatie met R&B, rustgevend liedje of dance song. Kortom, uitgebreidere zoekopdrachten invullen en meer resultaten.

Spotify daarentegen heeft een aantal categorieën voor je gedefinieerd. De zoekfunctie ziet er aantrekkelijk uit en is makkelijk in gebruik. Op basis van eerder beluisterde muziek worden topgenres voor je geselecteerd, zoals Hip Hop of Rock. Ook ga je met één klik naar het aanbod podcasts en radiozenders, een functie die YouTube Music dan weer niet bezit.

2. Statisch beeld versus videoclips

Qua afspelen zien beide apps er strak uit en heb je beschikking tot basisfuncties zoals shuffle, toevoegen aan de wachtrij, volgend nummer, muziekgegevens en de pauzeknop. Met Spotify kun je ook naar het volgende nummer swipen.

Het grootste verschil tussen de afspeelschermen zit hem in het feit dat je met YouTube Music ook videoclips kan afspelen. Als je zelf graag naar videoclips kijkt, kies dan zeker voor YouTube Music. Zeker als je naar je tv cast, is YouTube een stuk interactiever dan het statischere beeld van Spotify.

3. Afspeellijsten en bibliotheek

Beide apps laten je bij het openen de meest recent en de populairste albums, tracks of afspeellijsten ziet. Het maken van een afspeellijst is in beide apps eenvoudig en je kunt je favoriete songs ook direct downloaden voor onderweg. Zo wordt je internet niet opgeslurpt wanneer je geen wifi hebt.

Welke bibliotheek je het meest handig in gebruik vindt is wat dat betreft persoonlijk. Eigenlijk maakt het niet veel uit en zijn beide interfaces overzichtelijk. Daarom is dit wat dat betreft geen doorslaggevende factor om voor een van de twee te kiezen.

4. Gebruik voor onderweg

Een bijzondere functie aan beide muziek streamingsdiensten is dat je ze kunt verbinden met Google Maps. Spotify was hierin voorloper (wat best bijzonder is aangezien YouTube van Google is), maar ondertussen kun je sinds 2020 ook voortaan YouTube Music integreren in de navigatie-app. Om te verbinden ga je via Maps naar instellingen en vervolgens naar bedieningselementen voor media afspelen weergeven. Selecteer je muziekapp en start met luisteren.

Steek je liever een cd’tje in de cd-speler. Met YouTube Music is het (op een redelijk ingewikkelde manier) mogelijk om je favorieten op een schijfje te branden. Met Spotify is dit niet mogelijk. In principe heb je dankzij de optie tot offline luisteren ook geen reden om muziek op cd te branden en kunnen we je beter aanraden om de oplader van je smartphone niet te vergeten.

5. Prijzen vergelijken

Beide muziekdiensten hebben een aantal kleine verschillen. Luister je naast afspeellijsten ook graag radio en podcasts en swipe je snel muziek door, dan is Spotify een aanrader. Word je blij van de nieuwste videoclips en ontdek je graag diverse mixen op dezelfde songs, dan past YouTube Music meer bij je. Maar goed, zijn deze verschillen voor jou minimaal en wil je gewoon muziek luisteren? Dan is het altijd nog interessant om in te zoomen op de prijs.

Opvallend is dat beide diensten voor één account even duur zijn. Ook bieden ze dezelfde gratis proefperiode. Het wordt pas interessant om voor een van de twee te kiezen als er twee mensen van hetzelfde abonnement gebruikmaken (prijzen augustus 2020). Hierbij wordt als eis gesteld dat iedere gebruiker op hetzelfde adres woont, maar in praktijk pakt dit zo niet uit en zijn er genoeg mensen die een combi-abonnement gebruiken zonder samen te wonen.

  • Spotify Premium en YouTube Music kosten allebei €9,99 per maand
  • Een studentabonnement kost bij allebei €4,99 per maand
  • Beide bieden een kosteloze proefperiode van een maand
  • Beide zijn maandelijks opzegbaar

Wat kost Spotify Premium gezinsabonnement?

  • €12,99 voor gebruik op twee accounts
  • €14,99 voor gebruik op zes accounts

Wat kost YouTube Music gezinsabonnement?

  • €14,99 per maand voor gebruik op zes accounts

Per lid geldt dat je minimaal dertien jaar oud bent en een eigen Google-account (gratis aan te maken) hebt. Een betaalde G-Suite account voldoet niet, dus je moet in dit geval een extra Google-account aanmaken.

Conclusie: welke streamingsdienst voor muziek kiezen?

Spotify is nog altijd de populairste streamingsdienst voor muziek in Nederland en dat heeft onder andere te maken met de bekendheid en herkenbaarheid. Toch wint YouTube Music ook fans en naarmate ze meer reclame gaan maken en meer bekendheid werven in Nederland is de kans groot dat steeds meer mensen overstappen, omdat het tonen van videoclips voor velen meerwaarde biedt. Qua prijs biedt alleen Spotify voordeel als het gaat om gebruik op twee accounts.

Bij twijfel raden we zeker aan om beide muziekdiensten een maand gratis te gebruiken, zodat je zelf ervaart welke interface je het fijnst vindt. Hieronder vind je de downloads voor de gratis proefabonnementen.

We wensen je alvast uren luisterplezier!