Tor Browser downloaden

Als je online bent, dan laat je een hoop informatie achter. Als jij niet wilt dat deze informatie gevonden wordt, dan moet je Tor Browser eens proberen. Tor staat voor The Onion Router en is een netwerk dat gebruikt kan worden om redelijk anoniem over internet te surfen. Al het dataverkeer van gebruikers wordt langs verschillende Tor-routers geleid, waarna het voor de ontvanger vrijwel niet meer mogelijk is om na te gaan wie de oorspronkelijke verzender was.

Hoe werkt Tor?

Wanneer je surft via Tor Browser wordt de informatie die normaal naar een website wordt verstuurd, geanonimiseerd. Tor zorgt ervoor dat het pakketje met data dat altijd wordt verstuurd tijdens het surfen, via verschillende servers en routers wordt heen geleid. Op die manier is het niet meer te traceren wie bepaalde informatie naar een ontvanger heeft gestuurd. Die informatie kan namelijk van heel veel mensen af komen, omdat het eerst langs zo veel routers is gestuurd. 

De naam van The Onion Router is ook van dit proces afgeleid: er wordt laagje voor laagje van een data-pakketje afgepeld, als een soort ui.

Met Tor Browser bezoek je geblokkeerde websites

In de Tor Browser kun je gewone websites bezoeken, maar ook geblokkeerde websites en sites die eindigen op .onion. Die laatste websites zijn alleen voor Tor-gebruikers te bezoeken. Tor is niet voor niets enorm populair in landen zoals China en Rusland. Hier worden veel websites geblokkeerd door de overheid. Met de Tor Browser omzeil je die blokkades.

Voordelen:

  • Anoniem surfen
  • Bescherming van je privacy
  • Nederlandstalig
  • Gratis te downloaden
  • Geschikt voor Windows en Mac

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Veilig online.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is 360 Total Security .