GIMP downloaden

GIMP is ontwerpsoftware die zich prima kan meten met programma's als Adobe Photoshop. Het verschil: GIMP is en blijft voor altijd gratis! Of je nu een grafisch ontwerper, fotograaf, illustrator of wetenschapper bent, in GIMP zitten alle gereedschappen om jouw klus te klaren.

Wat is GIMP nu precies?

GIMP is een afkorting die staat voor GNU Image Manipulation Program. Het is een gratis te gebruiken beeldbewerkingsprogramma. De software is het beste te vergelijken met programma's Adobe Photoshop en Corel PaintShop Pro. Je kunt foto's bewerken, zelf afbeeldingen maken, of schilderen en tekenen. Veel van de functies in Photoshop vind je terug in GIMP, inclusief het gebruik van lagen, laagmaskers, paden en selectietools. Heb je dus vaker met Photoshop gewerkt maar wil je er niet (meer) de volle mep voor betalen? Dan stap je eenvoudig over naar GIMP!

Hoewel het programma er niet zo professioneel uitziet als andere programma's, zijn de mogelijkheden net zo uitgebreid. Toch nog niet tevreden? Je kunt handmatig extra functies toevoegen, door het installeren van plug-ins en scripts.

Enkele handige functies:

  • Inzoomen tot 25600 procent (Photoshop gaat niet verder dan 3200 procent)
  • Sneltoetsen aanpassen
  • Complete gereedschapskist voor lagen, kleuren, bijsnijden, penselen, etc
  • Rode ogen verwijderen
  • Kleursamenstelling/tint aanpassen
  • Retoucheren
  • Animaties maken
  • Filters over foto's heen leggen

Voor wie is het?

Alle bovengenoemde voordelen en functies maken GIMP tot een programma dat uitermate geschikt is voor designers, tekenaars, kunstenaars, voor wetenschappelijke toepassingen, voor filmproducties en voor het bewerken van foto's. 

Conclusie: GIMP is een uitgebreid programma dat een kruising is tussen Adobe Photoshop en Photofiltre. Soms kan het een beetje zoeken zijn naar alle functies, maar er zijn op YouTube ontzettend veel tutorials te vinden om je op weg te helpen! Je vindt er alvast een onder deze download!

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Afbeelding & foto bewerken.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is FastStone Image Viewer.