GIMP downloaden

GIMP is het gratis en Nederlandstalig alternatief voor Adobe Photoshop. Je kunt er eigenlijk alles mee, wat je met het wereldberoemde en standaard fotobewerkingsprogramma ook kan.

Kenmerken

Opvallende kenmerken van GIMP zijn onder andere de uitgebreide functionaliteit, de ondersteunde afbeeldingsformaten, de ingebouwde scripting engine en de licentie waaronder het is uitgebracht.Naast ondersteuning voor externe filters, plugins, maskers en laageffecten maakt de scripting-engine dat de gebruikers met een klein beetje programmeeraanleg zelf de functionaliteit van GIMP kunnen uitbreiden.

Freeware – vrije en gratis software

GIMP is zogeheten vrije software, uitgebracht onder de GNU General Public License (GPL). Door de uitgebreide functionaliteit, de uitbreidbaarheid en de vrije licentie is GIMP uitgegroeid tot een pakket dat zich kan meten met populaire commerciële programma's als Adobe Photoshop. Vaak worden nieuwe uitvindingen in de grafische softwarewereld zelfs eerst in GIMP gebouwd!

Voor wie is het?

Alle bovengenoemde voordelen en functies maken GIMP tot een programma dat uitermate geschikt is voor designers, tekenaars, kunstenaars, voor wetenschappelijke toepassingen, voor filmproducties en voor het bewerken van foto's. Wil je een afbeelding bewerken om later af te drukken? Dan kiezen de meesten toch voor Photoshop, aangezien GIMP (nog) niet over CMYK-outputfunctionaliteit beschikt.

GIMP is dus super uitgebreid en is wel een beetje een kruising tussen Adobe Illustrator en Photofiltre. Soms kan het een beetje zoeken zijn naar alle functies, maar er zijn op YouTube ontzettend veel tutorials te vinden om je op weg te helpen! Je vindt er alvast een onder deze download!

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Afbeeldingen & Fotografie.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is Darktable.