Gratis antivirus software

Als je wilt dat je computer langer dan één week zonder problemen blijft werken, is het zeer aan te raden om betrouwbare antivrus software te downloaden. Gelukkig kan dit in veel gevallen geheel gratis. Wil je graag weten wat antivrus software precies doet? En wat je het best kunt downloaden? Wij helpen je op weg!

Wat doet antivirus software?

Eigenlijk heet antivirus software tegenwoordig 'antimalwaresoftware'. Deze software bestrijdt en verwijdert alle software die als kwaadaardig gezien kan worden. Denk hierbij niet alleen aan virussen, maar ook aan spyware, ransomware, adware, trojans, wormen en ga zo maar door. Toch is de verzamelnaam 'antivirus' zo ingeburgerd, dat de meesten van ons die naam nog steeds gebruiken.

Antimalwaresoftware omvat zowel antivirus- als antispywarefuncties, waardoor je het kunt beschouwen als de opvolger van de traditionele antivirussoftware die enkel virussen stopt. 

Vormen van malware

Malware kan in verschillende vormen voorkomen, die meestal in één van de volgende categorieën kunnen worden ondergebracht:

Virussen:

Computervirussen: schadelijke code die bestanden kapot maken, of gewoonweg overlast voor de computergebruiker veroorzaakt (door bijvoorbeeld het scherm te vullen met allerlei foutberichten of cd-romstations plotseling te openen of te sluiten).
Computerwormen: doet hetzelfde als een virus, maar heeft de mogelijkheid zich zelfstandig te verspreiden via computernetwerken en e-mails.
Trojaanse paarden: schadelijke software die zichzelf voordoet als nuttig, maar eenmaal geïnstalleerd verschillende schadelijke acties onderneemt. Denk hierbij aan het stelen van wachtwoorden of bankgegevens. Voorbeelden van Trojaanse paarden zijn neppe antivirusprogramma's (ook wel rogueware genoemd).
Rootkits: schadelijke programma's die zich diep in het besturingssysteem nestelen zodat ze hun eigen aanwezigheid of die van andere programma's verbergen, de internettoegang uit schakelen of antimalwareprogramma's onklaar maken.

Spyware:

Spyware: software die gegevens verzamelt over de computergebruiker en deze vervolgens doorstuurt naar zijn maker, meestal voor reclamedoeleinden.
Keyloggers: spyware wordt ook gebruikt om inloggegevens en andere gevoelige gegevens te stelen, zodat hackers er identiteitsfraude mee kunnen plegen.
Adware: potentieel ongewenste programma's die ongewenste reclamevensters weergeven.
Diverse hackprogramma's, waaronder backdoors en IRC-bots.
Tracking cookies worden ook als een vorm van spyware beschouwd.

Gratis antivirus software

Om jezelf tegen malware te beschermen, zijn er een hoop gratis antivirus oplossingen te downloaden. Wil je zeker weten dat je met een betrouwbaar, veilig en krachtig programma te maken hebt? Kies er een uit onderstaande lijst. Stuk voor stuk (gedeeltelijk) gratis en makkelijk in gebruik.