Maak een backup van al je bestanden en documenten

Als je een laptop of computer hebt, verzamel je mettertijd best wat waardevolle bestanden en documenten. Daarom is het belangrijk om een backup te maken van alles wat er op de harde schijf staat.

Een computer of laptop kan zonder enige aanleiding crashen, en helaas, zonder back-up ben je dan alles kwijt. Een back-up is eigenlijk gewoon een mooi woord voor reservekopie. Hieronder kun je lezen hoe je je bestanden het beste kunt back-uppen.

We geven je twee voorbeelden om makkelijk bestanden te back-uppen:

Harde schijf

Het makkelijkst is om een externe harde schijf aan te schaffen. Eenmaal op je computer aangesloten, wordt deze in de meeste gevallen meteen herkend. Om te beginnen kun je het beste de externe harde schijf met behulp van quickformat formatteren naar een NTFS bestandssysteem. Door dit te doen kun je bestanden die groter zijn dan 4GB makkelijk op de schijf zetten en is het systeem minder gevoelig voor fouten. Hierna is het alleen nog maar een kwestie van je bestanden verslepen of knippen en plakken en voila: je hebt een back-up. 

Ben je vaak in belangrijke documenten aan het werk? Dan is het wellicht handig om standaard een externe harde schijf aan te sluiten. Hierop sla je dan tussendoor je document op. Zo ben je er van verzekerd dat het nooit verloren gaat.

Online opslag: in de cloud

De tweede manier om een back-up te maken van je bestanden en documenten is door ze op te slaan in de 'cloud'. Handig als je (nog) geen externe harde schijf in huis hebt. Bedenk eerst hoe vaak je je bestanden wilt back-uppen en hoeveel opslagruimte je hiervoor nodig denkt te hebben. Dan kun je daarna de beste keuze maken over welke online opslag je gaat gebruiken. Bekende aanbieders van cloudopslag zijn OnedriveGoogle Drive en Dropbox

Probeer na het lezen van deze informatie jezelf aan te leren om met vaste regelmaat de bestanden op je computer te back-uppen. Voor je het weet ben al je foto's, video's, persoonlijke gegevens, etc. kwijt als je computer crasht of als je laptop wordt gestolen.