Camtasia 2021 features: de ideale screen recorder!

Camtasia is een tool voor het maken en (uitgebreid) bewerken van schermvideo’s. Ze bieden tal van functies om je video’s aan te passen en te professionaliseren. Ieder voorjaar brengen ze updates uit. De Camtasia 2021 updates zijn zeker het benoemen het waard, dus daarom sommen we ze graag voor je op in dit artikel.

man achter beeldschermen computer

Camtasia screen recording

In onze Camtasia review vertelden we je al eerder over de voordelen van dit uitgebreide screen recording programma. Deze tool is echt super handig, bijvoorbeeld voor het opzetten van tutorials en cursussen en het tot leven brengen van (bedrijfs)presentaties.

Het programma is gebruiksvriendelijk en je kunt er vrijwel alle kanten mee op. Een korte recap:

  • Schermopnamen maken en video’s opnemen met webcam
  • Afbeeldingen, audio en eerder gemaakte video’s importeren
  • Tijdlijn naar wens samenstellen, met zelfgemaakte intro en outro
  • Animaties, opmerkingen, pijlen en tekstballonnen toevoegen
  • Keuze uit tal van visuele effecten en audio effecten
  • Green screen modus (achtergronden vervangen)

Techsmith Camtasia 2021 updates

Camtasia is een tool van Techsmith, net zoals de tool Snagit voor het maken van schermopnamen. Ieder voorjaar brengen ze uitgebreide updates uit die de software nóg beter maken. Wat erg goed is aan Camtasia is dat ze luisteren naar de feedback en wensen van gebruikers, om op basis daarvan hun updates door te voeren.

De release voor Camtasia 21 staat gepland op 27 april 2021. Hieronder benoemen we de features van Camtasia 2021. Geen zin om te lezen? Dan kun je ook onderstaand filmpje bekijken. Je kunt Camtasia 21 ook direct downloaden.

1. Eenvoudiger startscherm

Het startscherm van Camtasia is nóg gebruiksvriendelijker ingericht. Vanuit de home kun je direct naar een nieuw project, zowel een leeg project als een met template. Ook kun je direct gaan opnemen of een project openen. De recent aangemaakte projecten kun je vanuit het startscherm meteen laden. Er zijn hier verder geen nieuwe functionaliteiten bijgekomen, maar het is wel beter georganiseerd.

2. 75 nieuwe transities

Een van de grootste verbeteringen aan Camtasia 2021 is dat de keuze voor transities enorm is vergroot. Er zijn 75 nieuwe transities toegevoegd. Hoe kun je nu uit al die opties kiezen? Dat kan door gemakkelijk te filteren. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op 3D, blurs, wipes en fades.

3. Media Matte: visuele effecten in vormen

Een andere fantastische aanpassing is de optie Media Matte voor het toevoegen van visuele effecten. Hiermee kun je voortaan heel gemakkelijk je video’s in vormen weergeven. Zo kun je bijvoorbeeld de video in een cirkel weergeven, maar ook in een ster, hartje, tekstballon of afwijkende vorm die past bij je bedrijf. Deze kun je vergroten en verkleinen, en verplaatsen naar de plek in de video die je maar wilt. Ook kun je voortaan een corner rounding effect toevoegen, waarbij je de radius van de hoeken zelf bepaalt.

De optie voor ‘masks’ was er overigens al in Camtasia 2020, maar het was eerst veel lastiger om dit door te voeren (via Tracks Matte). Met de implementatie van Media Matte is dit proces sterk vereenvoudigd, scheelt jou veel tijd!

4. Motion Blur voor clips

Met het visuele effect Motion Blur kun je overgangen natuurlijker laten verlopen. Heb je bijvoorbeeld een clip met tekst? Dan kun je die laten inschuiven met een blur, waardoor het realistisch effect van beweging vergroot wordt. Je hebt nu gedetailleerde opties om de intensiteit van het blur-effect aan te passen, maar je kunt dit ook automatisch door het programma laten afstemmen op basis van de snelheid van je animatie. Hoe sneller je de objecten op je scherm laat bewegen, hoe langer het blur-effect aanhoudt.

5. Sneller editen bij hoge resoluties

Gebruikers van Camtasia 20 gaven wel eens aan dat het editen van video’s met een hoge resolutie traag verliep. Dat probleem is opgelost in Camtasia 21. Door de functie Proxy Video te gebruiken kun je video’s met veel frames per seconde automatisch om laten zetten in een video met lagere resolutie. Je kunt nu snel editen en previews bekijken. Is je video gereed en ga je exporteren? Dan wordt de video weer omgezet naar de hoge resolutie. Een ideale feature waardoor de performance flink verhoogd wordt.

6. Audio Level Meter

Je kunt geluid nu gemakkelijker afstemmen. Door de Audio Level Meter zie je aan de hand van een geluidsgrafiek of het geluid te hard of te zacht is. Je kunt het geluid nu ook aanpassen en afstemmen op de andere geluidsclips (auto-normalize loudness). Daarnaast kun je ook automatisch het volume van achtergrondmuziek (bijvoorbeeld achter een gesproken stem) laten afstemmen.

7. Samenwerken aan projecten

In de vorige versie van Camtasia moest je best veel stappen uitvoeren om een bepaald project op te slaan en te delen met groepsleden. Dit proces is in Camtasia 21 gemakkelijker gemaakt. Je kunt een project direct opslaan als standalone project. Als je bewerkingen doorvoert en nieuwe clips toevoegt dan sla je die tevens heel gemakkelijk op. In het verleden moest je werken met zip-mappen.

8. Eenvoudiger in gebruik

Naast bovengenoemde functies zijn er nog een aantal kleine veranderingen doorgevoerd waarmee de gebruikerservaring verbeterd wordt. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudiger geëxporteerde frames toevoegen aan de tijdlijn en gemakkelijker groepen bewerken. Ook kun je voortaan kleuren opslaan (my colours) voor later gebruik.

Daarnaast is het panel voor schermopnames verduidelijkt. Het panel is groter en je kunt direct de instellingen aanpassen voor het opnamegebied van het scherm, de webcam en de microfoon. Geen enorme veranderingen, maar een versimpeld scherm dat nóg eenvoudig in te stellen is.

Gratis Camtasia 2021 proberen

Enthousiast over Camtasia en wil je de nieuwste versie proberen? Je kunt hier een free trial van Camtasia 21 downloaden (beschikbaar vanaf 27 april 2021). Probeer het zelf. Bevalt het, dan kun je daarna Camtasia 21 kopen.

Had je al een eerdere versie van Camtasia, dan kun je ook de upgrade aanschaffen. Je betaalt dan minder dan wanneer je het hele programma zou moeten kopen. Klik hieronder op de free trial, installeer Camtasia 2021 of kies direct voor de upgrade, en maak gebruik van alle nieuwe Camtasia features!