Foto's verkleinen

Als je wel eens originele foto's verstuurd via e-mail of online plaatst, heb je waarschijnlijk al wel gemerkt dat dit heel traag gaat. Dat komt omdat een foto die is gemaakt met een goede camera vaak tot wel 8MB groot kan zijn! Dit is uitstekend als je de foto print of uitvergroot, maar niet als je de afbeelding online komt te staan. Verklein daarom eerst je foto's, zodat ze een stuk sneller zijn geüpload. 

Om foto's te verkleinen zijn er ingewikkelde, dure programma's te koop die vooral professionals graag gebruiken. Gelukkig bestaan er ook genoeg gratis software waar iedereen mee uit de voeten kan.

Speciaal voor jou hebben wij drie gebruiksvriendelijke en gratis programma's geselecteerd waarmee je eenvoudig foto's kleiner maakt.

Download gratis software om foto's te verkleinen

Google Picasa:

Een van de handigste programma's om foto's mee te verkleinen en bewerken is wellicht al bij je bekend: Google Picasa. Hiermee kun je foto's verkleinen, beheren en in albums onderverdelen. Verder kun je met Picasa ook nog:

  • Rode ogen verwijderen
  • Foto's bijsnijden
  • Contrasten herstellen
  • Foto's draaien
  • En vele andere bewerkingen uitvoeren
LightImage Resizer

LightImage Resizer is een programma met iets minder opties, maar daarom niet minder interessant. Het doet wat het moet doen: afbeeldingen verkleinen. Kies voor een formaat dat vaak wordt gebruikt, of stel andere gewenste afmetingen in.

Dit programma is vooral fijn als je veel afbeeldingen ineens moet verkleinen. Daarnaast kun je watermerken toevoegen. Handig als je je foto's op het internet plaatst, maar niet wilt dat anderen er mee aan de haal gaan.

PIXresizer

De laatste optie die we je geven, is misschien wel het makkelijkste: PIXresizer. Dit programma biedt je twee opties. Je kunt één foto verkleinen, of meteen een complete map met foto's. Klaar? Dan kun je eventueel pixels aanpassen of het bestandstype wijzigen.