Foto's verkleinen

Als je originele foto's wilt versturen of op het internet zet, heb je waarschijnlijk al wel gemerkt dat dit vaak ontzettend traag gaat. Dat komt omdat een foto die is gemaakt met een goede camera vaak tot wel 8MB groot kan zijn! Dit is goed als je de foto wilt laten printen of uitvergroten, maar niet als je de afbeelding online wilt hebben. Daarom is het handig om je foto's eerst te verkleinen voordat je ze gaat uploaden.

Daar zijn hele ingewikkelde, dure programma's voor te koop die professionals graag gebruiken. Maar niet getreurd! Wij hebben speciaal voor jou drie gebruiksvriendelijke en gratis (!) programma's geselecteerd waarmee je makkelijk foto's kunt verkleinen.

Download gratis software om foto's te verkleinen

Een van de handigste programma's om foto's mee te verkleinen en bewerken is wellicht al bij je bekend: Google Picasa. Hiermee kun je foto's verkleinen, beheren en in albums onderverdelen. Verder kun je met Picasa ook nog:

  • Rode ogen verwijderen
  • Foto's bijsnijden
  • Contrasten herstellen
  • Foto's draaien

LightImage Resizer is een programma met iets minder opties, maar daarom niet minder interessant. Het doet wat het moet doen: afbeeldingen verkleinen. Kies voor een formaat dat vaak wordt gebruikt, of stel andere gewenste afmetingen in. Dit programma is vooral fijn als je veel afbeeldingen ineens moet verkleinen. Daarnaast kun je watermerken toevoegen. Handig als je je foto's op het internet plaatst, maar niet wilt dat anderen er mee aan de haal gaan.

De laatste optie die we je geven, is misschien wel het makkelijkste: PIXresizer. Dit programma biedt je twee opties. Je kunt één foto verkleinen, of meteen een complete map met foto's. Klaar? Dan kun je eventueel pixels aanpassen of het bestandstype wijzigen.