Beste planten herkennen app? Top 3!

Ben je op zoek naar een goede planten herkennen app? Bijvoorbeeld omdat je wilt weten wat er in jouw tuin staat, hoe je die prachtige kamerplant moet verzorgen of omdat je benieuwd bent wat je in het bos bent tegengekomen? Met deze gratis apps voor planten herkennen met foto wordt het een fluitje van een cent.

planten in potten

Wij vertellen je over onze top 3 beste plant herkennen apps!

Beste apps planten herkennen foto: onze aanbevelingen

We hebben een top 3 voor je samengesteld met gratis apps voor planten herkennen. Deze apps blinken bijvoorbeeld uit in een grote database, uitgebreide informatie over de plantgeschiedenis en verzorging, gebruiksvriendelijkheid, et cetera. Lees verder en kies jouw favoriete app.

1. PlantSnap app

Als het aankomt op gebruiksgemak en een grote database dan is PlantSnap een goede keuze! Deze app herkent circa 90% van alle planten over de hele wereld. De app herkent zelfs bomen en paddenstoelen. Het werkt als volgt:

 • Neem een foto van een plant
 • De app herkent de plant middels slimme technologie
 • Je leest informatie, de naam (ook de Latijnse naam) en verzorgingstips
 • Wil je de plant kopen? Dan word je doorverwezen
 • Je kunt je PlantSnaps delen met de community
 • PlantSnap voor Android en iOS

Wat PlantSnap ook zo leuk maakt, is dat je ook de planten foto’s van anderen kunt zien. Die kun je liken en je kunt er ook op reageren. Zo doe je ook meteen inspiratie op voor het ontdekken en kopen van nieuwe planten.

PlantSnap is een gratis planten herkennen app, waarmee je dagelijks tot vijf zoekopdrachten kunt uitvoeren. Optioneel kun je vanaf €10 per jaar upgraden naar een betaalt PlantSnap abonnement voor onbeperkte zoekopdrachten. PlantSnap Premium kun je met onze download bovendien zeven dagen gratis proberen!

Gratis PlantSnap download

2. PlantNet app

PlantNet werkt op vrijwel dezelfde manier als PlantSnap. De database is alleen wel wat kleiner, ongeveer 35.000 planten tegenover ruim 600.000. Ook geeft deze app geen informatie over de verzorging van de betreffende plant.

Waarom dan kiezen voor PlantNet? Deze planten herkennen app heeft als voordeel dat je heel eenvoudig kunt aanvinken welke planten je al bent tegengekomen. Het is dan ook vooral leuk als je graag in de natuur op ontdekkingstocht gaat, zonder dat je de planten zelf hoeft te verzorgen. Zo weet je wat je allemaal gezien hebt en kun je bijvoorbeeld ook een lijstje maken van planten die je nog graag zou willen spotten.

 • Pl@ntNet plantenidentificatie met foto’s
 • Aanvinken wat je gezien hebt
 • Delen via online community
 • PlantNet voor Android en iOS

PlantNet is een gratis app voor planten herkennen. Je hoeft slechts te downloaden en dan kun je direct aan de slag. Wil je zeker weten dat je opgeslagen foto’s en datums nooit verloren gaan? Maak dan wel even een gratis account aan.

Gratis PlantNet download

3. iNaturalist app

De applicatie iNaturalist is een gezamenlijk initiatief van de California Academy of Sciences en National Geographic Society. Het werkt net iets anders dan bovengenoemde apps. Je uploadt een foto van een plant, waarna de experts en de gemeenschap je kunnen vertellen om welke plant het gaat.

 • Houd je waarnemingen bij
 • Deel de foto’s met mede-naturalisten
 • Bespreek samen met anderen bevindingen
 • Optioneel een event starten (bioblitz): nodig deelnemers uit om zoveel mogelijk soorten van een specifiek dier of een plant te verzamelen.
 • iNaturalist app voor Android en iOS

De bevindingen worden onder meer voor wetenschappelijke studies gebruikt. Zo weten onderzoekers namelijk waar bepaalde organismen gespot worden. En het leuke is dat je de app niet alleen voor planten kunt gebruiken, het is namelijk ook een dieren herkennen app. Het nadeel is wel dat je moet wachten op antwoorden van anderen, of dat je zelf op zoek moet in de gigantische catalogus. Dat werkt dus net iets anders dan bovengenoemde apps.

Gratis iNaturalist download

Overige planten herkennen apps

Naast bovengenoemde apps voor planten herkennen zijn er nog meer vergelijkbare applicaties op de markt. Hierbij nog een korte opsomming.

 • PictureThis app: vertelt welke plant het is en geeft informatie over de verzorging en de risico’s op bepaalde plantenziektes. De app kost €19,99 per jaar.
 • Plantifier app: gratis app waar je foto’s deelt. Anderen kunnen reageren en vertellen wat het is. Je kunt zelf ook op anderen reageren.
 • LeafSnap app: dit is weer een planten herkennen app met foto, waarbij de app tot 90% van de bekende soorten herkent middels kunstmatige intelligentie.

We wensen je veel plezier met deze slimme planten herkennen apps!