Webshop opzetten met Shopify, hoe werkt dat?

Shopify behoort tot de meest gebruikte webshopplatformen ter wereld. Ook in Nederland is Shopify ongekend populair. Ben je zelf van plan om een webshop te starten of wil je aan de slag met dropshipping? Lees dan zeker verder. We vertellen je eerst over de voordelen en mogelijkheden van de software en sluiten af met een Shopify handleiding, zodat je direct kunt beginnen!

Meteen beginnen met Shopify?

laptop creditcard

Wat is Shopify?

Shopify is een e-commerce platform voor online winkels en dropshippers die op een eenvoudige manier hun webshop willen inrichten en monitoren. Het is opgericht in 2006 in Canada en is ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijd gebruikt systeem. Momenteel gebruiken meer dan een miljoen bedrijven in 175 landen Shopify, met een wereldwijde totaalomzet van over de 200 miljard dollar!

De omzetgroei van bedrijven die Shopify gebruiken om hun winkelverkopen en online verkopen samen te brengen wordt geschat op 30% per jaar. Wil je zelf je omzet online laten groeien, dan is dat een goede reden om ermee aan de slag te gaan!

Shopify voordelen

Shopify is voor het opzetten van je webshop een ideaal programma, omdat het enerzijds gebruiksvriendelijk is en anderzijds zo uitgebreid is in mogelijkheden dat je er flink mee kunt groeien. De voordelen van Shopify:

 • Eenvoudig webshop opzetten, voor beginners en experts
 • Diverse tools om verkoop te stimuleren en klanten te vinden
 • Koppelingen met social media en online marktplaatsen
 • Via het dashboard alle bestellingen, verzendingen en betalingen beheren
 • Altijd duidelijk inzicht in cijfers en statistieken
 • Optioneel: Shopify Expert inhuren voor snellere groei
 • Eén platform dat alles biedt dat je nodig hebt
 • Gratis proefperiode van 14 dagen

Zijn er ook Shopify nadelen? In principe niet, al is voor écht grote webshop met duizenden producten Magento of een ander enterprise systeem wellicht een betere keuze. Wel moet je een abonnement afsluiten na verloop van de proefperiode. Voor sommige functionaliteiten moet je bovenop de basisprijs nog extra kosten neertellen. Tevens blijkt uit Shopify reviews dat de Nederlandse supportafdeling niet altijd bereikbaar en/of behulpzaam is. Gelukkig heeft de Shopify website wel diverse tutorials online staan, dus daar kom je zelf al een heel eind mee.

Hoe werkt Shopify?

Zelf een webshop opzetten met Shopify? Dat begint met het aanmaken van een account. Je probeert 14 dagen gratis Shopify, zodat je eerst kunt kijken of het iets voor jou is. Na het aanmaken van je account kom je direct in de backend (Content Management System) terecht. Je kunt nu beginnen met het customizen van je webshop.

Shopify dashboard

Vanuit het overzichtelijke dashboard in Shopify kun je direct met je webshop aan de slag. Ook krijg je hier informatie over het aantal bezoekers, orders en producten. Tevens kun je vanuit het dashboard marketingacties uitvoeren, zoals pushen op social media of verkopen via andere kanalen.

Shopify templates voor aanpassen lay-out

Het design van je webshop kun je zonder technische kennis omtoveren tot een hoogstandje. Kies uit verschillende Shopify themes. Deze gebruik je als basis voor de rest van je webshop. Zo kun je het aanpassen met je eigen logo, afbeeldingen en teksten. Je kunt alles naar wens verslepen met de drag and drop builder. Optioneel kun je ze verder bewerken met de HTML-editor.

Welke Shopify template je ook kiest, ze zijn allemaal ook responsive, dus zien ze er op mobiel ook goed uit. Veel thema’s zijn overigens gratis, voor sommige betaal je een kleine bijdrage.

Producten toevoegen aan Shopify webshop

Nieuwe producten toevoegen aan je webshop? Dat kan via de tab producten. Het werkt heel simpel. Voer de titel, beschrijving en afbeeldingen in en zet de instellingen juist. Op basis van de instellingen verschijnt het product in een bepaald menu, dat zichtbaar is voor je bezoekers.

Met onderstaande tutorial voor beginners krijg je een uitgebreide uitleg over het opzetten van je eerste webshop via Shopify.

Gratis Shopify stockfoto’s

In de Shopify Stock Photos Collection vind je tal van gratis afbeeldingen, die je vrij kunt gebruiken voor het inrichten van je webshop. Het is echter niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld Adobe Stock.

Shopify koppelingen instellen

Via settings kun je allerlei praktische zaken instellen, waaronder het check-out proces. Kies de betalingsproviders en de manier(en) van verzending. Ook bijvoorbeeld de notificaties die klanten ontvangen na betaling en het automatisch tellen van een bepaald belastingtarief op producten.

Voordeel is dat je zelf niet uitgebreid na moet denken over alle details van je verkoop. Ga gewoon door de settings heen en je ziet vanzelf welke instellingen je moet doen.

Shopify dropshipping

Wil je een webshop starten zonder last te hebben van voorraadbeheer, verpakking en verzending? Dan is dropshipping via Shopify iets voor jou! Hierbij bied je de producten aan in je shop, maar worden ze rechtstreeks vanuit de groothandel naar je klanten verzonden.

Via Shopify dropshipping doen werkt heel gemakkelijk. Je klant plaatst de bestelling in jouw webwinkel. Via je account wordt de bestelling automatisch verzonden naar je gekozen dropshipping leverancier. Die levert de bestelling rechtstreeks aan de klant.

De voordelen van dropshipping met Shopify:

 • Goedkoop starten (geen voorraad)
 • Experimenteren met nieuwe producten, zonder risico
 • Wereldwijd verkopen
 • Zelf gemakkelijk koppelingen instellen
 • Geen voorraadbeheer en verzendingen, dus meer tijd over om je marketing te optimaliseren

Bij dropshipping wordt er door de verkoper een marge op het product gezet. Hierdoor betalen klanten meer voor het product dan wanneer ze rechtstreeks in de tussenwebshop zouden kopen. Het is daarom belangrijk om als dropshipper je marketing goed in te richten.

Wat kost Shopify?

Shopify heeft drie pakketten beschikbaar, afhankelijk van het type webshop dat je op wilt zetten. Bij alle drie de pakken maak je een eigen online winkel, kun je een blog starten, voeg je onbeperkt producten toe en krijg je toegang tot het Shopify-beheercentrum en Shopify POS (applicatie voor iOS en Android). Ook ontvang je een gratis SSL-certificaat ter beveiliging van websitegegevens (deze heb je verplicht nodig volgens wetgeving).

Basic Shopify - $29 per maand

Hierbij krijg je alles wat je nodig hebt om een nieuwe onderneming te starten. Je krijgt toegang met twee accounts en kunt in één taal verkopen.

Standaard Shopify - $79 per maand

Je krijgt toegang tot allerlei extra functies om je onderneming te laten groeien. Je kunt inloggen met maximaal vijf personeelsaccounts, kunt professionele rapporten uitdraaien en je domein ook omzetten in een internationaal domein. Hierbij kun je eventueel zelf wisselkoersen instellen.

Advanced Shopify - $299 per maand

Hierbij maak je gebruik van de meest geavanceerde functies voor het opschalen van je onderneming. Het is voor de grotere webshops, waarbij je toegang krijgt met vijftien personeelsaccounts. Je kunt zelfs externe partijen de verzendkosten automatisch laten berekenen en breid gemakkelijk uit naar internationale shops en domeinnamen

Gratis Shopify – 14 dagen

Voordat je een van de abonnementen kiest, kun je alle functies veertien dagen gratis proberen. Je hoeft hiervoor geen betaalgegevens in te vullen, dat moet pas na afloop van de proefperiode. Let op, je hebt bij verlenging wel een creditcard nodig.

Shopify blijft groeien met focus op vernieuwing en gebruiksgemak

Het e-commerceplatform Shopify is door de jaren heen flink gegroeid en blijft ook alsmaar groeien. Hoe dat kan? Door de grote hoeveelheid gebruikers bleef er voldoende budget over om te investeren. De software werd alsmaar uitgebreider, toegankelijker en aantrekkelijker, waardoor het aantal gebruikers ook bleef groeien. Een aantal van deze ontwikkelingen:

 • 2009: Het API-platform en de App Store worden live gezet. Shopify apps kunnen vanaf dan vanuit het account gekocht worden.
 • 2010: De mobiele Shopify App wordt in het leven geroepen, in eerste instantie voor iOS, later ook voor Android.
 • 2013: Shopify Payments wordt gelanceerd, waarmee men voortaan creditcards kon accepteren zonder een betalingsgateway van derden.
 • 2017: Gebruikers konden voortaan direct op Amazon verkopen via hun eigen Shopify winkels. Ook werden de mogelijkheden voor directe shipment-samenwerking vanuit het platform uitgebreid.
 • 2019: Shopify en e-mailplatform Mailchimp gaan een integratie-samenwerking aan. Ook wordt adverteren via Snapchat gekoppeld aan Shopify, zodat men in het account direct ads kan kopen en analyseren. Eerder werd dit ook al mogelijk voor Facebook en Google.
 • 2020: Shopify gaat de samenwerking aan met Alipay, om betalingen over de grenzen nog beter te kunnen ondersteunen.

Start met Shopify Nederland!

Enthousiast over Shopify? Wil je eenvoudig een webshop opzetten, bijvoorbeeld als aanvulling op je fysieke winkel of juist als dropshipper? Start dan nu gratis met Shopify en ontdek zelf het gemak van deze software. Shopify downloaden is overigens niet nodig, want je kunt direct inloggen in de browser. Veel succes met verkopen!