Nooit meer wachtwoorden kwijt met een veilige wachtwoordmanager

Een account hier en een account daar, je kent het wel, voor tal van online diensten moet je tegenwoordig een wachtwoord hebben. Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is niet handig, want hierdoor maak je je erg kwetsbaar voor cybercriminelen. En al die verschillende wachtwoorden onthouden is ook een lastige taak.

Een wachtwoordmanager biedt uitkomst! In deze ‘digitale kluis’ sla je je wachtwoorden en gebruikersnamen op een veilige manier op. We vertellen je over hoe het werkt en geven je tips voor het downloaden van een wachtwoordmanager.

iphone cijfercode

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager, of in het Engels password manager', is software waarmee je al je wachtwoorden en gebruikersnamen veilig opslaat. Op het moment dat je een website bezoekt kun je de gebruikersnaam en het wachtwoord automatisch laten invullen. Het enige dat je nu nog hoeft te onthouden is het wachtwoord van je wachtwoordmanager!

Is een wachtwoordmanager veilig?

Je zou misschien verwachten dat door het gebruik van een wachtwoordmanager je wachtwoorden juist gemakkelijker gestolen kunnen worden, omdat ze verzameld worden op één plek.

Het tegendeel is gelukkig waar. Een aanvaller van buitenaf kan niet zomaar bij je wachtwoorden komen, omdat de software daar speciaal tegen beveiligd is middels versleuteling. Vaak bestaat de beveiliging uit meerdere lagen, zoals een extra lang wachtwoord, een verificatiecode of kleur en two-factor authentication. Je gegevens worden vervolgens opgeslagen in de cloud, zodat je er op al je apparaten bij kunt.

Het gebruik van een wachtwoordmanager blijkt dan ook veiliger te zijn dan zelf hele simpele wachtwoorden onthouden of het opslaan van je wachtwoorden in een Excel-bestand. Uiteraard blijft het wel belangrijk dat je voor de software zelf een sterk wachtwoord gebruikt.

Tips voor het kiezen van een sterk wachtwoord

Bij het kiezen van een wachtwoord is het van belang dat je niet iets kiest dat voor de hand ligt, zoals je geboortedatum, achternaam of favoriete voetbalclub. Mogelijk klinkt dit voor jou logisch, maar uit onderzoek blijkt toch dat men regelmatig kiest voor wachtwoorden als ‘12345’, ‘welkom’, ‘wachtwoord’, of iets dat daarop lijkt. Dit is relatief makkelijk te kraken, waarbij een wachtwoord enkel bestaande uit cijfers het gemakkelijkst te kraken is.

Ga bij voorkeur voor een random code van minimaal acht tekens, waarin je kleine en hoofdletters combineert met cijfers en symbolen. Wist je bijvoorbeeld dat iedere willekeurig wachtwoord dat bestaat uit zeven of minder karakters, ongeacht welke karakters dit zijn, binnen 17 uur te kraken is en een wachtwoord van maximaal 6 karakters binnen 11 minuten? Gebruik dus geen voor de hand liggende wachtwoorden en kies voor iedere account een ander code.

De beste wachtwoordmanager downloaden

Tenzij je een enorm goed geheugen hebt voor het onthouden van ingewikkelde wachtwoorden, is een wachtwoordmanager een goed idee. Wat zijn de beste wachtwoordmanagers van het moment?

1. Dashlane downloaden

Dashlane is een uitstekende wachtwoordbeheerder die tevens betalingsgegevens en andere persoonlijke betalingsinformatie automatisch invult. Ben je een nieuwe account voor een bepaalde website aan het aanmaken, dan kun je deze direct in Dashlane opslaan. De voordelen:

 • Onbeperkt aantal wachtwoorden opslaan
 • Altijd toegang via ieder device
 • Automatisch invullen van alle gebruiksgegevens, waaronder ook bankgegevens en postadres
 • Meldingen en oplossingen bij kans op hacks
 • Keuze tussen gratis en premium account

Met Dashlane Free sla je tot 50 wachtwoorden op via één apparaat. Met de premium account (€3,33 per maand) kun je onbeperkt opslaan op zoveel apparaten als je wilt. Daarnaast krijg je darkweb-monitoring en -waarschuwingen en ook VPN voor wifibescherming.

2. Nordpass van NordVPN downloaden

NordVPN behoort tot een van de beste VPN-services. Naast het bieden van een VPN, hebben ze ook een password manager, genaamd Nordpass. Hierbij worden de nieuwste encryptie algoritmes ingezet, zodat jouw wachtwoorden goed beschermd zijn. De voordelen:

 • Ongelimiteerd aantal wachtwoorden opslaan
 • Synchronisatie met al je devices
 • Herkenning van websites, waarbij automatische invulling plaatsvindt
 • Mogelijkheid om creditcard details en bezorgadres te onthouden voor gemakkelijker online shoppen
 • Keuze tussen gratis en premium account

Met de gratis Nordpass download kun je onbeperkt wachtwoorden opslaan. Met de premium account (vanaf €1,27), krijg je toegang tot extra functies en kun je via meerdere apparaten tegelijkertijd inloggen bij Nordpass.

3. LastPass downloaden

Ook Lastpass is een goede keuze als het gaat om een sterke wachtwoordmanager. Deze tool kan ook willekeurige codes aanmaken via de wachtwoordgenerator, zodat je zeker weet dat je moeilijk te kraken wachtwoorden gebruikt. Tevens zitten monitoring van het dark web en het delen van toegang met anderen inbegrepen.

 • Onbeperkt wachtwoorden opslaan
 • Synchronisatie met alle gewenste apparaten
 • Automatische invulling van gegevens, waaronder ook bankgegevens
 • Wachtwoordgenerator
 • Keuze tussen gratis, premium en family account

Met de gratis LastPass versie kun je naast de standaardfuncties zoals het opslaan van wachtwoorden en het toegang hebben vanaf meerdere apparaten, ook gebruikmaken van de wachtwoordgenerator. Met Lastpass Premium (€2,90 per maand) maak je gebruik van extra beveiligingsfuncties en 1GB versleutelde bestandsopslag. Bij aanmelding voor de gratis account, krijg je de Premium functionaliteiten 30 dagen op proef. De family package (€3,90 per maand) zorgt ervoor dat je de toegang tot wachtwoorden eenvoudig kunt delen.

Zakelijke wachtwoordmanager voor bedrijven

Ook voor bedrijven biedt een goede wachtwoordbeheerder meerwaarde. Enerzijds worden datalekken hiermee voorkomen. Anderzijds zorgt het ervoor dat werknemers efficiënter werken.

De eerder genoemde Dashlane is ook voor bedrijven een uitstekende keuze. Gebruikers kunnen zelf kiezen welke wachtwoorden voor wie toegankelijk moeten zijn. Daarnaast kunnen beheerders via Smart Spaces controleren of de wachtwoorden sterk zijn, zonder daarbij het wachtwoord werkelijk te zien.

Betaalde versus gratis wachtwoordmanagers

Op de markt zijn heel wat wachtwoordbeheerderstools te vinden, de ene natuurlijk beter dan de andere. Aangezien de software gebruikt wordt voor het waarborgen van de privacy en het tegengaan van het stelen van gegevens, is het zaak om een gedegen tool te kiezen.

Ga het liefst voor een bekende naam, zoals bovengenoemde Nordpass, Dashlane, of LastPass. Bekende alternatieven zijn bijvoorbeeld KeePass, 1Password en RememBear. Met de gratis versies kun je prima uit de voeten, en voor de extra functies betaal je een paar euro per maand. Dat is het zeker waard als je het afweegt tegen het risico dat je loopt als je een onbetrouwbare wachtwoordmanager kiest.

Heb je een wachtwoordmanager gevonden, maar is de naam je onbekend? Doe dan zeker online research en check de voorwaarden. Je wilt niet hebben dat je gegevens ineens op straat liggen. Bij twijfel, niet doen.

Wachtwoord opslaan in browser

Waarom een wachtwoordmanager nemen als je je wachtwoorden ook op kunt slaan in de browser? Password software blijkt hierbij toch wel een veiligere functie te zijn, je loopt bij het opslaan in de browser namelijk altijd het risico dat slimme internetcriminelen inbreken in je systeem.

Firefox en Safari lijken onder de browsers de veiligste opties te zijn. Voor Chrome, Edge en andere browsers is dit echter niet aan te raden, zeker bij belangrijke accounts.

Veilig internetten en altijd wachtwoorden bij de hand

Al met al biedt een wachtwoordmanager de beste uitkomst als het gaat om het digitaal onthouden van je wachtwoorden. Kies je wachtwoord software, bedenk een sterk wachtwoord en zorg ervoor dat je nooit meer vastloopt in een inlogscherm. Wel zo handig!

TIP: Om nóg veiliger en anoniem te internetten en te downloaden, maak je het beste gebruik van een VPN. Hoe werkt anoniem downloaden via VPN en wat zijn de beste VPN downloads? Dat lees je in onze VPN adviesgids.