Is een VPN op smartphone mogelijk?

Er is steeds meer vraag naar goede en betrouwbare VPN-diensten voor de PC of laptop. Logisch dus dat ook de vraag naar mobiele VPN-apps toeneemt. Is het echter mogelijk om een VPN te gebruiken op je smartphone en hoe werkt dat dan? Bij Downloaden.nl leggen we het je graag app.

vpn op telefoon

Wat is een VPN app?

VPN staat voor Virtual Private Netwerk en is een stukje software dat ervoor zorgt dat je beveiligd en versleuteld verbinding maakt met het internet. Een VPN verbergt bovendien je IP-adres en je kunt hem zo instellen dat het lijkt alsof je je op een andere locatie bevindt (zelfs in een totaal ander land).

Normaal gesproken maakt je apparaat direct verbinding met de server van bijvoorbeeld een website die je bezoekt. Bij een VPN zit daar nog een extra beveiliging tussen, een server van de VPN-dienst. Eventuele kwaadwillenden kunnen zo minder snel informatie ontfutselen, hacken of je online activiteiten volgen.

Er zijn veel VPN’s beschikbaar voor je computer, maar steeds meer diensten bieden ook een app voor smartphones aan. Het is echter wel belangrijk om te kiezen voor een bekende en betrouwbare VPN dienst.

Waarom een VPN app?

De primaire reden voor het gebruik van een VPN is dus extra veilig internetten. Het wordt echter om nog een andere redenen gebruikt, namelijk een fenomeen dat “VPN-locatiespoofing heet”. Hierdoor kun je gebruikmaken van een server van de VPN in een ander land, waardoor het net lijkt alsof je je op een totaal andere locatie bevindt.

Via deze locatiespoofing is het mogelijk om toegang te krijgen tot geblokkeerde websites of regionale content (omzeilen van geografische beperkingen). Je krijgt dan een IP-adres uit een ander land toegewezen, waardoor dit alsnog toegankelijk wordt. Zo wordt VPN Nederland veel gebruikt om naar Grand Prix Radio met Olav Mol te luisteren. Dit heeft namelijk geografische beperkingen waardoor het alleen vanuit België te beluisteren is.

Is een VPN illegaal?

Nee, het is in Nederland volstrekt legaal om een VPN te gebruiken. Er zijn echter landen waar dit wel illegaal is of in ieder geval aan banden is gelegd. Voorbeelden zijn Rusland, Belarus, China, India, Verenigde Arabische Emiraten en Noord-Korea. Wil je dus bijvoorbeeld een VPN gebruiken in het buitenland om te doen lijken alsof je in Nederland bent? Zoek dan vooraf de regels omtrent VPN op.

VPN-gebruik is in Nederland niet illegaal op zichzelf. Het is echter natuurlijk wel illegaal als je met de VPN illegale handelingen uit gaat voeren. Denk aan cyberaanvallen, hacking, fraude of malware verspreiden.

Wat is de beste VPN app? – Top 3

Er zijn een aantal betrouwbare VPN’s in Nederland waar we bij Downloaden.nl fan van zijn en die ook een VPN app aanbieden. Niet alleen omdat deze zeker veilig zijn, maar ook omdat de VPN apps gratis te proberen is (tijdelijk).

 1. VPN Nederland

VPN Nederland is een van de weinig VPN-diensten die 100% Nederlands is. Voordeel hiervan is dat de app volledig in het Nederlands is en er ook een Nederlandse klantenservice is. Hij wordt bovendien aangeraden door onder andere Tele2, T-Mobile, Power Unlimited en Computer Totaal. Deze dienst is volledig anoniem te gebruiken. De VPN is relatief goedkoop en bovendien zijn er vaak kortingen.

2. Ivacy VPN

Ivacy VPN is een grote internationale speler, maar bovenal een van de goedkoopste VPN-diensten. Hij verbergt je persoonlijke gegevens volledig en je kunt bovendien tot 10 apparaten tegelijkertijd gebruiken. Voor prijs/kwaliteit moet je bij Ivacy zijn, als je het niet erg vindt dat de app in het Engels is en je in dollars betaald. Het is wel mogelijk om met iDeal, Paypal, Creditcard of crypto te betalen.

3. NordVPN

NordVPN is de grootste en bekendste VPN-dienst ter wereld. De belangrijkste reden hiervoor zijn het grote servernetwerk, de stabiliteit en ook de gebruiksvriendelijkheid. Bovendien verbreekt NordVPN automatisch de internetverbinding mocht de VPN-verbinding verbroken wordt (om interne of externe redenen). Ook blokkeert hij automatisch websites die bewezen schadelijk zijn voor je device. NordVPN is gevestigd in Panama, maar heeft wel een Nederlandstalige app.

Weet je niet welke VPN het best bij jou past? Dan kun je ze natuurlijk ook alle drie gratis proberen en na de verschillende proefperiodes bekijken welke je het best bevallen is.

Installeren VPN iPhone

Het installeren van een VPN op je iPhone is super eenvoudig. Een kort stappenplan:

 1. Open de App Store en zoek naar de VPN-dienst die je wilt gebruiken.
 2. Download en installeer de app.
 3. Maak een account aan of log in bij de VPN.
 4. Afhankelijk van de dienst die je gekozen hebt kun je nu de VPN aanzetten of de instellingen aanpassen. Bij de meeste VPN’s moet je op “verbinden” drukken om een connectie te maken met de server. Dit kan een paar seconden duren.
 5. Je bent nu verbonden met de VPN. Let erop dat de app open moet blijven staan in de achtergrond om te werken. Sluit deze dus niet af!

VPN instellen Android

Een VPN installeren op Android werkt in feite hetzelfde als op een iPhone. Hieronder de stappen nog een keer uitgelegd:

 1. Open de Play Store
 2. Zoek de VPN die je wilt gebruiken
 3. Download en installeer de app.
 4. Maak een account aan of log in bij de VPN.
 5. Afhankelijk van de dienst die je gekozen hebt kun je nu de VPN aanzetten of de instellingen aanpassen. Bij de meeste VPN’s moet je op “verbinden” drukken om een connectie te maken met de server. Dit kan een paar seconden duren.
 6. Je bent nu verbonden met de VPN. Let erop dat de app open moet blijven staan in de achtergrond om te werken. Sluit deze dus niet af!