Plex Media Server & Center downloaden

Plex Media Server is een mediaserver voor Windows, macOS en diverse andere apparaten. Met dit programma heb je altijd en overal je mediabibliotheek bij de hand. Of je je nu in je woonkamer, je auto of op een boot in de Stille Oceaan bevindt!

Wat is het?

We hebben allemaal een gigantische verzameling aan media op onze computer staan, ook al ben je je daar niet zo van bewust. Foto's, vakantiefilmpjes, muziek, films, series... ga zo maar door! Maar deze media zijn vaak verspreidt over een hoop apparaten.  Je vindt dus wellicht niet altijd meteen wat je zoekt, omdat die ene video op je smartphone stond en niet op je computer.

Plex rekent hiermee af. Vanaf nu kun je vanaf ieder apparaat bij ieder bestand dat je bezit.

Zo werkt Plex Media Server & Center:

Download Plex op alle apparaten die je in gebruik hebt. Smartphones, tablets, computers, etc. Plex herkent automatisch de media op jouw apparaat en vraagt je welke er in het programma opgenomen moeten worden. Vervolgens wordt alles in Plex gesynchroniseerd en kun je op je computer een video bekijken die op je smartphone staat opgeslagen.

Ook fijn: Plex vult via verschillende online databases extra informatie aan, zodat jouw mediacollectie prachtig wordt gepresenteerd. Vanaf nu zie jij in een strakke interface wie er in een bepaalde film spelen, wat de beschrijving is, van welk album een nummer afkomstig is, etc. Ook afbeeldingen (filmposters, coverart, etc.) worden geïmporteerd.

Voorbeeld:

Een video die je op je computer of smartphone kijkt, kun je direct streamen naar je televisie. Heb je een door Plex ondersteunde smart-tv? Dan kun je de app op je tv zetten. Een andere mogelijkheid is om te streamen via Chromecast! Verbind je smartphone of laptop met het Chromecast apparaatje en geniet zo van Plex!

Kort stappenplan:

  1. Download Plex Media Server op je computer. Dit dient als 'het brein', waar alles wordt georganiseerd.
  2. Voeg content toe aan Plex. Deze wordt door het programma automatisch herkent.
  3. Download een app op je favoriete apparaat (tv, smartphone, tablet, etc.) en stream de toegevoegde content hierheen! (bijvoorbeeld van smartphone naar tv, of van computer naar Xbox. Alles is mogelijk!)

Netflix kijken via Plex 

Plex Media Server & Center heeft een eigen plug-in winkel, waarmee je het programma heel ver kunt uitbreiden. Fijne opties om hier even te benoemen zijn de plug-ins voor je favoriete streamingdiensten. Zo kun je dus óók gewoon Popcorn Time, Disney Plus of Netflix kijken via Plex zodat je echt nooit meer hoeft te wisselen van kanaal of apparaat. Handig! Er zijn ook plug-ins beschikbaar voor verschillende (vaak wel Amerikaanse) tv-zenders, maar ook van bijvoorbeeld de NOS.

Integratie met Kodi

Sinds kort is het ook mogelijk om Plex in Kodi te gebruiken. Kodi is software waarmee je je eigen thuisbioscoop kunt creëren. Door in dit programma Plex te gebruiken en meteen uit alle beschikbare content te kiezen, combineer je dus het beste van twee werelden!

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Algemeen.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is Bitvavo app.