Dashlane vs LastPass: welke wachtwoordmanager is het beste?

We hebben vernomen dat er regelmatig getwijfeld wordt tussen de wachtwoordmanagers Dashlane en LastPass. Mogelijk ben je op dit artikel terecht gekomen omdat je zelf ook twijfelt tussen een van deze twee opties. In deze LastPass vs Dashlane review zoomen we daarom op een transparante manier in op de overeenkomsten en verschillen, zodat je zelf een weloverwogen keuze maakt welke van deze twee het beste bij je past.

wachtwoord op macbook

1. Basisfuncties

Zowel Dashlane als LastPass zijn twee uitstekende wachtwoordmanagers die qua basisfuncties goed overeenkomen.

 • Sterke, nieuwe wachtwoorden genereren
 • Wachtwoorden opslaan en gegevens automatisch invullen
 • Optie tot toevoegen adresgegevens en bankgegevens
 • Onbeperkt aantal wachtwoorden
 • Synchronisatie met meerdere apparaten
 • Optie tot wachtwoorden delen met andere gebruikers
 • Meervoudige verificatie

Dashlane en LastPass zijn vergelijkbaar qua functies en bieden alles wat je van een goede wachtwoordmanager mag verwachten.

2. Beveiliging

Niet onbelangrijk bij een wachtwoordmanager is de mate van beveiliging. Hoe zit dat bij Dashlane en LastPass? Beide zeggen veilig te zijn. Daar duiken we graag wat dieper op in.

Dashlane beveiliging: Dashlane claimt marktleider te zijn in wachtwoordbeveiliging en geeft aan dat ze patenten hebben om dat te bewijzen. Ze gebruiken in de VS gepatenteerde beveiligingsarchitectuur op basis van zero-knowledge. Dat betekent dat niemand anders toegang heeft tot je gegevens, zelfs Dashlane niet. Ze gebruiken verschillende servers voor het opslaan van wachtwoorden om op die manier het inbraakrisico te spreiden. Je kunt tweeledige verificatie instellen. Daarnaast ontvang je meldingen over mogelijke lekken en hacks en krijg je aanbevelingen hoe je hiertegen in actie kunt komen (darkweb-monitoring en -waarschuwingen). Tot slot krijg je toegang tot VPN voor wifibescherming. Dashlane legt veel focus op beveiliging en heeft een groot document opgesteld waarin ze transparant uitleggen hoe ze optimaal gegevens beschermen. Zover bekend is Dashlane nog nooit gehackt.

LastPass beveiliging: Ook LastPass geeft aan dat informatie privé, veilig en afgeschermd (ook voor hen) opgeslagen wordt. Je logt veilig in via meervoudige verificatie. Via de LastPass Authenticator app kun je inlogakkoord geven via automatische pushberichten. Het kan ook andersom, waarbij je een extra sms-code ontvangt om in te loggen. Ze gebruiken sterke encryptie-algoritmen (256-bits AES-versleuteling). Tevens ontvang je net als bij Dashlane waarschuwingen over mogelijke gegevenslekken (monitoring van het dark web). Onlangs bleek wel dat er in de LastPass software trackers geïntegreerd zijn waarbij bepaalde informatie mogelijk wordt doorgestuurd naar derden. Het gaat hier niet om de wachtwoorden en gebruikersnamen, maar om algemene analytics, zo geeft LastPass aan. LastPass werd in 2015 ooit gehackt, maar heeft dit snel opgelost en het beveiligingsbeleid aangescherpt.

Beide wachtwoordmanagers geven aan een goed beveiligingsbeleid te hebben. Het is natuurlijk onmogelijk om achter de schermen te kijken bij de bedrijven, dus het is nooit 100% te zeggen welke van de twee opties het meest veilig is. Dashlane is wat dat betreft wel transparanter over het beveiligingsbeleid en lijkt er meer focus op te hebben in verhouding tot LastPass. 

3. Gebruiksgemak

Zowel Dashlane als LastPass scoort hoog in gebruiksgemak. Via desktop kun je via een extensie altijd gemakkelijk automatisch het wachtwoord invullen en nieuwe wachtwoorden opslaan. Via mobiel kunnen bij beiden vingerprintscanners of gezichtscanners geactiveerd worden voor extra snelle toegang. Het delen van wachtwoorden gaat bij Dashlane in iets minder stappen dan bij LastPass.

Het dashboard ziet er bij allebei overzichtelijk uit. Ze ondersteunen dezelfde browsers (Chrome, Internet Explorer, Sarafi, Firefox en Opera) en zijn te gebruiken via Windows, Mac, Chrome, iOS, Android en Linux.

Dashlane en LastPass scoren allebei hoog in gebruiksgemak.

4. Gratis versies vergelijken

Tot nu toe hebben we vooral veel overeenkomsten gezien tussen Dashlane en LastPass. Op zo’n moment is het tijd om te kijken naar de mogelijkheden de gratis en (prijzen van) de Premium versies.

Zowel Dashlane als LastPass hebben een gratis versie. Sinds vorige maand (maart, 2021) heeft LastPass een wijziging doorgevoerd: je kunt de gratis versie nog maar gebruiken op 1 apparaat. Jammer voor LastPass gebruikers, want dit was een handige functie. Bij Dashlane zat deze optie al langer achter de betaalwand. Nu zijn ze daar dus gelijk in.

Gratis Dashlane en gratis LastPass bieden beiden een wachtwoordgenerator, het opslaan en automatisch invullen van wachtwoorden en meerlaagse beveiliging. Er zijn een paar verschillen tussen de gratis versies:

Dashlane: tot 50 wachtwoorden opslaan, maximaal 5 accounts delen, gepersonaliseerde beveiligingswaarschuwingen.

LastPass: onbeperkt wachtwoorden opslaan, maximaal 1 account delen, veilige notities opslaan tot 50 MB.

Bij allebei krijg je bij installatie van de gratis versie 30 dagen Premium cadeau. Je kunt hier Dashlane gratis downloaden en LastPass gratis downloaden

De gratis versies blinken beiden ergens anders in uit. Bij LastPass zijn dat onbeperkt wachtwoorden + tot 50 MB notities opslaan. Bij Dashlane zijn dat gepersonaliseerde beveiligingswaarschuwingen en het delen van gegevens met maximaal 5 accounts.

5. Prijzen Premium Dashlane en LastPass

Dan nu, de kosten van de Premium versies, waarmee je toegang krijgt tot alle functies, waaronder het onbeperkt opslaan, delen en genereren van wachtwoorden. Let op, bij Premium Zakelijk krijg je nog een aantal extra functies die vooral interessant zijn voor bedrijven, met tools voor extra beveiliging en beheer.

 • Dashlane Premium: €3,33 per maand
 • LastPass Premium: €2,90 per maand

 • Dashlane Families (6 licenties): €4,99 per maand
 • LastPass Families (6 licenties): €3,90 per maand

 • Dashlane Zakelijk: €5 per gebruiker per maand
 • LastPass Zakelijk: €3,90 per gebruiker per maand

Prijstechnisch gezien is LastPass een betere keuze dan Dashlane.

6. Extra functies

De basisfuncties voor beide tools zijn vrijwel identiek, maar zowel Dashlane als LastPass bieden een aantal overige functies die mogelijk doorslaggevend kunnen zijn in je keuze.

Extra Dashlane features:

 • Dashlane kan al je wachtwoorden met één klik veranderen. Voor bepaalde platformen kun je je wachtwoorden bijvoorbeeld maandelijks automatisch laten veranderen.
 • Dashlane informeert wanneer je bepaalde dezelfde wachtwoorden gebruikt voor eerder gehackte services. Als voorbeeld LinkedIn (deze is ooit gehackt). Mocht je dezelfde inloggegevens op een ander platform gebruiken, dan adviseert Dashlane je dit aan te passen. Dit doen ze door je gegevens te vergelijken met databases van password dumps.
 • In Dashlane Premium krijg je toegang tot een VPN services. Dit is erg waardevol, zeker als je het vergelijkt met de prijzen van losse VPN-aanbieders. Je hebt wel wat minder keuze uit serverlocaties in vergelijking tot betaalde VPN-services, maar het is in ieder geval een fijne aanvulling die toch gratis inbegrepen zit.
 • Bij Dashlane kun je een emergency contact instellen. Je kunt je data gemakkelijk delen in geval van nood, maar je kunt ook bijvoorbeeld een wachttijd van 60 dagen instellen voordat de login automatisch vrijgegeven wordt aan je noodcontact. Je wilt er liever niet aan denken, maar op deze manier ben je bijvoorbeeld goed voorbereid in het tragische geval van overlijden, waardoor je noodcontact jouw accounts kan opzeggen.

Extra lastPass features:

 • LastPass kan ook gebruikersnamen genereren. Dat is handig, omdat je zo voor elke login niet alleen een uniek wachtwoord, maar ook een unieke gebruikersnaam hebt, zonder dat je die steeds zelf moet bedenken.
 • LastPass herkent dezelfde wachtwoorden voor meerdere websites en adviseert dan tot aanpassing.
 • LastPass blinkt uit in browsergebruik. Je kunt eenvoudig inloggen via browser om op andere apparaten gebruik te maken van het automatisch invullen van wachtwoorden (kan bij Dashlane ook, vergt wel iets meer stappen).
 • Extra opslag van Secure Notes tot 1 GB. Je kunt gevoelige informatie veilig opslaan, zoals informatie over je paspoort en social security numbers, software licenties, wifi-wachtwoorden, en meer. Je kunt ook bijlagen toevoegen. Moet je bijvoorbeeld een privacygevoelige kopie aan iets toevoegen, dan heb je die met LastPass altijd bij de hand.

Dashlane blinkt wat ons betreft iets meer uit in extra features, voornamelijk door de optie VPN.

Conclusie: Dashlane of LastPass?

De strijd om de titel ‘beste wachtwoordmanager’ ging redelijk gelijk op. Beide opties zijn prima keuzes voor een goede wachtwoordmanager, zeker als het gaat om functies en gebruiksgemak.

Kijken we specifiek naar beveiliging, dan lijkt Dashlane beter uit de bus te komen. Ze zijn transparant over hun beveiliging en lijken nog nooit problemen of grote risico’s gehad te hebben op dit gebied. Uiteindelijk weet je natuurlijk nooit zeker welke aanbieder er in de toekomst op het gebied van beveiliging het beste uitkomt.

Op het gebied van wachtwoorden delen en samenwerken is Dashlane een betere optie. Hierbij zijn minder stappen nodig en de gratis versie maakt het mogelijk om met meerdere accounts informatie te delen.

Kijk je naar functies van de gratis versies en naar de prijzen van de Premium versies? Dan scoort LastPass beter. Deze tool is voordeliger en biedt in tegenstelling tot Dashlane onbeperkte wachtwoordopslag met de gratis versie.

Qua extra features blinkt LastPass vooral uit met extra opslag van Secure Notes, waarbij je ook bijlagen kan toevoegen en veilig kan bewaren. Dashlane biedt dan weer als groot voordeel dat er bij de Premium versie een VPN inbegrepen zit. Dit maakt de minimale meerprijs van Dashlane absoluut goed.

Al met al zijn het redelijk vergelijkbare services. Kies je voor de gratis versie, kijk dan wat je belangrijker vindt: meer dan 50 wachtwoorden opslaan (LastPass) of wachtwoorden delen met meerdere accounts (Dashlane). Kies je voor de Premium versie, kijk dan naar prijzen en extra features. We hopen dat je aan de hand van bovengenoemde inzichten een weloverwogen keuze hebt kunnen maken!

Overstappen wachtwoordmanager: wachtwoorden importeren

Had je al een andere password manager en heb je besloten dat je wilt overstappen? Dashlane en LastPass bieden allebei een functie die het mogelijk maakt om wachtwoorden te importeren. Scheelt je heel wat tijd. Het overstappen van wachtwoordbeheerservice is dus echt zo gepiept.

Gratis Premium Dashlane en LastPass proberen

Zelf het gemak ervaren van Dashlane en/of LastPass? Downloaden.nl heeft voor beide programma’s een gratis download voor je klaarstaan, waarbij je onbeperkt toegang krijgt tot de gratis versie + 30 dagen toegang tot de Premium versie. Na deze maand kun je alsnog bepalen of je wil investeren in de Premium versie of dat je de gratis versie blijft gebruiken. Kortom, je zit nergens aan vast.