Welke downloadsnelheid heb ik nodig?

Iedereen wil natuurlijk snel internet en een internetverbinding die past bij jouw internetgebruik. Het is soms best lastig om uit te vinden welke snelheid nu echt bij je past. Wij hebben advies gekregen van Providercheck.nl welke je graag op weg met het vinden van de juiste internetsnelheid.

Uploaden en downloaden
Eerst is het handig om te weten wat het verschil is tussen downloaden en uploaden om erachter te komen welke up- en downloadsnelheid bij je past. De up- en downloadsnelheid wordt uitgedrukt in Mbit/s, oftewel het aantal megabits per seconde.

Aan de downloadsnelheid zie je hoe snel je bestanden vanaf het internet binnen kan halen. Denk hierbij aan het openen van verschillende internetpagina’s of een filmpje kijken op YouTube. Voor de meeste internetgebruikers is de downloadsnelheid het belangrijkste.

Dan is er ook nog de uploadsnelheid. Uploaden is het versturen van bestanden via het internet. Hierbij kan je denken aan het versturen van een e-mail of het uploaden van een foto op Facebook of Instagram. Wanneer je internet ontvangt via DSL of de kabel is de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid. Ontvang je glasvezel internet, dan zijn de up- en downloadsnelheid gelijk.

Ik surf graag over het web en hou van het luisteren naar muziek via Spotify. Welke snelheid past bij mij?
Herken jij je in deze internetter? Dan past een snelheid tot 20 Mbit/s bij jou. Deze internetsnelheid is voldoende voor een televisie, een laptop (of computer) en twee mobiele telefoons. Een prima snelheid als je als enige gebruik maakt van het internet en/of niet meer dan twee tot drie apparaten tegelijkertijd gebruikt.

Ik heb een gezin en kijk graag Netflix en Videoland. Welke snelheid past bij mij?
Deze internetter kan kiezen voor een internetsnelheid van 40 tot 50 Mbit/s. Een prima snelheid voor een gemiddeld gezin. Het gebruik van twee telefoons, twee televisies, twee laptops of computers tegelijk is geen probleem. Wanneer je drie televisies en laptops hebt, is een snelheid van 50 Mbit/s aan te raden.

Ik heb een groot gezin, kijk Netflix en game ook graag. Welke snelheid past bij mij?
Wonen er bij jou thuis 5 of meer personen? Dan is het verstandig om te kiezen voor een internetsnelheid van 80 tot 100 Mbit/s. Je kunt met deze snelheden tegelijkertijd Interactieve TV kijken, downloaden en Netflix streamen. En dat kun je op meerdere apparaten tegelijkertijd doen.

Ik ben een echte snelheidsduivel en/of deel mijn internetverbinding met anderen. Welke snelheid past bij mij?
Woon je in een studentenhuis of deel je jouw internetverbinding? Dan past een snelheid tot 200 Mbit/s bij jou. Houd er hierbij wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid kan gebruiken. Dit komt omdat je met meerdere mensen tegelijk het internet gebruikt.

Ik wil supersnel internet, veel gamen en met veel mensen gebruik maken van het internet. Welke snelheid past bij mij?
Ben jij deze internetter? Dan past een snelheid van 500 Mbit/s tot 1 Gbit bij jou. Dat is razendsnel internet en nooit meer lang wachten op je downloads. Deze snelheden kan je alleen behalen wanneer je een internetverbinding hebt via de kabel of glasvezel.

Je weet nu welke internetsnelheid bij jouw gebruik past, maar kun je op jouw adres deze snelheid ook ontvangen? Stel, je kan maximaal 12Mbit/s ontvangen op jouw adres, dan is het zonde om te kiezen voor een internetpakket met een snelheid van 100Mbit/s. Met de postcodecheck van ProviderCheck kan je makkelijk en snel internet vergelijken en zie je welke mogelijkheden je hebt op jouw adres.

Wil je checken welke internetsnelheid je echt ontvangt? Sluit je laptop aan op je modem (WiFi zorgt namelijk vaak voor snelheidsverlies). Wanneer je je laptop hebt aangesloten, kan je de speedtest van Providercheck doen. Deze test laat precies zien wat de werkelijke snelheid is die je ontvangt.