Kun je Windows installeren op een Mac?

Kort antwoord: Ja, het is mogelijk om Windows te installeren op een Mac. We leggen je hieronder graag uit hoe. Bijvoorbeeld door Boot Camp of Parallels te gebruiken.

Zoals je bij onze downloads kunt zien, is software vaak gemaakt voor Mac óf Windows. Veel software is voor beide beschikbaar, maar je moet dan wel een specifieke versie downloaden. Heb je echter bijvoorbeeld een Macbook of een iMac en zou je hier Windows op kunnen gebruiken? En zo ja, waarom zou je dat dan doen? Bij Downloaden.nl leggen we het je graag uit.

macbook op tafel

Specifieke software voor Windows

De belangrijkste reden voor het installeren van Windows op een Mac-computer is de compatibiliteit van Software. Er bestaat software die alleen voor Windows beschikbaar is, maar ook zeer bruikbaar zou kunnen zijn op een Mac.

Een goed voorbeeld hiervan zijn games. Er bestaan veel games die worden gemaakt voor consoles en voor de PC. Een Mac-versie ontbreekt echter vaak. De reden hiervoor is dat een game omzetten naar een ander platform voor een gaming studio veel werk is. De doelgroepen van Apple zijn echter doorgaans geen (hardcore) gamers, waardoor studio’s dit vaak niet de moeite waard vinden.

Ook voor zakelijk en educatieve doeleinden

Naast gaming bestaat er ook voor bedrijven en scholen software die veel gebruikt wordt en alleen beschikbaar is voor Windows. Vaak is dit ook afhankelijk van de beroepsgroep en het gebruik. Voor de IT-infrastructuur kiezen bedrijven ook vaak voor Windows omdat dit goedkoper is. Wil je toch je Macbook of iMac gebruiken, dan zul je dus moeten kunnen switchen.

Op scholen wordt bovendien vaak gekozen voor een uniforme uitleg op Windows. Dit omdat een Windows computer doorgaans betaalbaarder is en het marktaandeel sowieso groter is. Ben je dus Mac-gebruiker als student kan het soms noodzakelijk of wenselijk zijn om gebruik te kunnen maken van Windows.

Populaire software die alleen op Windows werkt

Zoals gezegd bestaat er dus veel software en ook games die alleen maar op Windows werken. We noemen enkele populaire voorbeelden:

 • Spotnet
 • Microsoft Office Access
 • Microsoft Project
 • AutoCAD – Ook voor Mac, maar biedt meer functies op Windows
 • DirectX
 • Halo games
 • Age of Empires
 • Gears of War games
 • FIFA
 • Flight Simulator
 • PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG)
 • SPSS

Xbox games spelen op de PC

Heb jij een Xbox? Dan kun je vaak met je Xbox abonnement of Game Pass ook je games spelen op je computer. Xbox is echter een product van Microsoft, waardoor ze dit alleen beschikbaar stellen voor Windows gebruikers. Wil je dus alle mogelijkheden van je Xbox games benutten? Dan heb je Windows nodig.

Windows op Mac gebruiken

We gaven het in de eerste zin op deze pagina al aan: ja, het is gelukkig mogelijk om Windows te gebruiken op een Mac. Er bestaat speciale software waarmee je Windows kunt installeren op een Mac. De beste voorbeelden hiervan zijn Boot Camp van Apple en Parallels. In beide gevallen is het zo dat het niet nodig is om MacOS te verwijderen, maar je kunt switchen. Zo kun je dus van twee walletjes eten met een Mac.

Heb je een nieuwere Mac computer met een Apple chip (bijvoorbeeld M1 of M2)? Dan werkt Boot Camp niet. Met deze processors raden we je dus altijd aan om Parallels te gebruiken.

Weet je dit niet zeker? Volg dan de volgende stappen:

 1. Klik in de linkerbovenhoek van je scherm op het Apple-icoontje
 2. Klik vervolgens op ‘Over deze Mac’.
 3. Onder het kopje ‘Processor’ kun je nu zien of je een processor van Apple zelf of van Intel hebt. Bij een Intel staat dit in de naam van processor.
 4. Check hier verder of je Mac niet ouder is dan 2012.
 5. Staat hier niet het woord ‘Intel’ vermeld bij de processor, of is je Mac ouder dan 2012. Dan kun je Boot Camp niet gebruiken.

Let op: je hebt wel een officiële licentie nodig om Windows legaal te kunnen gebruiken. Deze vind je hier.

Specifieke software voor Mac

Wat geldt voor Windows, geldt ook voor Mac. Er bestaat software die alleen beschikbaar is op MacOS. Bekende voorbeelden zijn Garageband, Final Cut Pro en Logic Pro. Vaak zijn dit vooral programma’s voor creatieve doeleinden. Denk aan fotobewerking of muziekproductie.

Kun je Mac installeren op een Windows computer?

Als je handig bent met computers en je bent bereid je hardware aan te passen wel. In de praktijk is het echter niet mogelijk op Mac te installeren op een standaard Windows computer. MacOS is specifiek ontworpen voor Mac-computers en de hardware die hierin te vinden is.

Om het even technisch te maken: Mac-computers maken gebruik van een andere tarchitectuur (x86-64) dan de meeste Windows PC's (meestal x86 of x86-32). Bovendien heeft Apple specifieke drivers en firmware die zijn afgestemd op de hardware in hun Mac-computers.

Hoewel er onofficiële methoden en tools zijn waarmee je macOS op niet-ondersteunde hardware kunt installeren, wordt dit niet aanbevolen en kan het leiden tot instabiliteit, prestatieproblemen en compatibiliteitsproblemen.

Wil je dus ook Mac kunnen gebruiken, dan is het met klem aan te raden om dan ook simpelweg een Mac-computer te kopen. Bovendien kun je dan desgewenst alsnog Windows gebruiken dankzij Boot Camp of Parallels!