PeaZip downloaden

PeaZip is een gratis programma waarmee je bestanden kunt archiveren en comprimeren. De software neemt niet veel ruimte in beslag en is erg makkelijk in gebruik. Handig als je grote verzamelingen bestanden hebt waar je eigenlijk niet veel meer mee doet, maar die wel bewaard en opgeslagen moeten blijven.

Wat is comprimeren eigenlijk?

De juiste term is 'datacompressie'. Als je datacompressie toepast op bestanden, worden deze met minder bits opgeslagen dan het originele bestand. Praktisch voorbeeld: de posts op deze website zouden minder ruimte innemen als we overal 'downl' zouden schrijven, in plaats van 'downloaden'. Hierdoor zou de site sneller geladen moeten worden als je deze wilt bezoeken.

Je wilt bestanden comprimeren, omdat deze zo minder ruimte innemen waardoor je meer data op een plek kwijt kunt en ze sneller te versturen zijn via bijvoorbeeld mail. Gecomprimeerde gegevens moeten echter wel worden uitgepakt, waarvoor tijd en rekenkracht nodig zijn. Hier komt software als PeaZip om de hoek kijken.

Waarom PeaZip gebruiken?

Op Windows zit een standaard functie om bestanden in- en uit te pakken. Maar alternatieve programma's die hier speciaal voor zijn gemaakt, bieden veel meer mogelijkheden! Zo legt PeaZip zich vooral toe op veiligheid: je kunt je data versleutelen, veilig vernietigen, met een wachtwoord beveiligen en meer. Andere redenen om PeaZip te downloaden:

  • Ondersteunt meer dan 150 bestandsformaten
  • Ingebouwde bestandsbeheerder
  • Thumbnail viewer
  • Identieke bestanden vinden en verwijderen
  • Archiefbestanden converteren
  • Moderne, gebruiksvriendelijke interface

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Rar en Zip (Compressie - Unzip).

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is The Unarchiver.