Gaming platforms, wat zijn de beste gratis games?

In de afgelopen jaren zien we de populariteit van gaming platform sterk toenemen, ook hier op Downloaden.nl. Zo zien we een stijgend aantal downloads van platformen zoals Steam, EA App en Ubisoft Connect, maar wanneer kies je dan voor welk platform en wat zijn populaire games op deze platforms en gratis te spelen wanneer je hier een abonnement hebt?

gaming bureau met computer

Steam populaire games

Steam is misschien wel het populairste gamingplatform en wordt vooral veel gebruikt door jongeren. Het heeft een enorme hoeveelheid games in allerlei verschillende genres. Daarbij zitten ook veel gratis games en Steam houdt regelmatig interessante sales. Steam biedt daarnaast multiplayer-functionaliteiten voor veel games en is een heuse community, waarbij het ook mogelijk is met je vrienden te communiceren en samen te spelen. Het platform werkt eenvoudig en het aanbod wordt regelmatig geupdate. Een steam abonnement is gratis.

De populairste games bij Steam zijn:

  1. Counter-Strike 2: Counter-Strike is al jarenlang een paradepaardje van Steam en bestaat al sinds 1999. Counter-Strike 2 is de nieuwste versie van deze shooter waarbij er verschillende online spelmodi beschikbaar zijn. Opvallend hieraan is dat Counter-Strike in haar vroege jaren als gratis game aangeboden werd wanneer je het spel Half Life kocht. Counter-Strike werd echter in rap tempo veel populairder dan de ‘hoofdgame’. Het is nog steeds een van de populairste schietspellen ter wereld. Het is bovendien volledig gratis (in-game aankopen zijn wel mogelijk).
  2. Dota 2: Ook de Dota-franchise (Defense of the Ancients) is inmiddels ruim 20 jaar oud, maar ontzettend populair. Dota 2 staat nog steeds aan de top van populairste games en is ook al 10 jaar oud. Het is een team-based strategiespel waarbij het draait om samenwerking. Elke speler kiest een ‘hero’ die zijn eigen skills en powers heeft. Samen met je team vernietig je je vijanden om je goals te behalen. Omdat samenwerking hierbij cruciaal is, zijn Dota-spelers een echte community, waardoor het ook na 10 jaar dus nog enorm populair is. Ook Dota 2 is gratis te spelen.
  3. PUBG Battlegrounds: Deze game heeft wat weg van Fortnite, in de zin dat het beide Battle Royale games zijn. PUBG is echter wat serieuzer, waardoor het doorgaans door een wat oudere doelgroep wordt gespeeld, waar Fortnite vooral door kleinere kinderen gespeeld wordt. Jij en je team worden gedropt in een open map en het doel is dat jouw team als laatste overblijft in een shooter waarbij iedereen op iedereen schiet. Ook PUBG Battleground is gratis te spelen.

Steam gratis downloaden

EA App populaire games

De EA App (voorheen Origin) is vooral populair omdat het alle games van EA biedt, zoals EA Sports FC en The Sims. Omdat je met hiermee toegang hebt tot EA Play, heb je als eerste toegang tot de nieuwste EA games. Het aanbod blijft zo groeien. Net als bij Steam maak je bij de EA App eenvoudig een vriendenlijst waarmee je kunt communiceren en samen kunt gamen. Daarmee wordt gamen ook een sociale beleving. De volledige versies van EA Play kost €14,99 per maand of €99,99 per jaar.

De populairste games bij EA App zijn:

  1. EA Sports FC: EA Sports FC, voorheen FIFA, is niet alleen de populairste game van EA, maar misschien wel de populairste game ter wereld. In deze voetbalgame die jaarlijks geupdate wordt neem je het met je favoriete team op tegen spelers over de hele wereld of bouw je aan je eigen carrière. Doordat teams regelmatig veranderen en er met iedere nieuwe versie nieuwe functionaliteiten toegevoegd worden, blijft deze game constant relevant.
  2. The Sims: The Sims is vanaf versie één al ontzettend populair en blijft populair onder een grote doelgroep. In dit simulatiespel bouw je je eigen huis, sticht je een gezin en breid je dit steeds verder uit. We zijn inmiddels bij The Sims 4 beland die al een hele tijd meegaat, maar inmiddels is bevestigd dat The Sims 5 eraan zit te komen!
  3. Need for Speed: Zeg je racen, dan zeg je Need for Speed. Need for Speed was een van de eerste populaire racegames voor de computer (het bestaat al sinds 1994!) en is nog steeds met afstand de grootste. Er zijn inmiddels al heel wat versies van verschenen en er zijn zelfs een aantal versies opnieuw uitgebracht met verbeterde graphics. Er is heel wat keuze, gezien er inmiddels al 25 Need for Speed games uitgebracht zijn.

EA App gratis downloaden

Ubisoft Connect populaire games

Het zal geen verrassing zijn, maar bij Ubisoft Connect vind je alle games van Ubisoft, en dat zijn er nogal wat. Als lid van het platform krijg je bovendien exclusieve toegang tot nieuwe games, extra content en in-game rewards. Daarnaast kun je ook bij Ubisoft Connect samenspelen met je vrienden. Ook Ubisoft Connect kost €14,99 per maand.

De populairste games bij Ubisoft Connect zijn:

  1. Far Cry 5: Far Cry 5 is een shooter in een open wereld. Het is een spel waarin je veel vrijheid hebt om je doelstellingen te bereiken, namelijk het verslaan van een religieuze cultgroep. Het is een spel met veel variëtiteit en een sterk verhaal, waardoor het constant blijft boeien. Net als zijn voorgangers overigens, want dit is dus al de vijfde uitgave van het Far Cry concept.
  2. The Crew: The Crew is een racegame in een open wereld. Het heeft wat weg van Need for Speed, maar hij echt zijn eigen sfeer, verhaal en liefhebbers. Je kunt in je eentje spelen, maar ook samen met je vrienden. The Crew stimuleert echter samen spelen met unieke missies en events.
  3. For Honor: For Honor is een vechtspel waarbij je als ridder, viking of samoerai het gevecht aan gaat met een andere groep. Er zijn verschillende vechtstijlen en wapens beschikbaar, met als doel natuurlijk om de ander te verslaan. Je kunt dit spel alleen spelen tegen de computer (AI), maar je kunt ook samenspelen met vrienden of online. For Honor is echte een unieke game en is geliefd onder ruim 20 miljoen spelers wereldwijd.

Ubisoft Connect gratis downloaden