Zo zet je een VPN verbinding op

Een VPN verbinding is een internetverbinding die gebruik maakt van een ander IP-adres als het jouwe. Zo kun je je internetactiviteiten verborgen houden of websites bezoeken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. 

Als je in de supermarkt wat af moet rekenen, doe je dat vaak met PIN. Je kijkt eerst even of er niemand over je schouder mee gluurt en schermt het apparaat daarna af met je handen. Zo kan niemand achter je code komen. Maar wist je dat dit ook belangrijk is als je online winkelt? Er liggen altijd pottekijkers op de loer die jouw gegevens willen stelen. Naast bankgegevens zijn ze ook uit op wachtwoorden, of proberen ze jouw IP-adres te gebruiken voor criminele doeleinden. Tijd om daar een stokje voor te steken me VPN dienst!

Waarom zou je een VPN verbinding gebruiken?

En niet alleen om veilig online te shoppen komt zo'n VPN verbinding van pas. Ook als je locatiegebonden content of Popcorn Time wilt kijken, heb je er een nodig. Dat zit zo:

Popcorn Time is niet helemaal legaal, je zou er een boete voor kunnen krijgen. Gelukkig gebeurt dit eigenlijk nooit. Toch wil je gewoon het zekere voor het onzekere nemen. Via een VPN verbinding kun je zonder consequenties naar je favoriete series kijken. Dat komt omdat je via een ander IP-adres kijkt, waardoor het nooit te achterhalen valt dat jij diegene was die Game of Thrones aan had staan.

Bij locatie gebonden content moet je denken aan bepaalde YouTube-filmpjes, maar ook aan het aanbod van de Amerikaanse Netflix. Of wat dacht je van de (Amerikaanse) zender ABC, die o.a. Grey's Anatomy op hun site heeft staan? Als je in de Verenigde Staten woont, mag je deze content zonder enige vorm van beperking gewoon bekijken. Een inwoner van de EU wordt echter de toegang ontzegd. Een oplossing hiervoor is om je VPN in te stellen op de Verendige Staten. Websites zullen dan denken dat jij je daar bevindt, zodat je echt alles kunt kijken wat je maar wilt!

Zo zet je een VPN verbinding op:

1. Zorg ervoor dat je bent ingelogd op een Windows of Mac account waarvan jij de beheerder bent
2. Download een van de VPN-verbindingen uit onderstaand lijstje
3. Zoek het programma op in je downloadmap, open en installeer het
4. Open het programma en doorloop de nodige stappen voor het eerste gebruik
5. Vaak moet je nu nog een account aanmaken, log in en je bent klaar!

Na een installatie wordt er gewoon een snelkoppeling op je bureaublad gezet. Open deze en dan kun je meteen al kiezen via welk land en IP-adres je wilt surfen. Bij de instellingen kun je verder nog aanpassen of je altijd via een VPN verbinding wilt internetten, of alleen als jij dat aangeeft. Zo simpel is het! 

VPN software

Fijne programma's om een VPN-verbinding tot stand te brengen zijn: