Windows 10: voordelen + zo werkt upgraden van vorige versies!

Werk je met een verouderde Windows versie? Tijd om over te stappen naar Windows 10 van Microsoft! Daarvoor hoef je niet per se een nieuwe pc te kopen, want je kunt je oude versie ook upgraden. In dit artikel gaan we in op de voordelen en eventuele nadelen van Windows 10. Ook vertellen we hoe je kunt upgraden, zowel voor thuisgebruik als zakelijk gebruik (Windows Home, Pro en Workstation). 

windows 10 pc

Voordelen Windows 10 

In Windows 10 wordt een visueel strak uiterlijk gecombineerd met doorontwikkelingen op voorgaande versies, waaronder betere beveiligingsupdates, maar ook nog heel wat andere voordelen. 

1. Snelheid en prestaties 

Een grote verbeterslag van Windows 10 is dat deze heel wat sneller is dan zijn voorgangers. Zo kun je tot 2,1 keer sneller tegelijkertijd met dezelfde programma’s werken in vergelijking tot voorgaande versies. Programma’s starten tot 60% sneller op en werken soepeler. Wil je werken op mobiel, dan profiteer je zowel op desktop als op mobiel van dezelfde prestaties. 

Deze snelheid komt doordat het besturingssysteem efficiënter in elkaar is gezet, waardoor het minder vergt van de hardware. Je bent met deze nieuwste versie gemiddeld zo’n vijf seconden sneller op je bureaublad. 

2. Optimaal werken in de cloud 

Wat tevens echt een voordeel is aan Windows 10 is dat deze optimaal is ingericht voor werken in de cloud. Zo zit Microsoft OneDrive gratis inbegrepen, waarmee je online opslaat en bestanden vanaf elke pc, tablet en telefoon kunt openen. 

Microsoft 10 werkt bovendien perfect samen met Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, et cetera). Je kunt in één keer inloggen bij alle Microsoft-services en andere applicaties. Ieder moment van de dag werken, waar en wanneer je maar wilt, én met wie je maar wilt. Met de combinatie van Windows 10 en Microsoft Office breng je teams op één lijn. 

Maak je foto’s, plan je afspraken in je online agenda of krijg je mails binnen, dan kun je deze synchroon laten lopen met meerdere gekoppelde apparaten en alles steeds automatisch overzetten. 

3. Het beste van meerdere versies gecombineerd 

Windows 10 combineert het beste van meerdere Windows versies in één nieuwe versie. Van de startknop die we al kennen van Windows 95 (maar die uit Windows 8 weggehaald was), tot de handige taakbalk en het inplannen van beveiligingsupdates. Verder ondersteunt Windows 10 zowel verouderd als modern apparaatbeheer. 

De pictogrammen hebben ook een kleine make-over gekregen, maar zijn gelukkig wel nog steeds herkenbaar in de vertrouwde Windows-stijl. 

4. Notificaties op één locatie 

Klik je linksonder op het Windows-icoon dan kun je direct het notificatieveld zien. Hierin kun je alle systeemberichten, waarschuwingen en appmeldingen laten samenkomen op één plek. Een hele nuttige toevoeging aan Windows 10! 

5. Altijd de laatste beveiligingsupdates 

Windows bracht de afgelopen jaren vrijwel iedere drie jaar een nieuwe Windows versie op de markt. Wellicht dat Windows ’95 nog wel in je herinnering ligt! Windows 10 kwam uit op 15 juli 2015 en doet nu al meerdere jaren dienst. Door gebruik te maken van Windows 10 heb je altijd de laatste beveiligingsupdates tot je beschikking en weet je zeker dat je zo optimaal mogelijk beschermd bent. 

Overigens kun je voor het installeren van updates zelf kiezen of je ze direct installeert, uitstelt of vaste tijden instelt waartussen geïnstalleerd mag worden. Zo heb je zelf de controle in handen. 

Download Windows 10 hier.

Zitten er aan Windows 10 nadelen? 

Bij een nieuwere versie ga je er in de meeste gevallen vanuit dat er verbeteringen zijn doorgevoerd en dat is bij Windows 10 ook zeker het geval!  

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je bij de standaard upgrade-installatie naar Windows 10 toestemming geeft aan Microsoft om gebruikersgegevens te verzamelen. Dit wordt overigens wel gebruikt voor het verbeteren van het systeem, dus in principe is dit in zoverre geen nadeel. Ben je hier echter toch op tegen, let er dan op dat je bij installatie kiest voor de geavanceerde installatie en dat je niet akkoord gaat met de inzameling van deze gegevens. 

Qua compatibiliteit zullen de meeste programma’s werken onder Windows 10 en zo niet dan kun je altijd weer downgraden. Dit neemt echter heel wat tijd in beslag. Het is daarom aan te raden om vóór het upgraden voor de zekerheid even te checken of de betreffende programma’s werken onder versie 10. 

Waarom kiezen voor Windows 10? 

Naast het feit dat het sowieso een pre is om de laatste versie van Windows te gebruiken om zo van alle voordelen en laatste beveiligingsupdates gebruik te maken, draagt Windows 10 ook nog eens bij aan sneller werken. Elke pc verliest bij ouderdom namelijk aan snelheid. Is je computer overigens nu al heel traag, dan is het aan te raden een nieuw apparaat aan te schaffen met daarop Windows 10 (in plaats van te upgraden). 

Door te kiezen voor Windows 10 kun je meerdere applicaties tegelijkertijd gebruiken en uitvoeren. De computer loopt minder snel vast. Volgens IT-beheerders scheelt het gebruik van Windows 10 tot 20% in beheertijd.  

Laatste tip: de cruciale beveiligingsupdates voor Windows 7 liepen tot 14 januari 2020. De beveiligingsupdates voor Windows 8.1 lopen tot en met 10 januari 2023. Werk je met een oudere versie dan is upgraden zeker een aanrader. Niet alleen voor toegang tot de laatste beveiligingsupdates, maar ook omdat je bij het later kopen van een Windows 10 computer veel gemakkelijker al je bestanden overzet als je al gebruikmaakt van Windows 10. 

Gratis Windows 10 upgraden 

Bij de aankoop van een nieuwe pc is de kans groot dat Windows 10 al op je computer staat. Wil je echter een oudere pc updaten naar Windows 10? Dan betaal je daarvoor een kleine bijdrage (gratis upgraden van Windows kon tot een jaar na de release). Toch is het aan te raden om deze upgrade te doen, zeker als je voorlopig nog niet van plan bent om je huidige pc te vervangen. Zo ben je altijd voorzien van de beste beveiligingsupdates. 

Welke Windows 10: Home, Pro of Pro for Workstations? 

Van Windows 10 zijn verschillende versies op de markt, waarbij Windows 10 Home ideaal is voor thuisgebruik. 

Voor kleine bedrijven of gebruikers die verbeterde functionaliteit nodig hebben is Windows 10 Pro aan te raden. Hiermee kun je gemakkelijk verbinding maken met het netwerk van het bedrijf of een school. 

Voor het meest complete pakket kies je voor Window 10 Pro for Workstations. Hiermee kunnen gigantische volumes gegevens verwerkt worden. Ook kun je sneller bestanden delen met functies voor grotere gegevensdoorvoer met laag CPU-gebruik. Wil je uitgebreide hardware-ondersteuning en heb je veeleisende apparaatconfiguraties dan is dit wellicht de beste optie. 

De prijzen zijn voor de licentie op 1 pc. Heb je al een apparaat met Windows 10 Home, dan kun je deze ook upgraden naar een Pro Windows versie.  

Wil je een nieuw apparaat aanschaffen, bekijk dan vooraf welk besturingssysteem op deze pc zit om direct de juiste versie te kopen. Zo zullen veel laptops en computers Microsoft 10 Home bevatten, maar als je specifiek zoekt op zakelijke laptops dan zijn deze vaak al voorzien van Windows 10 Pro. Goed om dit in de gaten te houden bij de aanschaf van je nieuwe computer of laptop, je vindt terug in de specificaties. 

Hier kun je Windows 10 downloaden via de officiële Microsoft website