Microsoft Office: ontdek Word, Excel, PowerPoint & meer in één (gratis?!) pakket

Microsoft Word, Excel, PowerPoint, het zijn programma’s die vrijwel iedereen ooit gebruikt heeft. Deze handige toepassingen voor tekst, tabellen en presentaties zijn een must voor iedereen die werk creëert via de computer. Tegenwoordig schaf je ze aan via een Microsoft 365 package, waarbij je naast deze drie programma’s ook toegang krijgt tot tal van aanvullende apps en services.  

Benieuwd naar de prijzen en programma’s die binnen dit Office pakket vallen? Lees mee en ontdek meteen hoe jij het Microsoft pakket gratis kunt proberen! 

vrouw met word op macbook

Wat is Microsoft 365? 

Microsoft 365, ook bekend als Microsoft Office 365, is een kantoorsoftwarepakket voor Windows, Mac, iOS en Android. Van oorsprong (in 1989) kwam deze softwarebundel op de markt met basisprogramma’s Word, Excel en PowerPoint. In de loop der jaren zijn er tal van andere Office-applicaties toegevoegd en is het beschikbaar als compleet pakket. 

Microsoft 365 bevat de volgende belangrijke programma’s: 

 • Word 
 • Excel 
 • PowerPoint 
 • Outlook 
 • OneNote
 • OneDrive 
 • Teams 

Daarnaast maak je gebruik van meer dan 30 aanvullende toepassingen. Denk hierbij aan antivirussoftware Microsoft Defender, SharePoint intranet voor zakelijk gebruik en MyAnalytics om inzicht je krijgen in je productiviteit. 

Hieronder lichten we kort de basisprogramma’s uit Microsoft 365 toe. Je kunt deze programma’s tevens direct los downloaden. 

Microsoft Word: Documenten aanmaken 

Documenten maak je in Word helemaal naar wens op. Wijzig lettertypen, de stijl van het document, voeg een inhoudsopgave toe en laad afbeeldingen in. Voer een automatische spellingscontrole door of werk samen aan documenten door middel van opmerkingen of live bewerking.  Sla je documenten op (bijvoorbeeld in OneDrive) of zet ze om naar PDF.  

Microsoft Word downloaden? 

Microsoft Excel: Tabellen opzetten 

Onbeperkt rijen en kolommen opvullen kan met Excel. In één werkmap maak je zoveel nieuwe werkbladen aan als je wilt. Maak je tabellen op met automatische opmaakstijlen of stel er zelf een samen. Met behulp van de formule-functie kun je binnen Excel ook automatisch berekeningen uitvoeren. Tevens is het mogelijk om gegevens vanuit een extern document in je Excel-document te importeren. 

Microsoft Excel downloaden? 

Microsoft PowerPoint: Presentaties ontwerpen 

Start een nieuwe diapresentatie vanaf scratch of kies uit een van de vele voorgeprogrammeerde ontwerpen. Verander lettertype, grootte van tekst en voeg afbeeldingen en grafieken in waar je wilt. Ook kun je de dia-overgang aanpassen en animaties toepassen om je presentatie op te leuken. Je voegt notities toe voor als je gaat presenteren of importeert je presentatie als PDF. 

Microsoft PowerPoint downloaden? 

Microsoft Outlook: Mails ontvangen en versturen 

Maak een zelfgekozen e-mailadres aan via Microsoft Outlook. Met 50 GB postvakopslag en diverse mogelijkheden voor het archiveren, labelen en categoriseren in mappen is Outlook van Microsoft niet voor niets een van de meest gekozen mailprogramma’s. Bovendien geniet je van uitstekende beveiliging en worden bedreigende e-mails en bestanden automatisch gefilterd of ontvang je een waarschuwing. 

Microsoft Outlook downloaden? 

Microsoft OneNote: Online notities maken 

In het digitale notitieblok van OneNote voeg je onbeperkt notities toe. Geen losse blaadjes meer die rondslingeren, maar alles georganiseerd op één plek. Leuk bijkomend voordeel: je kunt ook krabbels maken met de tekenoptie (en uitgummen)! Daarnaast stel je to-do lijstjes op, vink je taken af en deel je deze takenlijsten met andere leden. 

Microsoft OneNote downloaden?

Microsoft OneDrive: Opslaan in de cloud 

Je bestanden kwijtraken, dat is met OneDrive geen optie meer! Hier stel je al je bestanden veilig, van tekstdocumenten tot afbeeldingen, filmpjes of wat dan ook. Je hebt tot maar liefst 100 GB opslagruimte. Organiseer je media in mappen en deel eventueel mappen met anderen, bijvoorbeeld om samen verder te werken aan een document. 

Microsoft OneDrive downloaden?

Microsoft Teams: Professioneel chatten en videobellen 

Het programma voor grenzeloos contact, vooral op professioneel vlak, daarvoor is Microsoft Teams in het leven geroepen. Met dit programma kun je chatten en (video)bellen in zelf samengestelde teams van 2 tot 10.000 personen. Tevens kun je je scherm delen en bestanden delen en bewerken. Je gegevens zijn goed beveiligd zodat je beschermd bent tegen cybercriminelen. Wist je trouwens dat Teams een van de meest gedownloade programma's ter wereld is tijdens de coronaperiode, samen met onder andere Zoom en Skype? Het wordt veel gebruikt door mensen die thuis werken doordat meetings op kantoor niet mogelijk zijn door het coronavirus.

Microsoft Teams downloaden?

Overige Microsoft apps 

Benieuwd naar álle toepassingen die in het Microsoft 365 pakket zitten? Bekijk dan hier de complete lijst met Microsoft toepassingen

Het voordeel van de grote collectie toepassingen van Microsoft 365 is bovendien dat ze perfect met elkaar samenwerken. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Outlook direct afspraken in je agenda zetten, bestanden die je binnenkrijgt via Teams direct bewerken via Word, Excel en PowerPoint of nieuwe bestanden meteen opslaan in OneDrive. 

Gratis Microsoft Office downloaden 

Een aantal Microsoft 365 programma’s zijn gratis in gebruik voor iedereen, maar voor de belangrijkste programma’s betaal je een maandelijks abonnementsbijdrage. Toch is het mogelijk Microsoft Office gratis te gebruiken, maar dan wel als proefversie van 1 maand. Je krijgt dan: 

 • Toegang tot alle Office-apps 
 • 1 TB cloudopslag per persoon via OneDrive 
 • Door maximaal zes personen te gebruiken 
 • Geavanceerde mobiele functies voor samenwerking tussen desktop en mobiel 
 • Altijd toegang tot de laatste updates 

Je kunt je abonnement op ieder gewenst moment opzeggen om kosten te voorkomen.  

Wat kost een doorlopend Microsoft 365 abonnement? 

Wil je doorlopend gebruikmaken van programma’s als Word, Excel en PowerPoint, dan schaf je een abonnement aan op het complete Office pakket. De prijzen voor Microsoft 365 thuisgebruik en Microsoft 365 voor bedrijven ligt uit elkaar. 

Voor particulieren – Microsoft 365 personal 

 • €7 per maand / €69 per jaar (€15 korting bij jaarabonnement) 
 • Voor één pc of Mac 
 • 1 TB per persoon cloudopslag 

Gezinsabonnementen – Microsoft 365 Family 

 • €10 per maand / €99 per jaar (€21 korting bij jaarabonnement) 
 • Voor maximaal zes personen 
 • 1 TB per persoon cloudopslag 

Zakelijke abonnementen Microsoft 365 Business Basic, Standard & Premium 

 • Vanaf €4,20 per gebruiker per maand 
 • Mogelijkheden voor extra cybersecurity en apparaatbeheer 
 • 1 TB cloudopslag per gebruiker 

Eenmalige aankoop Office in plaats van abonnement? 

Ben je niet geïnteresseerd in de services en apps van Microsoft 365? Dan is de eenmalige aankoop van de programma’s Word, Excel en PowerPoint wellicht een betere optie voor jou. Let op, deze download is te installeren op één apparaat, dus als je van plan bent op korte termijn je apparaat te vervangen dan is een maandabonnement voordeliger. 

 • Office 2019 voor thuisgebruik en studenten 
 • €149 – Eenmalige aankoop voor pc of Mac 
 • Word, Excel en PowerPoint 

Het nadeel aan de eenmalige aankoop is dat je niet steeds de nieuwste updates tot je beschikking hebt. Tevens heb je geen toegang tot alle Microsoft functies. Wel is het zo dat een aantal programma’s gratis in gebruik zijn, ook zonder Microsoft 365 abonnement. Denk hierbij aan Outlook, OneDrive en OneNote. De samenwerking tussen de programma’s werkt echter wel minder goed als je niet het alles-in-één pakket koopt, maar kiest voor losse aanmeldingen en een los pakket.